Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάλληλοι των εφοπλιστών

Λέγεται ότι όταν "βήχουν" οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις στέκονται "κλαρίνο". Αλλά το τραγικό δεν είναι ότι λέγεται, αλλά ότι γίνεται. Οτι το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι στη χώρα μας κράτος εν κράτει. Οτι ειδικά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί ένα απλό παράρτημα της Ενωσης Εφοπλιστών και ότι ο εκάστοτε υπουργός λειτουργεί απαρέγκλιτα ως εντολοδόχος των αφεντικών του. Αδιάψευστος μάρτυρας τα σκανδαλώδη προνόμια που έχει εξασφαλίσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η διατήρηση των Βασιλικών Διαταγμάτων και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλέγματος στη λειτουργία του καραβιού που θυμίζει εποχή "γαλέρας". Η μόνιμη και προκλητική εξαίρεση των εργατών της θάλασσας από μέτρα και νομοθετήματα που κατακτώνται και ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους. Η αυτόματη στράτευση των δυνάμεων καταστολής και γενικά του κρατικού μηχανισμού στις προσταγές των εφοπλιστών κάθε φορά που οι ναυτεργάτες σηκώνουν "κεφάλι", όπως έγινε κατά κόρον στην τελευταία μεγαλειώδη απεργία του κλάδου...

Αυτό, όμως, που αποκαλύφθηκε προχτές, αυτός ο ασύλληπτος τραγέλαφος, είναι η πλήρης αποκάλυψη του τυφλού - κυριολεκτικά - αυτοματισμού που διακρίνει ακόμα και τις κινήσεις υπουργών, όταν πρόκειται να διεκπεραιώσουν εφοπλιστικά αιτήματα. Ακόμα και όταν αυτά έχουν να κάνουν με την ίδια την αξιοπλοϊα των πλοίων και τη ζωή των ναυτεργατών! Μιλάμε για τις υπογραφές τριών υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κάτω από αίτηση της εταιρίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ για τη μείωση του πληρώματος του μοιραίου τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ! Υπογραφές, που μπήκαν μια βδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο - έγκλημα, ενώ το πλοίο βρισκόταν τουμπαρισμένο στα ανοιχτά της Κύμης και ενώ τα συνεργεία μάζευαν τα πτώματα των πνιγμένων ναυτεργατών!!! Ούτε να δικαιολογηθεί δεν προσπάθησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας! Προτίμησε να τα βάλει με τη δημοσιογράφο του "Ρ" που αποκάλυψε το θέμα! Δεν είναι "σοβαρές αυτές οι ερωτήσεις", δήλωσε ο... σοβαρός υπουργός, που υποτίθεται ότι στέκεται στο "τιμόνι" της ελληνικής ναυτιλίας!

Είναι ο ίδιος που πριν λίγες μέρες "δε γνώριζε" (!) την επιστολή - βόμβα, που συστημένα και στο όνομά του, του έστειλε ο πρώην καπετάνιος του ΔΥΣΤΟΣ, για τις πραγματικές αιτίες της ναυτικής τραγωδίας! Είναι ο ίδιος που έσπευσε να βγάλει εξαρχής το... πόρισμα για το ναυάγιο, βγάζοντας λάδι την πλοιοκτήτρια εταιρία. Είναι αυτός που καλύπτει την επικίνδυνη δράση του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που παρέχει σε πλωτά φέρετρα. Είναι ο ίδιος που σε κάθε αίτημα των ναυτεργατών αντιτείνει τον ωμό εκβιασμό των εφοπλιστών, "θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν"! Είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που βάζουν τώρα "πλάτη" στη πιο σφοδρή επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε βάρος όλων των κατακτήσεων των ναυτεργατών, οδηγώντας τη ναυτιλία σε αφελληνισμό. Οι κινήσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φάνηκε και από την τελευταία συνάντηση πρωθυπουργού - ΠΝΟ, είναι πάντα αφημένες στον "τυφλό" αυτόματο πιλότο των εντολών της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του ΚΟΜΙΤΙ του Λονδίνου.

Και κάτι ακόμα: Με υπογραφή των ίδιων υπουργών, κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή με μειωμένη σύνθεση πέντε ακόμα πλοία της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, τα οποία "διακρίνονται" για την παλαιότητά τους και τις σοβαρές ελλείψεις, που έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του ίδιου του ΥΕΝ..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ