Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Κόψτε το λαιμό σας...

Τις δεσμεύσεις της απέναντι στις αποφάσεις των Βρυξελλών και την πίστη της στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, επικαλέστηκε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή - κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ - ως απάντηση στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Στην τύχη τους αφήνει τους ελαιοπαραγωγούς η κυβέρνηση, χάριν των αποφάσεων του "Διευθυντηρίου" των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής υποστήριξε ότι "η τιμή του λαδιού διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση". Δικαιολογώντας δε την πτώση της τιμής που παρουσιάζεται φέτος, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην υπερπαραγωγή που παρουσίασε η Ισπανία και οι χώρες της Β. Αφρικής. Και πρόσθεσε: "Το ελαιόλαδο υπάγεται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τα διάφορα μέτρα για τη στήριξη, που αποφασίζονται από τα όργανα της ΕΕ κι από τη χώρα μας στο επίπεδο του Συμβουλίου των Υπουργών, αλλά και της διαχειριστικής επιτροπής, είναι δεσμευτικά. Γι' αυτό η λήψη τυχόν εθνικών παρεμβατικών μέτρων σημαίνει άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών - μελών και κίνδυνο απώλειας μεγάλων οικονομικών ενισχύσεων από την ΕΕ με τη μορφή ποινής. Πολιτικές και μέτρα που οδηγούν σε εφησυχασμό και σε θερμοκήπιο προστατευτισμού και αγνοούν τυχόν αποφάσεις μας ή δεσμεύσεις μας, δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε".

Ο Στρ. Κόρακας

"Η κυβέρνηση - τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας - ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στους ελαιοπαραγωγούς "κόψτε το λαιμό σας, γιατί εμείς αυτές τις υποχρεώσεις έχουμε". Εδώ ακριβώς είναι η διαφορά μας. Εμείς ζητάμε αντίσταση κ. υφυπουργέ, γιατί το ελαιόλαδο είναι ένα δυναμικό προϊόν στη χώρα μας, τρέφει περίπου εξακόσιες χιλιάδες αγρότες και δεν μπορούμε να το αφήσουμε στο έλεος των επιλογών που κάνουν τα αφεντικά των Βρυξελλών. Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι οι παραγωγοί νιώθουν καταληστευόμενοι, αφού σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια πτώση της τιμής του λαδιού κατά 40% με 45%, δηλαδή υπάρχει μια απώλεια για ολόκληρη τη χώρα 160 δισ. δρχ., ενώ μόνο στη Λέσβο χάνονται 14 δισ.

"Προτείνουμε - είπε στη συνέχεια ο ομιλητής - να σταματήσει κατ' αρχήν η αύξηση της τιμής των καλλιεργητικών μέσων και ειδών. Να υπάρξει - παρά και ενάντια στους προσανατολισμούς - έλεγχος στις τιμές. Να υπάρξουν τιμές ασφαλείας, αγορανομικός έλεγχος για την προστασία παραγωγού και καταναλωτή. Να υπάρξει άτοκη ή έστω χαμηλότοκη χρηματοδότηση στις ενώσεις, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν από την αρχή της παραγωγικής περιόδου στην παραγωγή και στις τιμές. Να σταματήσει η τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ και να υπάρξει προβολή του ελαιολάδου για όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία με την ιδιωτική αποθεματοποίηση (2011-10-15 00:00:00.0)
Καιρός για αγώνες (2005-01-19 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα με το ελαιόλαδο (2002-12-08 00:00:00.0)
Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων (2000-05-06 00:00:00.0)
Υπουργικές υποσχέσεις για πληρωμή τους (1998-11-07 00:00:00.0)
Κατ' ευθείαν στην καταστροφή (1997-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ