Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θερμό επεισόδιο ειρήνης" στη Χίο
  • Χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με Τούρκους και Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των τριών χωρών
  • Εκδηλώσεις και στον Τσεσμέ

"Ειρήνη, φιλία" - "baris, dostluk". Αυτές οι λέξεις - αιτήματα των λαών Ελλάδας και Τουρκίας αντήχησαν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν για 7η συνεχή χρονιά χιλιάδες νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ να ενώσουν τις φωνές τους για να δηλώσουν ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ότι ο εχθρός είναι ένας, ο ιμπεριαλισμός. Ηταν ένα "θερμό επεισόδιο ειρήνης", όπως το χαρακτήρισε ο Ν. Σοφιανός, καθώς τη θάλασσα του Αιγαίου τάραξαν αυτή τη φορά οι φωνές χιλιάδων νέων που απαίτησαν να γίνει θάλασσα ειρήνης, που θα ενώνει τους δύο λαούς.

Το ορμητήριο ήταν η παραλία της Λευκωνιάς στη Χίο, από όπου διακρίνονταν οι ακτές της Τουρκίας. Από εκεί εξόρμησαν οι νέοι ειρηνιστές που έκαναν μία μεγαλειώδη πορεία στο λιμάνι της Χίου, όπου έγινε η μεγάλη συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας,της ΕΔΟΝ και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών.Αμέσως μετά, εκεί στην προκυμαία, στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι.

Η φετινή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε και από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΚΝΕ και των παραπάνω οργανώσεων, που μετέφεραν την κοινή θέληση των λαών και της νεολαίας των χωρών τους να ζήσουν ειρηνικά. Το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας πέρασε τα σύνορα για να μεταφερθεί και στη νεολαία της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου. Την Κυριακή, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, το μήνυμα της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταφέρθηκε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στον Τσεσμέ, όπου αντήχησε και πάλι το σύνθημα ειρήνη και φιλία των λαών.

Η συγκέντρωση

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. του Σαββάτου, το ανθρώπινο ποτάμι ειρήνης πλημμύρισε την προκυμαία. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Ελλη Κούνουπα,μέλος του ΝΓ Χίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το Σύνδεσμο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών,που και φέτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις ειρήνης της ΚΝΕ.

Ο Γιώργης Αμπαζής,γραμματέας της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας είπε ότι οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν το νησί σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών, αλληλεγγύης, ενάντια στον κοινό εχθρό. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χώρες μας είναι στενά εξαρτημένες από το άρμα του ιμπεριαλισμού. Αν και υποτίθεται ότι είναι σύμμαχες, εν τούτοις βρίσκονται επί ποδός πολέμου, για να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια", τόνισε. Με το σύνθημα "Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει", οι χιλιάδες νέοι υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΕΔΟΝ Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου,ο οποίος τόνισε ότι η φετινή συνάντηση των Οργανώσεων επιβεβαιώνει και ανανεώνει τη δέσμευση για συνέχιση της δράσης με στόχο την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό. "Στην ιμπεριαλιστική επίθεση απαντάμε με την επίθεση ειρήνης", είπε.

"Γεια σας σύντροφοι", είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Χαλούκ Τεκελί,μέλος του Γραφείου Περιοχής Σμύρνης του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, φέρνοντας τον χαιρετισμό για ειρήνη και φιλία από την απέναντι ακτή. "Ο ιμπεριαλισμός είναι κοινός εχθρός μας και αν ήταν κάποιος απ' αυτούς στη σημερινή συγκέντρωση σίγουρα θα φοβόταν. Θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σαν το πίσω μέρος του σπιτιού τους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε ούτε εμείς οι Τούρκοι, ούτε εσείς οι Ελληνες", τόνισε, για να καταλήξει: "Για το πείσμα τους εμείς θα είμαστε φίλοι".

Η ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα δονήθηκε από την καταιγίδα των συνθημάτων όπως "Ζήτω η φιλία των λαών όχι στο μίσος των εθνικιστών" και "Εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός, ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός".

Με ένα χαιρετισμό στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αρμάν Τσαντάν,από την Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών στην Τουρκία. Αναφερόμενος στην πρώτη του συνάντηση με Ελληνοκύπριο, που έγινε στα 18 του χρόνια είπε: "Δεν ήξερα τι άνθρωποι είναι. Οταν συναντηθήκαμε κατάλαβα ότι υπήρχε αιτία που ζούσαμε 400 χρόνια μαζί. Μετά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, επιχείρησαν να μας κάνουν εχθρούς. Εμείς θα τους δώσουμε μια τρανταχτή απόδειξη ότι είμαστε φίλοι πετώντας τα όπλα μας στο Αιγαίο. Ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα υπάρχουν για να μας κάνουν εχθρούς και για να κερδίσουν οι ιμπεριαλιστές", τόνισε. Με τους στοίχους ενός Κύπριου ποιητή κατέληξε: "Την πατρίδα του πρέπει να την αγαπάει ο άνθρωπος, έτσι λέει ο πατέρας μου. Η δική μου πατρίδα χωρίστηκε στη μέση. Ποιο από τα δύο μισά πρέπει να αγαπάει ο άνθρωπος;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή δράση ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (1998-07-08 00:00:00.0)
Ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (1998-07-04 00:00:00.0)
Αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία (1998-06-23 00:00:00.0)
Για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών (1997-09-04 00:00:00.0)
"Εμείς και εσείς θα συνεχίσουμε..." (1997-04-18 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη αντικατοχική συναυλία, για την ειρήνη και τη φιλία (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ