Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύντομα πιάνει δουλιά η επιτροπή

Συζητιέται το κείμενο που ρυθμίζει τα ζητήματα της λειτουργίας της

Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εντείνονται και η ελληνική κυβέρνηση σε συσκέψεις, όπως η χτεσινή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να καθορίσει τη στάση της.

Μετά τη σύσκεψη, από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου έγινε γνωστό πως αυτή της στιγμή, με τη διαμεσολάβηση της ολλανδικής προεδρίας, εξελίσσεται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μια συζήτηση για την κατάρτιση ενός κειμένου, το οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, που θα αναζητήσει τη διαδικασία για την προσέγγιση. Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, το κείμενο αυτό ήδη υπάρχει και τροποποιείται από τη συζήτηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο κείμενο αυτό αναφέρεται (ενδεικτικά) και κάποια θεματολογία, όπως για παράδειγμα το θέμα της Ιμιας. Η συζήτηση για την κατάρτιση αυτού του κειμένου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, οπότε μετά μένει να προγραμματιστεί η έναρξη των εργασιών της επιτροπής.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συγκρότηση της επιτροπής και η έναρξη αυτής της ελληνοτουρκικής συζήτησης θα γίνει δίχως την προηγούμενη ικανοποίηση των δύο προϋποθέσεων που θέτει η Αθήνα για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δηλαδή την άρση των απειλών πολέμου και τη δήλωση από πλευράς της Αγκυρας για σεβασμό των Συνθηκών που καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση δικαιολογεί αυτή την υπαναχώρηση, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή θα ασχοληθεί με τη διαδικασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μετά τη χτεσινή σύσκεψη, η άρση των απειλών πολέμου και η σαφής δήλωση περί σεβασμού των Συνθηκών εξακολουθούν να αποτελούν τις προϋποθέσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι, εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, παρά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται, εκφράζουν τις σοβαρές τους επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατό να υπάρξει μια ταχύτατη και θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τη λειτουργία των επιτροπών. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν την επιλογή της Αθήνας να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή καλή θέληση και εκτιμούν πως στόχος αυτής της τακτικής είναι η "αγορά χρόνου" και η εξασφάλιση ενός θετικού κλίματος, που είναι απαραίτητο για την προώθηση άλλων περισσότερο χρονοβόρων διαδικασιών προσέγγισης, όπως για παράδειγμα μέσα από την οικονομική συνεργασία.

Παρά, ωστόσο, αυτή τη δεύτερη και πιο ρεαλιστική προσέγγιση, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για δύο πράγματα: Πρώτον, για την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας μέσω των επιτροπών σε μια πολιτική διαμεσολάβηση. Και δεύτερον, για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η δημιουργία του "καλού κλίματος" από το ΝΑΤΟ, που επιδιώκει ένα "ειδικό καθεστώς" στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ