Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες καταστροφές σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα

"Παρανάλωμα του πυρός" έγινε την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η Ανατολική Στερεά - Εύβοια από 13 μεγάλες πυρκαγιές. Σε Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα, με τη βοήθεια της έντασης του ανέμου, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη. Προξενήθηκαν ολικές ή σημαντικές ζημιές σε δεκάδες κατοικίες, ενώ ο 80χρονος Δημ. Τσίμπος,από τα Φύλλα Εύβοιας, κάηκε στο μαντρί του μαζί με τα 150 αιγοπρόβατά του.

Κύρια χαρακτηριστικά ήταν η γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Ηθικός αυτουργός αναδεικνύεται και εδώ η αντιδασική κυβερνητική πολιτική, που παραδίδει τα δάση βορά στους εμπρηστές και οικοπεδοφάγους - μεγαλοκαταπατητές, ενώ σε ευάλωτες περιοχές, όπως είναι η Εύβοια και η Φθιώτιδα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, παρότι κάθε χρόνο με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου ή κατά τη διάρκειά της και μετά από μεγάλες πυρκαγιές, εξαγγέλλονται διάφορα. Φέτος, ένα επιπλέον αρνητικό προστέθηκε, με την αποδέσμευση της Δασικής Υπηρεσίας από το φυσικό της αντικείμενο, τη δασοπροστασία.

Ο,τι διασώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στους πολίτες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι την ίδια ώρα που Εύβοια και Βοιωτία βρίσκονταν σε πύρινο κλοιό, χάνονταν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καίγονταν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πνευμόνων οξυγόνου, οι δύο νομάρχες συμμετείχαν στη φιέστα κυβερνητικού κλιμακίου το Σαββατοκύριακο στη Λαμία και "αγαλλιάζονταν" μεταξύ "συναγρίδας και τσιπούρας" στο πρωθυπουργικό τραπέζι στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

Εύβοια

Βιβλική καταστροφή προξένησαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες δύο μέρες της προηγούμενης βδομάδας στο Πισσώνα, την Κάρυστο, την Αυλίδα και στον Αγιο Ιστιαίας.Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής (του Δημ. Τσίμπου), το ολοκληρωτικό κάψιμο δασικών και αγροτικών εκτάσεων 220.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων 200.000 στρέμματα στις περιοχές Πισσώνα. Εκεί ξέσπασε η πυρκαγιά, στη θέση "Πολητήρα", το Σάββατο το μεσημέρι και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι χτες το απόγευμα. Επίσης σε Θεολόγο, Πούρνο, Αφράτι, Φύλλα, Γυμνό Ερέτριας, Κάρυστο, όπου κάηκαν 8.000 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην Αυλίδα η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι απ' την περιοχή Σχηματαρίου (Αγ. Γεώργιος) και σε 3 ώρες έκαψε στο διάβα της 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, πολλά ελαιόδεντρα και προξένησε σημαντικές ή ολικές ζημιές σε 30 κατοικίες στην οικιστική περιοχή της παραλίας Αυλίδας, ενώ η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα, αφού 20 κολόνες της ΔΕΗ κάηκαν.

Επίσης από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πισσώνα κάηκαν 6 εξοχικές κατοικίες και το εξωκλήσι του Αγ. Σωτήρα Φύλλων, 2 χοιροτροφικές μονάδες της εταιρίας"Μιμίκος" με 500 χοιρομητέρες και 2.000 παχυνόμενα χοιρινά και 2.000 αιγοπρόβατα.

Τέλος, στην πυρκαγιά του Αγίου Ιστιαίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα κάηκαν 500 στρέμματα δασικής έκτασης, 2 αποθήκες, 100 κουνέλια, 100 κοτόπουλα και 2 κατσίκες. Στην περιοχή Μαγούλας Ερέτριας, ο Αναστ. Αργύρης στην προσπάθειά του να διασώσει το σπίτι του που καιγόταν, έπαθε εγκαύματα β' βαθμού και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Βοιωτία

Σε εξέλιξη βρίσκεται - μετά από αναζωπύρωση - η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι μεταξύ των κοινοτήτων Προδρόμου - Θίσβης Βοιωτίας και καίει ανεξέλεγκτα πλέον, με τη "βοήθεια" του ανέμου, τον ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Παρά τις προσπάθειές τους οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (10 οχήματα με 25 πυροσβέστες) τις προηγούμενες ημέρες δεν κατόρθωσαν - και δεν ήταν δυνατό με τόσο μικρή δύναμη - να την περιορίσουν. Από έκρηξη που σημειώθηκε κατά την ώρα της πυρόσβεσης σε αποθήκη των "Μαρμάρων Μικελή" τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες. Κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος δεν έκανε ρίψεις, παρά μόνο χτες Δευτέρα. Πάνω από 20.000 στρέμματα πευκόφυτης δασικής έκτασης και ελαιοκαλλιέργειες, πολλά μελίσσια και 400 αιγοπρόβατα είχαν καεί μέχρι χτες το απόγευμα. Πρόδρομος, Θίσβη, Δομβραίνα, Ξηρονομή και παραλίες Σαράντη και Αλυκής για πολλές ώρες παρέμειναν χωρίς ρεύμα.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Προδρόμου, Σεραφείμ Φραντζής η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, η μη έλευση αεροσκαφών, οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση με δεδομένο και το δύσβατο σε περιοχές του Ελικώνα. "Εμείς, επισημαίνει, ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ολικών αποζημιώσεων στους ελαιοκαλλιεργητές και σε όσους έχασαν την περιουσία τους".

Από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στη βιομηχανία "Ελληνικά Καλώδια" του ομίλου Στασινόπουλου στα Οινόφυτα, κάηκε αποθήκη καλωδίων.

Δήλεσι

Σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού των κατοίκων επικρατούσαν το Σάββατο στον οικισμό Δήλεσι Οινοφύτων, σε μια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατό. Μόνοι τους οι κάτοικοι με κλαδιά, με λάστιχα νερού προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κάνουν ό,τι μπορούσαν. Τα 2 πυροσβεστικά οχήματα της ΕΑΒ και το ένα της Πυροσβετικής Υπηρεσίας δεν ήταν αρκετά. Οδύνη, κλαυθμός και οδυρμός από γυναίκες άντρες και παιδιά για "τους κόπους μιας ζωής που πήγαν χαμένοι" μέσα σε λίγη ώρα εξαιτίας της "έλλειψης μέσων και της αδιαφορίας της κρατικής μηχανής". "Τηλεφωνούσαμε και δε μας απαντούσε κανείς". Πάνω από 10 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, οτιδήποτε συνάντησε μπροστά της η φωτιά έγινε στάχτη, μαύρο τοπίο όλος ο οικισμός, ανυπολόγιστες οι καταστροφές.

Φθιώτιδα

Με την προεκλογική φιέστα που διοργανώθηκε στη Λαμία και την έλευση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, συνέπεσαν οι πυρκαγιές του Σαββάτου στον Αγ. Κωνσταντίνο και στη θέση "Νεράιδα" της Στυλίδας, που έχουν κάψει μέχρι τώρα - συνεχίζεται η πυρκαγιά στον Αγ. Κωνσταντίνο - περί τα 10.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών. Με ειρωνικό τρόπο αντιμετώπισαν οι πληγέντες και οι κάτοικοι τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έκανε το Σαββατόβραδο από τον Αγ. Κωνσταντίνο, με τις οποίες προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους ΟΤΑ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ