Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μονόδρομος η αντιιμπεριαλιστική συνεργασία των λαών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στη μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην προκυμαία της Χίου

"Σύντροφοι και φίλοι,

Με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό σημερινό μας συλλαλητήριο, με το πάθος, την αποφασιστικότητα, τη μαχητικότητά μας, αποδείχνουμε στην πράξη ότι οι νέοι της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι, να υποταχθούν στη "νέα τάξη" της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Με την τιμητική παρουσία των συντρόφων μας από την Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, των συντρόφων μας από την Τουρκία, δείχνουμε ότι οι νέοι και στις τρεις χώρες μπορούν να παλεύουν μαζί, δεν είναι και αυτοί διατεθειμένοι να γίνουν εύκολα θύματα στη λεία των ιμπεριαλιστών.

Για μια ακόμη χρονιά, η ΚΝΕ πραγματοποιεί τη νεανική επίθεση ειρήνης. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, από κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντιούνται, διαδηλώνοντας τη θέλησή μας, να παλέψουμε ενάντια στον αμερικάνικο και ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Αυτή τη χρονιά, βάλαμε στο στόχαστρο τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών, μέσα από την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Γι' αυτό και στη Χίο διαδηλώνουμε και με την παρουσία των συντρόφων μας από την Τουρκία και την Κύπρο και αποδείχνουμε το "μονόδρομο" της φιλίας, της συνεργασίας και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης.

Στις απειλές που ακούγονται από τις ΗΠΑ και τους στρατοκράτες, για θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, εμείς απαντάμε με ένα θερμό επεισόδιο φιλίας καιαλληλεγγύης. Σήμερα και αύριο στο Τσεσμέ θα βρεθούμε ανάμεσα σε φίλους, που έχουν τις ίδιες με μας ανησυχίες, το ίδιο πάθος, που λένε ότι πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες φιλίας και επικοινωνίας των λαών μας.

Ο δρόμος επικοινωνίας

Ο δρόμος της επικοινωνίας με το γειτονικό μας λαό, έχει ανοίξει και πρέπει να δυναμώσει. Αυτό επιδιώκει η Οργάνωσή μας μ' αυτή την πρωτοβουλία που πήρε στη Χίο. Αλλά όχι μόνο η ΚΝΕ και οι φορείς της νεολαίας, οι μαθητικές κοινότητες, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, πρέπει να πολλαπλασιάσουν τις δραστηριότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και κοινής πάλης με τους νέους, τους φοιτητές, τους μαθητές της Τουρκίας. Οι λαοί μας μπορούν και πρέπει να 'ρθουν κοντά, απαντώντας στη διπλωματία των κυβερνήσεων, που υπακούουν στο ρόλο που τους έχουν δώσει Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, με τη διπλωματία των λαών μας.Και να είναι σίγουροι όσα εμπόδια και αν βάζουν οι κυβερνήσεις, όσες προκλήσεις και να δεχόμαστε, όπως δεχτήκαμε, δεν μπορούν, δεν έχουν τη δύναμη, να μας σταματήσουν, θα ακουστεί ακόμα πιο πλατιά στη νεολαία το σύνθημά μας: Οτι εχθρός δεν είναι ο τούρκικος λαός. Εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός.

Με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα μεγαλώνει. Το φιλειρηνικό κίνημα αγκαλιάζει νέες μάζες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αγκαλιάζει και νέες μάζες νεολαίας. Η διεθνιστική αλληλεγγύη, ανάμεσα στους αγωνιζόμενους και δοκιμαζόμενους από τον ιμπεριαλισμό λαούς διευρύνεται. Χειροπιαστό δείγμα και η σημερινή συνάντηση των οργανώσεών μας. Και από εδώ ενώνουμε τις φωνές μας, σφίγγουμε τις γροθιές μας, με τον αγώνα του Κυπριακού λαού, για Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη, που θα ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, που δεινοπαθεί, από το εγκληματικό εμπάργκο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, στο λαό της νέας Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο, γιατί αποτελεί πέρα από τις όποιες διαφορές και διαφωνίες έχουμε, αγκάθι στα σχέδια της "νέας τάξης" πραγμάτων στην περιοχή μας.

Μάχιμο βήμα καταγγελίας

Η διαδήλωσή μας είναι ένα μάχιμο βήμα καταγγελίας, ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τόσα χρόνια ξετυλίγονται στα Βαλκάνια, στον πόλεμο που ετοιμάζουν στο Κόσσοβο, για να τεμαχίσουν τη Νέα Γιουγκοσλαβία. Εναντιωνόμαστε στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, στα δολοφονικά εμπάργκο, με θύματα τους δοκιμαζόμενους λαούς ή στα στρατεύματα που στέλνονται, για να επιβάλουν τη θέληση των ιμπεριαλιστών, ή στην προωθούμενη διχοτόμηση της Κύπρου, μέσα από τη ΝΑΤΟποίησή της, τη διχοτόμηση του Αιγαίου, που σχεδιάζουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία.

Η συγκέντρωσή μας είναι βήμα απαίτησης και αγώνα για μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ, χωρίς αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις, χωρίς στρατηγεία και τυχοδιωκτικές αποστολές. Είναι βήμα απαίτησης και αγώνα για μια Ελλάδα, που θα συνεργάζεται ειρηνικά και ισότιμα, με όλους τους γείτονές της. Η κινητοποίησή μας δεν είναι επετειακή, είναι κορύφωση και συνέχεια της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, στην οποία πρωτοστατούμε στο κίνημα της νεολαίας. Είναι δείγμα της αποφασιστικότητας για ακόμα πιο δυναμική συνέχεια, με νέες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, με ακόμη πιο πλατιά συσπείρωση στη "Νεανική Δράση", με ακόμη πιο σταθερή δράση του νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτή η δράση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σήμερα, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση και την ανοιχτή κάλυψη των άλλων κομμάτων, προχωρά και προωθεί αλλαγές, μακροπρόθεσμης σημασίας για το κεφάλαιο. Τέτοιες είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα της νεολαίας ή οι αλλαγές που βάζουν στη λαιμητόμο τα δημοκρατικά μας δικαιώματα με την υπογραφή της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ο λαός πληρώνει

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης, στη "νέα τάξη πραγμάτων". Η θέληση από τη μια, για διείσδυση στα Βαλκάνια, μέσω του ανταγωνισμού της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσα από το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή στη γειτονιά μας, και από την άλλη η εκποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με το μοίρασμα του Αιγαίου με την αμφισβήτηση των συνόρων, με την υπογραφή της συμφωνίας των βάσεων "εν κρυπτώ" ή με το ψεύτικο δίλημμα, που πλασάρουν στο λαό μας: "Τι θέλετε πόλεμο ή ειρήνη;" για να εντάξουν μια "ειρήνη στα μέτρα τους", για να καλλιεργήσουν το συμβιβασμό, το "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ, τις γονυκλισίες στους Αμερικάνους.

Τα άλλα πολιτικά κόμματα κινούνται στο μονόδρομο της υποταγής, λένε ένα μεγάλο "ναι" στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό και η δουλιά μας στη νεολαία, πρέπει να ξεσκεπάζει όλα αυτά τα επιχειρήματα που ακούγονται, γιατί, όταν όλοι αυτοί μαζί μιλάνε για εθνική πολιτική και για Εθνικά Συμβούλια, εννοούν εθνική υποταγή, εθνικό ξεπούλημα, μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό και αμερικάνικο στρατόπεδο. Οταν μιλάνε για την ανάγκη των εξοπλισμών, δουλεύουν για τους εμπόρους του πολέμου, πληρώνοντας ο λαός μας τα οπλικά ΝΑΤΟικά συστήματα και σχεδιασμούς.

Πατρίδα για το κεφάλαιο είναι το κέρδος

Οταν μας λένε ότι θα απομονωθούμε έξω από το ΝΑΤΟ, το λένε για να κρύψουν τη μοναξιά της Ελλάδας στη ληστρική συμμαχία, ζητώντας την επιδιαιτησία των ΗΠΑ, για μια σειρά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ολοι αυτοί που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όταν μιλάνε για πατρίδα λένε ψέματα, γιατί πατρίδα για το κεφάλαιο είναι το κέρδος. Πουλάνε πατριωτισμό αυτοί που έχουν "βγάλει στο σφυρί" την Ελλάδα, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, αυτοί που μοιράζουν το Αιγαίο και ανανεώνουν στα κρυφά τις βάσεις. Μιλάνε για εχθρούς λαούς, για να σκεπάσουν τους υποκινητές, γιατί οι λαοί μας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, γιατί για τους λαούς μας, ένας είναι ο εχθρός και είναι ο ιμπεριαλισμός.

Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, όπως βρίσκονται σε επιφυλακή για να αιματοκυλήσουν το Κόσσοβο, όπως βομβαρδίζουν πάλι με τα αεροπλάνα τους το Ιράκ, γιατί όταν ο Σολάνα λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο, πρέπει να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι και εμείς. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σθεναρά, να βγούμε στους δρόμους, έξω από τις βάσεις τους, στις πρεσβείες και στα Προξενεία τους, να διαδηλώσουμε τη θέληση του λαού και της νεολαίας μας για να παλέψει ενάντια στα εγκληματικά σχέδια που εκτυλίσσονται τις επόμενες μέρες. Κυλάει για την Οργάνωσή μας ένα καλοκαίρι γεμάτο δράση, με το φεστιβάλ μας να ταξιδεύει, να γνωρίζει και να γνωρίζεται σε όλη τη χώρα από χιλιάδες νέους. Με τη μάχη των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, που μπορεί να δώσει, και είναι στο χέρι και το δικό μας, ένα μήνυμα αντίθεσης στην αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μήνυμα τιμωρίας για την αφαίρεση των δικαιωμάτων μας, για την τρομοκρατία των ΜΑΤ, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Να δώσει μήνυμα ελπίδας για τη δυναμική της συγκρότησης του μετώπου που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζουν την κινητοποίηση (2018-02-07 00:00:00.0)
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (2000-04-08 00:00:00.0)
Στο Ακτιο το νέο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού (1999-08-12 00:00:00.0)
Δυναμική συνέχεια του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα (1999-07-09 00:00:00.0)
Εφοδος της ΚΝΕ στους πολεμοκάπηλους (1999-07-04 00:00:00.0)
Ανησυχούμε έντονα από την ελληνική εμπλοκή στο αιματοκύλισμα (1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ