ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ... DNA ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ "ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Ιδού, λοιπόν, από ποιους απαρτίζεται το φιλοθεάμον ακροατήριο της "κεντροαριστερής" ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού: Από τον Μαρκεζίνη, τον υπουργό της υποτίμησης του '53, καθώς και "πρωθυπουργό" της χούντας το '74, που δηλώνει ότι είναι με τον "εκσυγχρονισμό", διότι "ή Σημίτης ή χάος"... Από τον νεοφιλελεύθερο Α. Ανδριανόπουλο, που δηλώνει ότι "μόνο στον Σημίτη ελπίζει", αλλά και από τον Ντούιζενμπεργκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κι αυτός με τη σειρά του δηλώνει πως "ό,τι κάνει ο Σημίτης, καλά το κάνει"...

***

Εν μέσω τέτοιων χειροκροτημάτων, προερχόμενων από τέτοιους χειροκροτητές, το ΠΑΣΟΚ προέβη μέσα στη βδομάδα σε μια ευθεία πρόσκληση με στόχο την περίφημη ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη χώρα μας. Σε "κεντροαριστερές", πάντα, κατευθύνσεις... Η πρόσκληση απευθύνθηκε ευθέως προς τον ΣΥΝ και, μάλιστα, διατυπώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, και από τον υπουργό παρά τωπρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδη.

"Ελάτε να ξεκινήσουμε από σήμερα διάλογο" για όλα όσα μας ενώνουν, ελάτε να καταγράψουμε τις προγραμματικές μας συγκλίσεις", είπαν οι πρωτοκλασάτοι της κυβέρνησης και της Χαρ. Τρικούπη στους ομοϊδεάτες τους της Κουμουνδούρου. "Ελάτε να ενώσουμε τις κεντροαριστερές μας δυνάμεις για να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα", ήταν το δημόσιο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ.

Την επόμενη ακριβώς μέρα αποδείχτηκε ότι το κάλεσμα στάλθηκε στους σωστούς παραλήπτες. Ηταν, πράγματι, μια μέρα μετά, όταν η ΑΥΓΗ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο άρθρο, στο οποίο ασκούσε... κριτική στην κυβέρνηση, επειδή η τελευταία δεν ξεπουλά το δημόσιο τομέα με "σχέδιο" (!) και επειδή, όπως έγραφε, οι "καθυστερήσεις" των ιδιωτικοποιήσεων θα προκαλέσουν σοβαρές απώλειες εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό! Αυτά έλεγε η ΑΥΓΗ. Αυτό θα πει "κεντροαριστερή" κριτική... Να παραπονιέσαι στον εν δυνάμει συνεταίρο σου γιατί δεν επιταχύνει... σχεδιασμένα το ξεπούλημα!

***

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα φαιδρά παρεπόμενα των "εκσυγχρονιστικών" σφιχταγκαλιασμάτων, που συμβαίνουν γύρω από δημόσια "τραπέζια διαλόγου" το τελευταίο διάστημα - συνδυασμένα με τις ευφυείς αναφορές στο ...DNA της "κεντροαριστεράς" που έγιναν στα ίδια τραπέζια από τον κύριο Πασχαλίδη - υπάρχει και η σοβαρή πλευρά του πράγματος. Και η σοβαρή πλευρά είναι ότι για πρώτη φορά, με τόσο επίσημο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, στα πρότυπα της "Ελιάς" και της μπερλουσκονικής αντιπολίτευσης, στην Ιταλία.

"Χρειάζεται η έγκαιρη κινητοποίηση της κεντροαριστερής συμμαχίας, που, ξεπερνώντας τις όποιες επιφυλάξεις και αναστολές, θα είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει μια αναχρονιστική κεντροδεξιά forza grecia, που σήμερα δείχνει να μορφοποιείται", υποστήριξε ο κ. Πασχαλίδης στη δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού τα διάφορα "Δίκτυα", "Ομιλοι" κλπ., τα οποία έχει συστήσει ο κ. Σημίτης για να προωθήσει τους στόχους του.

***

Βέβαια, αυτή η ...ανυπομονησία του στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη προκαλείται από εντελώς διαφορετικούς λόγους από εκείνους, που επικαλείται για να επισπευστεί ο χρόνος σύμπηξης της "κεντροαριστερής συμμαχίας". Για παράδειγμα, δε διαφεύγει ούτε από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, ούτε από τα επιτελεία του θατσερικού "εκσυγχρονισμού", ότι ο δικομματισμός με την παλιά του μορφή τρώει τα ψωμιά του. Αποτελεί, συνεπώς, ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ η έναρξη των απαραίτητων διεργασιών για την "αντικατάστασή" του, εφόσον αυτό χρειαστεί. Αλλωστε, για να "αλλάξουν" κάποια πράγματα, αλλά, ταυτόχρονα, και για να παραμείνουν ίδια, χρειάζονται οι σχετικές... προεργασίες.

Το κυριότερο, όμως, έγκειται στις δυσκολίες που γεννά το λαϊκό κίνημα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή η πολιτική προσκρούσει επάνω στις λαϊκές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις. Γεγονός που προκαλεί φθορά, όχι μόνο στην πολιτική του "μονόδρομου", αλλά και στον καθένα χωριστά από τους πολιτικούς φορείς - θιασώτες αυτού του αντιλαϊκού "μονόδρομου" της ΟΝΕ.

Αναζητούνται "λίφτινγκ" εξαπάτησης, λοιπόν, και προετοιμάζονται τα "ρεκτιφιέ" στα γρανάζια ενός πολιτικού συστήματος, που έλκει την καταγωγή του από μια τόσο "κεντροαριστερή Ελιά", η οποία έχει στο ενεργητικό της την επιβολή μέτρων, όπως "κεφαλικός φόρος υπέρ Μάαστριχτ" εναντίον του ιταλικού λαού, και εύσημα, όπως εκείνα του Ανιέλι, ο οποίος διατείνεται ότι η "κεντροαριστερά" της χώρας του κάνει καλύτερα τη "δουλιά" από τη Δεξιά...Το αν οι δικοί μας "κεντροαριστεροί" θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν με τη σειρά τους τα δημόσια εύσημα του Λάτση ή του Βαρδινογιάννη, είναι δική τους υπόθεση. Υπόθεση του ελληνικού λαού είναι να εντείνει τους αγώνες του, στερώντας κάθε δυνατότητα από τα επιτελεία της συντήρησης να "ρετουσάρουν" το αντιλαϊκό τους σύστημα και αφαιρώντας από το δικομματισμό τα κάλπικα προσωπεία του, πίσω από τα οποία προσπαθεί να κρύψει το αληθινό και απεχθές πρόσωπό του.

Η πάλη του λαϊκού κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση δε θα σημάνει μόνο την αχρήστευση των δικομματικών προσωπείων, τόσο του παρόντος, όσο και του μέλλοντος, αλλά θα αποτελέσει βήμα για τη διαμόρφωση ενός "άλλου" πολιτικού σκηνικού, που θα αντανακλά ευνοϊκότερους για τους εργαζόμενους συσχετισμούς δύναμης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έναντι των... "κεντροαριστερών" ή "κεντροδεξιών" κεφαλαιοκρατών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν οι δικοί μας "κεντροαριστεροί" θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν, όπως οι ομογάλακτοί τους στην Ιταλία, τα δημόσια εύσημα του εδώ αντίστοιχου Ανιέλι, είναι δική τους υπόθεση. Υπόθεση του ελληνικού λαού είναι να εντείνει τους αγώνες του, στερώντας κάθε δυνατότητα από τα επιτελεία της συντήρησης να "ρετουσάρουν" το αντιλαϊκό τους σύστημα και αφαιρώντας από το δικομματισμό τα κάλπικα προσωπεία του, πίσω από τα οποία προσπαθεί να κρύψει το αληθινό και απεχθές πρόσωπό του


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Προχωράμε σε δυναμικές ενέργειες!

- Διοργανώνετε σήμερα συναυλία - μουσική διαδήλωση για τον Υμηττό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας.

- Θέλουμε μέσα από το δάσος του Υμηττού, να στείλουμε ένα σήμα κινδύνου σε όλους τους Αθηναίους. Και μια απάντηση: Στην αντιπεριβαλλοντική λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης, που επιμένουν στην επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου. Ο πλέον πράσινος πνεύμονας του Λεκανοπεδίου οδηγείται στην καταστροφή. Σε μια Αττική που ασφυκτιά από την περιβαλλοντική ρύπανση. Τα δάση της εξαφανίζονται από τις πυρκαγιές - οι τελευταίες φλόγες, του Σαββατοκύριακου, δεν έχουν σβήσει ακόμα. Και θα έπρεπε η λογική της διαρκούς επέκτασης των αυτοκινητοδρόμων και της κυριαρχίας του ΙΧ να εγκαταλείπεται και η προστασία του περιβάλλοντος να ανάγεται - όχι στα λόγια όπως σήμερα - σε οικουμενικό πρόβλημα πρώτιστης σημασίας.

- Ποιες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα έχουν προηγηθεί της συναυλίας για τη διεκδίκηση της κατασκευής του δρόμου σε σήραγγα;

- Ο δήμος και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προτείνουν, όπως είναι γνωστό, την ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση της κατασκευής του δρόμου σε σήραγγα, που μελετήθηκε από το Πολυτεχνείο και αποδείχτηκε ότι είναι τεχνικά εφικτή, οικονομικότερη, με υποτριπλάσιο μήκος της επιφανειακής κατασκευής και περιβαλλοντικά ανώδυνη. Σχετικές λύσεις επιλέγονται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και για μικρότερης σημασίας έργα.

Παράλληλα, με τις διαρκείς κινητοποιήσεις μας για τη δικαίωσή μας - και τη διάσωση του Υμηττού - έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακόμη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζητώντας τη διακοπή της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από την αρχή προχωρήσαμε στην ενημέρωση των κατοίκων, στην προβολή του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις για το σταμάτημα του έργου.

- Εχουν γίνει κατανοητές οι επιπτώσεις από τη χάραξη του δρόμου επιφανειακά στην περιοχή;

- Οι κάτοικοι γνωρίζουν. Το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί όμως δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση άλλα έλεγε για το περιβάλλον όταν ήταν αντιπολίτευση. Και βέβαια σήμερα φροντίζει να μην αναδεικνύει τις καταστροφικές επιλογές της. Υστερα, τα διαπλεκόμενα έπαιξαν το ρόλο τους: Με στόχο τον εφησυχασμό του κόσμου, πολιτικοί, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τεχνικές εταιρίες, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσιωπηθεί το θέμα.

Στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν την παράκαμψη του εμποδίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, περνώντας το έργο από την κύρωση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων και καταργώντας τις δίκες. Η ενέργεια κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ε' τμήμα του ΣτΕ, το οποίο επίσης έκρινε πως "η περιφερειακή Υμηττού πρέπει να σβηστεί από το χάρτη". Ευθύνη όμως έχει και ο δήμος: Κύρια στην ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και επίσης για την καθυστέρηση των νομικών του παρεμβάσεων.

- Με ποιο τρόπο πλέον μπορεί να αποτραπεί η καταστροφή του Υμηττού και τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;

- Είναι σε εξέλιξη η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως και η νέα προσφυγή μας στο ΣτΕ. Καλέσαμε επίσημα να πάρουν θέση οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, αφού το θέμα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο. Καλούμε τα ΜΜΕ να πάρουν θέση και να προβάλουν τις προτάσεις μας. Αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη, η Επιτροπή Αγώνα που συνεδριάζει καθημερινά, θα προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες για τη ματαίωση του έργου.

Ρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ