ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι νέοι δεν είναι πολέμου υλικό"

Με το χρώμα της νιότης βάφτηκε το Σαββατόβραδο στο λιμάνι της Χίου, όπου οι νέοι κομμουνιστές αμέσως μετά την κεντρική συγκέντρωση, τραγούδησαν και χόρεψαν στην αποβάθρα, στήνοντας ένα μεγάλο πανηγύρι για την ειρήνη. Στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από την κατασκήνωση προς το λιμάνι. Αφετηρία ήταν τον μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ένας συμβολισμός της θέλησης των νέων να παλέψουν για τα ιδανικά της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, και όχι μόνο για τα δεδομένα της Χίου, η μεγάλη πορεία συνάντησε στη διαδρομή της την επιδοκιμασία των κατοίκων του νησιού, τους οποίους οι διαδηλωτές καλούσαν να "μη σκύψουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".

Οι νέοι ειρηνιστές πορεύτηκαν για αρκετή ώρα κατά μήκος της παραλίας, από όπου διέκρινε κανείς τα παράλια της Τουρκίας. Πέρασαν από το δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο, κάτω από τα έκπληκτα μάτια των φαντάρων του φυλακίου, στους οποίους απευθύνονταν τα συνθήματα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Οι νέοι δεν είναι πολέμου υλικό, εμείς δεν προσκυνάμε τον ιμπεριαλισμό".

Στη διαδρομή, οι κάτοικοι του νησιού, που εκείνη την ώρα αναζητούσαν λίγη δροσιά στις αυλές των σπιτιών τους και στην παραλία, χαιρετούσαν και χειροκροτούσαν τους νέους, κάνοντας έτσι φανερό ότι η θέληση των λαών εκφραζόταν μέσα από τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι χιλιάδες φωνές: "Εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός", "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Μόλις η πορεία μπήκε στην πόλη της Χίου, έγινε μια στάση στο μνημείο Χίων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, που φτιάχτηκε με τη φροντίδα του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Εκεί, κάτω από τους ήχους συνθημάτων κατέθεσαν στεφάνια ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο Ανδρ. Φραγκέας μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο γραμματέας του ΝΣ Χίου της ΚΝΕ Παν. Βασιλάκης.

Στην πορεία συμμετείχαν ο Θόδ. Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οΛευτ. Χατζηπαυλίδης,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ Γ. Αμπατζής.

Η συναυλία

Κανένας από τους κατοίκους της Χίου, που έκαναν τον απογευματινό τους περίπατο, δεν έμεινε απαθής μπροστά στο κέφι των νέων κομμουνιστών και την όμορφη συναυλία που στήθηκε στην προκυμαία.

Η συναυλία ξεκίνησε με αφιέρωμα στον ποιητή της "Ρωμιοσύνης" Γ. Ρίτσο με την Μ. Δημητριάδη και τον Γ. Θωμόπουλο, που ξεσήκωσαν τους νέους με τραγούδια της ειρήνης και του αγώνα. "Είναι συγκινητικό και προκλητικό για μας τους παλιούς το θέαμα τόσων νέων με οράματα", είπε συγκινημένη η Μ. Δημητριάδη, που θυμήθηκε μια παρόμοια εκδήλωση πριν 20 χρόνια με τον Στρ. Κόρακα στην Τουρκία, προφέροντας στα τουρκικά τις λέξεις "ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη".

Το γλέντι δεν άργησε να ανάψει. Αψηφώντας την κούραση και αντλώντας δύναμη από την ελπίδα για τη ζωή, οι νέοι άρχισαν το χορό αγκαλιασμένοι, όπως αγκαλιασμένοι είναι πάντα στη ζωή και τον αγώνα.

Οι σημαίες που συνεχώς ανέμιζαν, αλλά και οι υψωμένες γροθιές, έκαναν τη Μ. Δημητριάδη να τα χάσει, λέγοντας ότι "κοιτώντας τις σημαίες ξέφυγα και είπα άλλα λόγια". Τη σκυτάλη και πάλι στον Γ. Θωμόπουλο και όλοι μαζί τραγούδησαν κάτω από τις σημαίες που δεν έπαψαν στιγμή να ανεμίζουν στον αέρα το τραγούδι του Μάνου Λοϊζου για τον διεθνιστή επαναστάτη, τον Τσε Γκεβάρα.Και αμέσως το σύνθημα "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός" δόνησε την αέρα. Το τραγούδι "Με αεροπλάνα και βαπόρια" που ο Γ. Θωμόπουλος το αφιέρωσε στη Μικρασιατική Καταστροφή δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Τα μάτια γέμισαν δάκρυα και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε στη στιγμή. Στη συνέχεια ένα δυνατό και θερμό χειροκρότημα από τους φίλους και μέλη της ΚΝΕ συνόδευσε τον νέο τραγουδιστήΓιάννη Ζάρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάγκη η επαγρύπνηση

Ο Γ. Θωμόπουλος λίγο πριν ανέβει στη σκηνή δήλωσε στο "Ρ": "Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, πάντα πρωτοπόροι στον αγώνα για τη φιλία των λαών, δίνουν τη δική τους μάχη, στην ανάγκη να συστρατευτούν όλοι οι νέοι στην ΚΝΕ, να δώσουν τη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που ήδη έχει "πατήσει πόδι" και προσπαθεί να γκετοποιήσει τους λαούς, να τους ελέγχει καλύτερα και να δημιουργεί τις εστίες πολέμου εκεί που θέλει και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Είναι ανάγκη να επαγρυπνεί η νεολαία ιδιαίτερα, για να μην μας βρουν μεγάλες συμφορές. Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι νέοι δε θέλουν αυτά τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες τους. Το συμφέρον όλων των λαών είναι η ειρήνη".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ, Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

ΑΥΡΙΟ: Ρεπορτάζ από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, η κοινή διακήρυξη και οι εκδηλώσεις στον Τσεσμέ και τα Αλάτσατα

Η Μ. Δημητριάδη και ο Γ. Θωμόπουλος ξεσήκωσαν τους συγκεντρωμένους με τα τραγούδια τους

Το πανό με το σύνθημα "Ειρήνη - Φιλία" γραμμένο στα ελληνικά και τουρκικά βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας

Οι νέοι ειρηνιστές έκαναν μια πρωτοφανή σε όγκο και παλμό πορεία από την κατασκήνωση προς το λιμάνι της Χίου

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Ζωντάνια μεταδοτική

"Οταν τραγουδάω σε τέτοιες εκδηλώσεις της ΚΝΕ αισθάνομαι σαν να είναι η πρώτη φορά που τραγουδάω. Εκτός από το φορτισμένο σε συναισθήματα κλίμα, η ζωντάνια της νεολαίας είναι μεταδοτική, "κολλάω νιάτα"", μας είπε η Μαρία Δημητριάδη.Οσο για την ίδια την εκδήλωση είπε: "Το μόνο που έχω να πω είναι το ίδιο το σύνθημα: Οτι ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός, ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι μόνο οι κυβερνήσεις οι εξαρτημένες από τους ιμπεριαλιστές, Αμερικανούς και Ευρωπαίους, που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, είναι αυτές που μας θέλουν να είμαστε εχθροί. Και φυσικά η ΚΝΕ είναι πάντα πρωτοπόρα. Διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις που είναι αναγκαίες και πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα".

Η "κόκκινη" κατασκήνωση

Το Σάββατο, στις 7.30 το πρωί, οι Κνίτες, οι Κνίτισσες και οι φίλοι της Οργάνωσης έφτασαν στο χώρο της κατασκήνωσης. Αμέσως άρχισαν να στήνονται οι σκηνές και μέσα σε λίγη ώρα η "κόκκινη κατασκήνωση" ήταν έτοιμη. Μόλις ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, όλοι βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν, ενώ οι γνωριμίες που ξεκίνησαν στο πλοίο μετατράπηκαν σε μεγάλες παρέες στην κατασκήνωση και η μέρα πέρασε με κουβέντα και παιχνίδι.

Νωρίς το απόγευμα, όλοι άρχισαν να ετοιμάζονται για τη μεγάλη πορεία στη Χίο. Οι σημαίες και τα πανό σηκώθηκαν, τα "μπλοκ" φτιάχτηκαν από τις Οργανώσεις και λίγο μετά τις 7.30 ξεκίνησε η πορεία. Ο δρόμος της επιστροφής, όμως, ήταν και ο πιο δύσκολος. Ο φοβερός αέρας που ξέσπασε αργά το βράδυ, είχε "ξεστήσει" πολλές από τις σκηνές. Παρά την άσχημη εικόνα που παρουσίαζε η κατασκήνωση, το κουράγιο δε χάθηκε. Οι σκηνές άρχισαν να ξαναστήνονται, καλύτερα αυτή τη φορά, για να αντέξουν στον αέρα. Η κούραση ανάγκασε πολλούς να πέσουν για ύπνο, ενώ κάποιοι που δεν"πτοήθηκαν" πήραν τις κιθάρες και ξεκίνησαν το τραγούδι.

Την Κυριακή το πρωί στήθηκαν διάφορα παιχνίδια στο χώρο της κατασκήνωσης μέχρι την αναχώρηση. Η "μακριά γαϊδούρα" ήταν το παιχνίδι που διασκέδασε τους περισσότερους, ενώ οι πιο "θαρραλέοι" πήραν μέρος στα "καλλιστεία" "Χίος '98". Στις 4 μ.μ. οι σκηνές ξεστήθηκαν και αργά το απόγευμα οι Κνίτες και οι φίλοι της Οργάνωσης πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Η παραλία της Λευκωνιάς φιλοξένησε για δύο μέρες τους νέους κομμουνιστές και φίλους της ειρήνης, που ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ