Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεσμεύσεις της χώρας χωρίς συζήτηση

Με συνοπτικές διαδικασίες σε μια μόλις συνεδρίαση κυρώθηκαν χτες από τη Βουλή δεκαοχτώ διεθνείς συμβάσεις

"Εχουμε αποφασίσει να τις ψηφίσουμε σήμερα διότι έχουμε κάποιες δεσμεύσεις με τις ξένες χώρες". Αυτή ήταν η δικαιολογία που επικαλέστηκε χτες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Σώματος Π. Κρητικός,προκειμένου να αιτιολογήσει τη σπουδή της κυβέρνησης να κυρωθούν από το Κοινοβούλιο δεκαοκτώ συμβάσεις μεταξύ της χώρας μας και ξένων χωρών. Πολλές από αυτές τις συμβάσεις αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας, τα κείμενα των οποίων, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,συντάσσονται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Αλλες συνιστούν επιβράβευση αυταρχικών καθεστώτων και άλλες συμβάλουν στην εδραίωση της παλινόρθωσης του καπιταλισμού σε πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Να σημειωθεί ότι όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο συγκεκριμένο τρόπο συζήτησης αυτών των συμβάσεων συμφώνησε και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αφού παρατήρησε ότι με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση δεν τηρείται ο Κανονισμός της Βουλής, πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή παρόμοια κατάσταση. Ο Π. Κρητικός απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ ομολόγησε ότι τουλάχιστον για κάποιες συμβάσεις δεν τηρήθηκε ούτε καν το προβλεπόμενο τυπικό.

Μεταξύ των συμβάσεων που κυρώθηκαν ήταν και αυτή που αφορούσε τα πλαίσια του προγράμματος της ευρωμεσογειακής συνεργασίας των χωρών - κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ και το Μαρόκο.Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,αναφερόμενος στη σύμβαση με το Ισραήλ, αφού σημείωσε ότι η προνομιακή μεταχείριση του κράτους αυτού από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τίποτα δεν ωφελεί τη χώρα μας, τόνισε ότι ταυτόχρονα πλήττεται και η Παλαιστινιακή κοινότητα, αφού έτσι επιβραβεύονται οι σε βάρος της πράξεις του κράτους του Ισραήλ.

Για τη συμφωνία με το Μαρόκο ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρόκειται για επέκταση της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, που ενώ δε θα αναβαθμίσει τη ζωή του λαού του Μαρόκου, αντίθετα θα την υποβαθμίσει, παράλληλα θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για τη γεωργία και την υφαντουργία της Ελλάδας.

Η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι επειδή είναι υπέρ της ευρωμεσογειακής συνεργασίας θα ψηφίσει τη σύμβαση με το Μαρόκο, ενώ για τη σύμβαση με το Ισραήλ θα ψηφίσει "λευκό", λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος αυτό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης,υποστήριξε ότι αν η χώρα μας δεν ακολουθήσει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα απομονωθεί και αυτοπεριοριστεί. Για την κατάσταση στο Ισραήλ απλά εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για την επικρατούσα εκεί πολιτική κατάσταση και ορισμένες ανησυχίες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Παρ' όλα αυτά είπε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να ψηφιστεί, διότι είναι επωφελής για την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τη σύμβαση κύρωσης της έναρξης σύνδεσης των Βαλτικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης καταψήφισε τις συμβάσεις συνεργασίας της χώρας μας με τη Λιθουανία,το Κιργιζιστάν,την Αρμενία και την Κροατία.Οι βουλευτές του Κόμματος υπογράμμισαν ότι στα κράτη αυτά όχι μόνο έχει επανέλθει ο καπιταλισμός με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους λαούς τους, αλλά υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα Δημοκρατίας. Για τους ίδιους λόγους καταψήφισαν και τις συμβάσεις σύναψης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Μολδαβίας και Ουζμπεκιστάν.

Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ και στην κύρωση της συμφωνίας εποχιακής απασχόλησης εργατικού δυναμικού μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι από τη συμφωνία δεν κατοχυρώνονται τα ίσα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας με τους Ελληνες εργαζόμενους. Ακολούθως είπε ότι οι ξένοι εργαζόμενοι πρέπει να απογραφούν και να νομιμοποιηθεί η εδώ παρουσία τους, να εξισωθούν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με τους Ελληνες συναδέλφους τους, ώστε να κτυπηθεί επιτέλους με τον τρόπο αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Υπέρ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εφοπλιστών ήταν η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας που επίσης κατάψήφισε το ΚΚΕ. Ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι με τη σύμβαση σπάει το καμποτάζ.

Στη συζήτηση της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Καναδά,ο Στρ. Κόρακας κατάγγειλε ότι οι Ελληνες συνταξιούχοι του Καναδά φορολογούνται δύο φορές και στην Ελλάδα και στον Καναδά και ότι ο Καναδάς εδώ και δύο χρόνια έχει καταργήσει τη σύνταξη που έδινε σε Ελληνες αντιστασιακούς.

Κατά τη συζήτηση τέλος της κύρωσης της συνθήκης για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων, που ψηφίστηκε ομόφωνα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αφού υπενθύμισε ότι προ πενταετίας που ξανασυζητιόταν το ΠΑΣΟΚ την είχε καταψηφίσει επικαλούμενο το ζήτημα τότε της Μερσίνα, επισήμανε ότι τώρα την ψηφίζει, χωρίς όμως στο μεταξύ να έχει αλλάξει τίποτα. "Σήμερα καλείται το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει, γιατί ενώ οι όροι της σύμβασης παραμένουν οι ίδιοι σε ό,τι αφορά τη Μερσίνα ψηφίζει τη σύμβαση. Αν δεν το εξηγήσει το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι ένα από τα στοιχεία της ανωμαλίας στην πολιτική είναι άλλο να λες τη μία φορά και άλλο να λες την άλλη για το ίδιο αντικείμενο. Αλλα να σκέπτεσαι, άλλα να πράττεις και άλλα να λες στο λαό". Τελικά, ουδείς από το ΠΑΣΟΚ έδωσε κάποια απάντηση στο βουλευτή του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ