Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αγροτική οικονομία να στηρίζεται στους συνεταιρισμούς

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα πτηνοσφαγεία "ΠΙΝΔΟΣ"

"Το ΚΚΕ είναι υπέρ όχι μόνο του να επιβιώσουν και να παραμείνουν συνεταιριστικές οι επιχειρήσεις, αλλά και όλη η αγροτική οικονομία να στηρίζεται πάνω σε αυτές, βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι αγρότες, οι εργαζόμενοι σ' αυτές θα συμμετέχουν και θα γίνεται σωστή διαχείριση".

Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη συζήτηση που είχε την ώρα του διαλείμματος με τους εργαζόμενους των πτηνοσφαγείων "Πίνδος".

Η συνεταιριστική αυτή μονάδα, που έχει σημειώσει μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια - συμμετέχουν 500 παραγωγοί και απασχολούνται 460 εργαζόμενοι - με σύγχρονες εγκαταστάσεις και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή παράδειγμα προς μίμηση.

Ωστόσο, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν πηγαίνουν καλά, τονίζοντας πως η συνολική πορεία της αγροτικής οικονομίας είναι αρνητική. Είπε συγκεκριμένα: "Μπαίνουν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές τροφίμων, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα βάλουν στο περιθώριο και όποιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις υπάρχουν. Γιατί οι μεγάλες εισαγωγές είναι σημαντική απειλή, γι' αυτό δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να εφησυχάζουν. Πρέπει να νοιάζονται και γι' αυτό το ζήτημα, γιατί εδώ κρίνεται η τύχη πολλών αγροτών και εργαζομένων που πλήττονται από την πολιτική της μη προστασίας ολόκληρων κλάδων".

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διοίκηση του συνεταιρισμού, όπου αναδείχτηκαν πέρα από τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτά συνοψίζονται κυρίως, εκτός από τις αθρόες εισαγωγές κατά περιόδους, στον άνισο ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της πτηνοτροφίας, λόγω των χαριστικών ρυθμίσεων που τους γίνονται και στο ότι χρεώνουν την Αγροτική Τράπεζα. Αλλα προβλήματα είναι ακόμη η μη ύπαρξη κινήτρων, όπως το υψηλό κόστος οικοδομικών αδειών, το ότι πρέπει να χτίζονται πτηνοτροφεία με βάση κοινοτικές διατάξεις ανά 1.000 τ. μ., ο κατακερματισμός μικρών πτηνοτροφείων, το μεγάλο κόστος της μεταφοράς, ότι δε θεσπίζονται και στην περιοχή των Ιωαννίνων κίνητρα που ισχύουν σε άλλες ακριτικές περιοχές, παρόλο που πρόκειται για ίδια περίπτωση.

Η Αλ. Παπαρήγα, αφού δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα προχωρήσει στην προβολή των δίκαιων αιτημάτων για την ανάπτυξη της επιχείρησης, τόνισε ότι για τους κομμουνιστές η Βουλή είναι ένα πεδίο πάλης, που όμως δε φτάνει. Χρειάζεται πίεση από τους εργαζόμενους, το συνεταιριστικό κίνημα, ώστε να διεκδικηθούν και να επιβληθούν πολιτικές που θα δίνουν προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ