Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Προχωράμε σε δυναμικές ενέργειες!

- Διοργανώνετε σήμερα συναυλία - μουσική διαδήλωση για τον Υμηττό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας.

- Θέλουμε μέσα από το δάσος του Υμηττού, να στείλουμε ένα σήμα κινδύνου σε όλους τους Αθηναίους. Και μια απάντηση: Στην αντιπεριβαλλοντική λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης, που επιμένουν στην επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου. Ο πλέον πράσινος πνεύμονας του Λεκανοπεδίου οδηγείται στην καταστροφή. Σε μια Αττική που ασφυκτιά από την περιβαλλοντική ρύπανση. Τα δάση της εξαφανίζονται από τις πυρκαγιές - οι τελευταίες φλόγες, του Σαββατοκύριακου, δεν έχουν σβήσει ακόμα. Και θα έπρεπε η λογική της διαρκούς επέκτασης των αυτοκινητοδρόμων και της κυριαρχίας του ΙΧ να εγκαταλείπεται και η προστασία του περιβάλλοντος να ανάγεται - όχι στα λόγια όπως σήμερα - σε οικουμενικό πρόβλημα πρώτιστης σημασίας.

- Ποιες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα έχουν προηγηθεί της συναυλίας για τη διεκδίκηση της κατασκευής του δρόμου σε σήραγγα;

- Ο δήμος και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προτείνουν, όπως είναι γνωστό, την ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση της κατασκευής του δρόμου σε σήραγγα, που μελετήθηκε από το Πολυτεχνείο και αποδείχτηκε ότι είναι τεχνικά εφικτή, οικονομικότερη, με υποτριπλάσιο μήκος της επιφανειακής κατασκευής και περιβαλλοντικά ανώδυνη. Σχετικές λύσεις επιλέγονται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και για μικρότερης σημασίας έργα.

Παράλληλα, με τις διαρκείς κινητοποιήσεις μας για τη δικαίωσή μας - και τη διάσωση του Υμηττού - έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακόμη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζητώντας τη διακοπή της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από την αρχή προχωρήσαμε στην ενημέρωση των κατοίκων, στην προβολή του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις για το σταμάτημα του έργου.

- Εχουν γίνει κατανοητές οι επιπτώσεις από τη χάραξη του δρόμου επιφανειακά στην περιοχή;

- Οι κάτοικοι γνωρίζουν. Το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί όμως δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση άλλα έλεγε για το περιβάλλον όταν ήταν αντιπολίτευση. Και βέβαια σήμερα φροντίζει να μην αναδεικνύει τις καταστροφικές επιλογές της. Υστερα, τα διαπλεκόμενα έπαιξαν το ρόλο τους: Με στόχο τον εφησυχασμό του κόσμου, πολιτικοί, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τεχνικές εταιρίες, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσιωπηθεί το θέμα.

Στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν την παράκαμψη του εμποδίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, περνώντας το έργο από την κύρωση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων και καταργώντας τις δίκες. Η ενέργεια κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ε' τμήμα του ΣτΕ, το οποίο επίσης έκρινε πως "η περιφερειακή Υμηττού πρέπει να σβηστεί από το χάρτη". Ευθύνη όμως έχει και ο δήμος: Κύρια στην ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και επίσης για την καθυστέρηση των νομικών του παρεμβάσεων.

- Με ποιο τρόπο πλέον μπορεί να αποτραπεί η καταστροφή του Υμηττού και τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;

- Είναι σε εξέλιξη η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως και η νέα προσφυγή μας στο ΣτΕ. Καλέσαμε επίσημα να πάρουν θέση οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, αφού το θέμα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο. Καλούμε τα ΜΜΕ να πάρουν θέση και να προβάλουν τις προτάσεις μας. Αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη, η Επιτροπή Αγώνα που συνεδριάζει καθημερινά, θα προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες για τη ματαίωση του έργου.

Ρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ