Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Προς κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου;

Σοβαρές ανησυχίες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου των δημοσιογράφων γεννιούνται από τη χτεσινή απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα,σε ερώτηση του Αχιλλέα Κανταρτζή,βουλευτή του ΚΚΕ, για την ικανοποίηση του αιτήματος των συνταξιούχων του κλάδου η αύξηση στις συντάξεις να είναι ίση με την αύξηση 8,5% που πήραν στις αποδοχές τους οι εν ενεργεία δημοσιογράφοι.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει το αίτημα, όπως οφείλει, αλλά και προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου, αναλώθηκε στο να παρουσιάσει τη σχέση των κοινωνικών πόρων στα άλλα έσοδα του ταμείου, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις 7,1% που δίνονται στους συνταξιούχους υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό. "Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί αυτή η επίκληση της σχέσης των κοινωνικών πόρων με τα άλλα έσοδα του Ταμείου; Υπάρχει καμία σκέψη για κατάργηση; Τι ακριβώς υπονοεί αυτή η αναφορά του υφυπουργού;", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, αφού επισήμανε ότι την τελευταία εντεκαετία ενώ οι αυξήσεις των εν ενεργεία αποδοχών των δημοσιογράφων ήταν 417%, των συνταξιούχων ήταν μόνο 247%, που σημαίνει απώλειες 143.000 δρχ. το μήνα, τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του νόμου, καθηλώνει τις συντάξεις των δημοσιογράφων, τι θα γίνει με τα επικουρικά Ταμεία, δεδομένου ότι από 1/1/98 αρχίζει η εφαρμογή των διατάξεων των νόμων που είχε ψηφίσει η ΝΔ;

Ακολούθως ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι καταρρίπτεται και ο μύθος που λέει ότι δε δίνονται αυξήσεις γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αφού το Ταμείο συντάξεων έχει πλεόνασμα περισσότερο από 5 δισ. δρχ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του είπε: "Συνεπώς η άρνηση της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για κατεδάφιση και άλλων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που στοχεύουν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στην αξιοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου".

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα θέματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ