ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες σε πολλές περιοχές

Πέντε μεγάλες πυρκαγιές και δεκάδες άλλες μικρότερες σε ολόκληρη τη χώρα κράτησαν επί ποδός πολέμου το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να βρεθεί η χώρα σε ένα πύρινο κλοιό.

Τα μέτωπα της φωτιάς στο Δερβένι,στο Σοφικό και τον Αγιο Ιωάννη Εύβοιας εξακολουθούσαν και χτες να καταστρέφουν δασικές εκτάσεις, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο προκάλεσαν νέες πυρκαγιές στη Μεσσηνία,στη Θήβα και την Κόρινθο.

Το μεσημέρι ξέσπασαν οι πυρκαγιές στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης,όπου μέχρι το βράδυ είχαν καεί πάνω από 600 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων, και στο Κατρερόλι Μεσσηνίας,όπου καταστράφηκαν πέντε σταυλαποθήκες, ένα ελαιοτριβείο και 500 στρέμματα αγροτικών καλλιεργιών, ενώ τέσσερις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, λόγω ελαφρών τραυματισμών.

Το απόγευμα πολλές εστίες εκδηλώθηκαν στο Νομό Κορινθίας κατά μήκος του παλιού και νέου εθνικού δρόμου Αθηνών - Πάτρας (Πελίνι,Ξυλόκαστρο,Διμηνιό,Καλλιθέα,Πύργος). Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης στην Αμοργό,στον Πρόδρομο Βοιωτίας,στη Μεσάριστα Μεσολογγίου, στο Βατόλακκο Χανίων και στην Ελάτη Βυτίνας.

Φωτιά ξέσπασε επίσης και σε θαμνώδη περιοχή πίσω από το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων στο Δαφνί, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα είχαν καθηλωθεί κατά τη διάρκεια της μέρας στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που ήταν απαγορευτικές για ασφαλείς πτήσεις. Τα εφτά αεροπλάνα εστάλησαν το απόγευμα στις μεγάλες πυρκαγιές της Κορινθίας.

Κατηγορεί γιατρούς για αμέλεια

Για εγκληματική αμέλεια κατηγορεί γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ο Απόστολος Αντύπας. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, που έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο γιος του, που νοσηλεύτηκε το 1997 στο νοσοκομείο, μετά από τροχαίο ατύχημα, πέθανε επειδή οι θεράποντες γιατροί του διέγνωσαν καθυστερημένα ορισμένα από τα τραύματά του. Επίσης αναφέρει ότι "οι ιατροί τμηματικά και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση προέβησαν σε επεμβάσεις συνεχείς, με αποτέλεσμα να εξασθενήσει ο οργανισμός του και να προκύψουν επιπλοκές, που διαπιστώνονταν καθυστερημένα και αντιμετωπίζονταν καθυστερημένα".

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο γιος του, Διονύσιος Αντύπας, απεβίωσε λόγω σηψαιμίας, που προήλθε από ρωγμώδες κάταγμα της λεκάνης και χειρουργικές κακώσεις.

Ο Δ. Αντύπας μετά τον τραυματισμό του, τον περασμένο Αύγουστο, σε τροχαίο εισήχθη στο ΓΚΝ Νίκαιας. Χειρουργήθηκε στο συκώτι, αλλά, όπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά, είχε τραυματιστεί και στην σπλήνα. Το τελευταίο δεν έγινε αντιληπτό από τους γιατρούς. Ο χειρουργός που είχε κάνει την επέμβαση δεν έκανε εγχείρηση στη σπλήνα, μέχρις ότου αυτή αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε τέσσερις μέρες μετά τον τραυματισμό και ενώ ο ασθενής αιμορραγούσε.

Λόγω όμως των μεταγγίσεων αίματος (38 φιάλες) ο ασθενής ενόσησε από αναπνευστική ανεπάρκεια. Στην πορεία συνήλθε, αλλά στις αρχές Σεπτέμβρη άρχισε να αιμορραγεί το οπισθοπεριτοναιικό αιμάτωμα. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά "η ύπαρξή του είχε διαπιστωθεί κατά την εγχείρηση της 10 - 8 - 97 και μετέπειτα από αξονική τομογραφία και ουδέν μέτρον ελήφθη". Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο ασθενής να υποστεί πέντε χειρουργεία και την 1 - 10 - 97 να αποβιώσει.

Για την υπόθεση αυτή έχει διαταχθεί προανάκριση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά. Επίσης, έχει διαταχθεί από το υπουργείο Υγείας η διενέργεια ΕΔΕ, η οποία θα διεξαχθεί από τη διοίκηση του Γ. Κ. Ν. Νίκαιας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο, 5 Ιούλη, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία του Αϊ - Γιώργη Νέας Ιωνίας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΜΑΝΟΛΗ ΨΑΡΑΔΑΚΗ

Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1936 πιάνεται και εξορίζεται στην Ανάφη. Ακολουθεί η Ακροναυπλία, η Κατούνα, το στρατόπεδο της Βόνιτσας, το Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, έδρασε στην Κεφαλονιά.

Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη της γυναίκας του ΣΤΑΣΑΣ Βουλγαρίδου - ΨΑΡΑΔΑΚΗ πρόσφεραν στην ΚΟΝ Νέας Ιωνίας: Η κόρη τους Στέλλα και η Σοφία και ο Στέφανος 10.000 δρχ.

Στάσεις εργασίας στην "Αθενς Αιρ Κέτερελς"

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται για την ερχόμενη βδομάδα οι 120 εργαζόμενοι στην εταιρία τροφοδοσίας "Αθενς Αιρ Κέτερελς", που δραστηριοποιείται στον Ανατολικό Αερολιμένα.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες με επιτυχία δύο 4ωρες στάσεις εργασίας (6-10 π.μ. και 2-6 μ.μ. ), ενώ σε γενική τους συνέλευση εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Σωματείου τους να κηρύξει και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Διεκδικούν την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, τον προσδιορισμό των ειδικοτήτων, τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κ.ά.

Επισημαίνεται ότι ιδιοκτήτες της "Αθενς Αιρ Κέτερελς", είναι οι Λιβανέζοι επιχειρηματίες, στους οποίους είχε ξεπουλήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 49% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτεριγκ".

Ασφαλής ο ελληνικός εναέριος χώρος

Μετά τη Διεθνή Ενωση Πιλότων και η Διεθνής Ομοσπονδία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας έκρινε ασφαλή τον ελληνικό εναέριο χώρο, με υπόμνημα που απέστειλε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εκπρόσωποι των δύο διεθνών Ενώσεων, μετά από επίσκεψη στην Ελλάδα και τη διενέργεια ελέγχων σε ελληνικά αεροδρόμια. Επισημαίνεται ότι αν ο ελληνικός εναέριος χώρος χαρακτηριζόταν με "Μαύρο Αστέρι", υπήρχε ενδεχόμενο αποκλεισμού του και μερικής εκχώρησής του στην Τουρκία, κάτι που υποστηρίχτηκε από Γερμανούς, Δανούς και Αυστριακούς.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες χρειάζονται ενίσχυση

Την ενδυνάμωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με κτηνιάτρους, υλικά μέσα, και πιστώσεις ζητά η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), με αφορμή τα τελευταία κρούσματα κατασχέσεων ακατάλληλων ή επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία κρεάτων και λοιπόν προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μ' αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ στην ανακοίνωσή του, θα εξασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε συνθήκες "ελεύθερης αγοράς". Οσο η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα κωφεύουν στα επανειλημμένα αιτήματα για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, συνεχίζει η ανακοίνωση, τέτοιου είδους φαινόμενα θα συνεχίζουν να εμφανίζονται.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ οργανώνουν αύριο Κυριακή 5 - 7 - 98, στις 11 πμ,την καθιερωμένη εκδήλωση στη Στυμφαλία,για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στις 1 έως 3 - 7 - 1944. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο), στις 7 πμ τηλ: 88.31.368, 82.25.407, 58.17.384.

  • Το Παράρτημα ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση στο Λεωνίδιο αύριο Κυριακή 5 - 7 - 98, στις 11 πμ, για να τιμήσει τους 11 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 6 - 7 - 1944. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.45 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 82.34.296, 82.22.952, 38.44.853.
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 12 - 7 - 98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις Σάββατο 11 και Κυριακή 12 - 7 - 98 για να τιμήσουν την 54η επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση- μνημόσυνο, στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου, που θα γίνει την Κυριακή 12 - 7 - 98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.
Ανήλικοι Κούρδοι στα κρατητήρια

Την κράτηση δύο ανηλίκων Κούρδων μαζί με τη μητέρα τους στα κελιά της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια της Αθήνας, καταγγέλλει η Επιτροπή Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Εργατών του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.Τα δύο παιδιά 7 και 13 χρόνων "φιλοξενούνται" με τη μητέρα τους Σουάνι Αβάν Ράμσι στα κρατητήρια, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για παροχή πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Ο πατέρας των δύο ανήλικων Κούρδων υπήρξε θύμα του ιρακινού καθεστώτος.

"Σε όλους είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης, βάσει της οποίας οφείλει να υποδέχεται πολιτικούς πρόσφυγες και να προσφέρει άσυλο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή μετά τη σύσκεψη που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και είχε κύριο θέμα τους Κούρδους μετανάστες, τις συνθήκες διαβίωσης και προστασίας από τη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ