Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
"Εμείς και εσείς θα συνεχίσουμε... "

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στη συναυλία φιλίας που έγινε χτες το βράδυ στη Λευκωσία

Η νεολαία που δεν τρώει τη φόλα του εθνικισμού, η νεολαία της Κύπρου που θέλει μια πατρίδα - κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως δήλωναν και τα συνθήματα "λαοί ενωμένοι ποτέ νικημένοι" και "η Κύπρος ανήκει στο λαό της" που κυριάρχησαν χτες, έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση των νέων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Χτες, στο Στάδιο "Ελευθερία" της Λευκωσίας, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς περισσότεροι από 5.000 νέοι και νέες μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, έκλεισαν τα αυτιά στις εθνικιστικές κραυγές που ήθελαν να τους αποτρέψουν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης, που απηύθυναν η ΕΔΟΝ, η ΚΝΕ και τουρκικές και τουρκοκυπριακές προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας και τραγούδησαν χτες για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Νέοι, με τη φλόγα της νιότης τους, να δένει με τα κόκκινα μαντίλια, τις σημαίες του ΤΣΕ και τις σημαίες της Κύπρου. Νέοι που έζησαν μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών τους τι σημαίνει ειρηνική συνύπαρξη των λαών, παιδιά προσφύγων που έμαθαν τι σημαίνει ιμπεριαλισμός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του γραμματέα της ΕΔΟΝ, Στ. Στεφάνου, οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: "Τα μηνύματα της εκδήλωσής μας, η κατοχή και τα συρματοπλέγματα, δεν μπορούν να τα σταματήσουν. Απλώνουμε, τόνισε, το χέρι στους συμπατριώτες μας στέλνοντας την ευχή πως σύντομα όλος ο κυπριακός λαός θα μπορεί να τραγουδήσει μαζί στην Κερήνεια, στην Αμμόχωστο, τη Λευκωσία, την Πάφο και τη Λεμεσό".

Με το σύνθημα "οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδερφοί μας",να κυριαρχεί στις κερκίδες, διαβάστηκε η επιστολή των εκπροσώπων της Ενωσης Τουρκοκυπρίων φοιτητών οι οποίοι αν και συνδιοργάνωναν την εκδήλωση δεν πήραν από το καθεστώς Ντενκτάς την άδεια να περάσουν την πράσινη γραμμή. Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι παρευρισκόμενοι με τη φράση, "εσείς και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατιωτικοποιημένη".

Ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του τόνισε: "Είναι πολύ λίγα αυτά που μας χωρίζουν και καθήκον μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας των λαών μας. Ξεκινάμε την κοινή μας πρωτοβουλία από τη Λευκωσία, την πατρίδας σας που είναι χωρισμένη στα δύο, από την Κύπρο που οι λαοί ζούσαν μαζί και μπορούν και στο μέλλον να ζουν μαζί, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα".

Και ο Λ. Μαχαιρίτσας, ο Μ. Κεντέτζογλου, η Ηβη Δερμετζή, ο Κ. Θεοδώρου και η Β. Κωνσταντίνου, με τις νότες τους μαζί με την Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν, με τους στίχους τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτήν την κατεύθυνση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ