Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή η ζωή για τους μετανάστες

Ενδιαφέροντα στοιχεία ερευνών, που έγιναν για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, παρουσιάστηκαν χτες

Ενας στους δύο μετανάστες που ζουν τον ελληνικό "παράδεισο", δηλώνει ότι η ζωή στη χώρα μας είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι την περίμενε. Ηρθε όμως στην Ελλάδα, είτε γιατί στην πατρίδα του δεν έβρισκε δουλιά, είτε οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Το 82% των Ελλήνων θεωρούν ότι οι μετανάστες συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας, ενώ το 60% πιστεύει ότι συμβάλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας. Ομως, το 75% δηλώνει ότι η παρουσία των ξένων στη χώρα μας δεν είχε καμιά επίπτωση σε αυτούς προσωπικά. Οσοι δηλώνουν ότι είχε επιπτώσεις, προβάλουν περισσότερο τις ψυχολογικές επιδράσεις, που διαμορφώνονται όμως από τα στερεότυπα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και περιλαμβάνονται σε δυο έρευνες που διενήργησε για λογαριασμό του ΕΚΑ η εταιρία "Κάπα Ρισέρτς". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται πάνω από 450.000 αλλοδαποί. Αποτελούν το 4% του πληθυσμού και το 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ενας στους πέντε μισθωτούς είναι ξένος. Ενας στους 20 ανθρώπους που συναντάμε στο δρόμο είναι αλλοδαπός. Αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν ότι ζουν καθημερινά με το άγχος της απέλασης, βιώνουν την κοινωνική απόρριψη, δεν έχουν φίλους, έχουν πρόβλημα μοναξιάς, ζουν μακριά από τους δικούς τους, έχουν σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας. Η νομιμοποίηση και τα ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους αποτελούν τα σημαντικότερα αιτήματα των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών.
  • Σε δείγμα 400 αλλοδαπών (52% Αλβανοί, 28% Πολωνοί, 10% Φιλιππινέζοι και 10% άλλες εθνικότητες) το 48% βρήκε τη ζωή στην Ελλάδα χειρότερη απ' ό,τι την περίμενε, ενώ το 39% όπως την περίμενε. Διάλεξαν όμως τη χώρα μας διότι, για το 30,8% ήταν κοντά στην πατρίδα τους, ενώ για το 27,8% έχει εδώ συγγενείς και φίλους.
  • Εφυγαν από τις πατρίδες τους γιατί το 34,8% από αυτούς δεν έβρισκε δουλιά, ενώ για το 33,3% οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί ή έφυγαν για να μαζέψουν χρήματα. Το 30% θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, το 27,2% να μείνει στην Ελλάδα και το 23,8% να πηγαινοέρχεται στη χώρα μας.
  • Το 43% έχει μόνιμη σταθερή εργασία, το 31,3% ευκαιριακή/εποχιακή απασχόληση και το 15% μερική απασχόληση. Σε ποσοστό 34,2% απασχολούνται στις κατασκευές και τις οικοδομές, ενώ το 29,3% σε ιδιωτικά νοικοκυριά που απασχολούν οικιακό προσωπικό.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλιά τους αφορούν τις χαμηλότερες από τους Ελληνες αμοιβές (81%), εργάζονται χωρίς κοινωνική ασφάλιση (78,3%). Η εντατικοποίηση της εργασίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα (65,3%), όπως και οι περισσότερες ώρες εργασίας χωρίς αμοιβή (59%).
  • Στην καθημερινή τους ζωή το 52,5% ζουν με το φόβο της απέλασης, το 26,2% είναι άνεργοι ή δουλεύουν περιστασιακά, το 14,5% φοβούνται για το μέλλον τους και το 13,2% βιώνουν την κοινωνική απόρριψη και την υποτίμηση. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το 25% των Αλβανών που ρωτήθηκαν, έχουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής.
  • Ο ένας στους δυο αλλοδαπούς πιστεύει ότι οι ξένοι στη χώρα μας πρέπει να νομιμοποιηθούν και το 29,3% θεωρεί ότι τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν με τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων. Από τα συνδικάτα ζητούν να παλέψουν ώστε να δίνονται άδειες παραμονής μετά από έλεγχο σε όσους δουλεύουν σωστά και τίμια (62%).
  • Ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, κατά την έρευνα, ένας στους δυο από τους 2.000 ερωτηθέντες Ελληνες, τάσσεται γενικά υπέρ της νομιμοποίησης των παράνομων οικονομικών μεταναστών. Οι επιφυλάξεις που υπάρχουν σχετίζονται με την αύξηση της ανεργίας, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τους φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος. Επίσης, με την ξενοφοβία, την ανασφάλεια, τα στρεβλά στερεότυπα για τους αλλοδαπούς και την ελλιπή ενημέρωση για τις πραγματικές επιπτώσεις των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ