Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις φλόγες η Βόρεια Αττική

Ο ορατός, τα τελευταία χρόνια, κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, από κάποια καταστροφική πυρκαγιά επανήλθε απειλητικά, όσο ποτέ άλλοτε, το Σαββατοκύριακο. Τα ελλιπή σχέδια δασοπροστασίας, η απουσία πολιτικής πρόληψης των πυρκαγιών αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά, όταν η μεγάλη πυρκαγιά του Αυλώνα άρχισε να σιγοτρώει δασικές περιοχές, σε μια έκταση πενήντα χιλιομέτρων από τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό και από το Δήλεσι μέχρι τον Αγιο Σωτήρα και τη Μόλα στις βόρειες πλευρές του βουνού της Πάρνηθας.

Μέχρι χτες το απόγευμα οι πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά που είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των καταπονημένων δυνάμεων για τρίτη συνεχή μέρα. Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι από την περιοχή Αγίου Θωμά της Βοιωτίας και με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου εξαπλώθηκε κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων σε πολλές μικρές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι το Δήλεσι.Απείλησε το στρατόπεδο των τεθωρακισμένων, έκαψε σπίτια στον Αυλώνα και ξεχύθηκε προς το νότο, αφού δε συναντούσε στο πέρασμά της κανένα εμπόδιο. Ετσι δεν πέρασε αρκετός χρόνος και οι φωτιές άρχισαν να καίνε σπίτια στο Δήλεσι και στο Χαλκούτσι,στο Καπανδρίτι και τον Ωρωπό.

Και ενώ οι δυνάμεις της δασοπυρόσβεσης είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτά τα μέτωπα, εκδηλώθηκαν, προφανώς για αντιπερισπασμό, άλλες πυρκαγιές στο Τατόι,τη Βαρυμπόμπη,τη Βάρη,την Παιανία και το Λαύριο.Από αυτές απειλητικές διαστάσεις πήραν οι φωτιές του Τατοϊου και της Βαρυμπόμπης, όπου απειλήθηκαν βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Οι συνθήκες καύσωνα, σε συνδυασμό με τους πυκνούς καπνούς, την οσμή των καμένων δασών και τις στάχτες που αιωρούνταν στην ατμοσφαίρα του Λεκανοπεδίου είχαν δημιουργήσει εφιαλτικές στιγμές για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης και ήταν σε ετοιμότητα ακόμα και για τη μεταφορά σε ασφαλέστερα σημεία κυρίως ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων γενικά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ