Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχή μιας σειράς ανάλογων πρωτοβουλιών

Η πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία ήταν για τους Κύπριους, Ελληνες και Τούρκους διοργανωτές η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών ενάντια στο εθνικιστικό μίσος, στον ιμπεριαλισμό και το σοβινισμό. Οι στόχοι της εκδήλωσης και τα σχέδια των οργανώσεων, το επόμενο διάστημα, παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Γραμματέας της ΕΔΟΝ ΣΤ. Στεφάνου,ο Ν. Σοφιανός,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μαζί με τους καλλιτέχνες Λ. Μαχαιρίτσα,Κ. Θεοδώρου και Μ. Κεντέτζογλου,που το βράδυ πήραν μέρος στη συναυλία.

Οπως ανακοινώθηκε, στην εκδήλωση δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν οργανώσεις νεολαίας από την κατεχόμενη Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το καθεστώς Ντενκτάς δεν τους έδινε βίζα. "Εμείς απόψε θα στείλουμε τα μηνύματά μας στους συμπατριώτες μας από το Στάδιο "Ελευθερία"", δήλωσε σχετικά ο Γραμματέας της ΕΔΟΝ.

Αναφερόμενος στους στόχους της πρωτοβουλίας, ο Στ. Στεφάνου τόνισε: "Οι στόχοι μας είναι δύο. Πρώτον να εντείνουν τις προσπάθειές τους και την κοινή δράση τους οι νέοι για να μπει τέλος στον κίνδυνο μιας νέας πολιτικής σύρραξης στην ευαίσθητη περιοχή μας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη "νέα τάξη πραγμάτων"".

"Ο δεύτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι και απαίτηση των οργανώσεων που πραγματοποιούν τη συναυλία και δέσμευση αγώνα γι' αυτές: Είναι η ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος με στόχο μια Κύπρο ενωμένη, πλήρως αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη, όπως προβλέπεται από τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου",υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΕΔΟΝ.

Η εκδήλωση στη Λευκωσία είναι η πρώτη από τις τρεις εκδηλώσεις που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι ΚΝΕ, ΕΔΟΝ, Νεολαία Κόμματος Αλληλεγγύης της Τουρκίας μαζί με οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων. Ακολουθεί η εκδήλωση στην Κω και το Μπόντρουμ στην Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει εκδήλωση το Νοέμβρη στο Λονδίνο, όπου ζουν πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Ο Νίκος Σοφιανός

"Η διάθεσή μας να παλέψουμε για να ζήσουμε ειρηνικά, σε σύνορα απαραβίαστα, με σεβασμό της κυριαρχίας και ακεραιότητας της κάθε χώρας, δεν μπορεί παρά να συγκρούεται με τους εθνικιστικούς κύκλους στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο, αλλά και με τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δρομολογούνται στην περιοχή μας", τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Σοφιανός.

"Εκτός από το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η σημερινή συναυλία νομίζω ότι είναι και ένα πολιτιστικό γεγονός, μοναδικό για τα δεδομένα της Κύπρου", τόνισε ο Ν. Σοφιανός, σημειώνοντας: "Η διάθεσή μας να παλέψουμε για την ειρήνη, τη φιλία, την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, να ενισχυθεί από τη μουσική γνωστών και σημαντικών καλλιτεχνών από τις τρεις χώρες των οργανώσεων που συνδιοργανώνουν αυτή την πρωτοβουλία. Στο πολιτικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, αναφέρουμε ότι στη σημερινή περίοδο η "νέα τάξη πραγμάτων", όπως και αν την καταλαβαίνει καθένας μας, δείχνει τα σημάδια της στα ταραγμένα Βαλκάνια, στην Κύπρο που διαιωνίζεται το πρόβλημα κατοχής, στην Ελλάδα, με τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία".

Ο Λ. Μαχαιρίτσας

"Οταν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω σε αυτή τη συναυλία, το στάθμισα καλά το θέμα και κατέληξα στο εξής συμπέρασμα, στο οποίο έχετε καταλήξει όλοι σας πριν από μένα. Οτι ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά, ούτε οδήγησαν ποτέ, ούτε πρόκειται να οδηγήσουν". Τα παραπάνω τόνισε ο τραγουδιστής Λ. Μαχαιρίτσας καλώντας "να βρεθούν λύσεις άμεσες, τώρα, χτες δηλαδή", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Θεοδώρου

Ο Κύπριος τραγουδιστής Κ. Θεοδώρου τόνισε: "Είναι μεγάλη μου χαρά που και εγώ και η Β. Κωνσταντίνου λαμβάνουμε μέρος σ' αυτή τη συναυλία, γιατί είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συναυλία μέσα στην Κύπρο με αυτή τη συμμετοχή. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα ούτε με τους Τουρκοκύπριους ούτε με τους Τούρκους και ας κάνουν καλά να τα βρουν μόνες οι κυβερνήσεις μας. Εμείς θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους να ζούμε ειρηνικά όπως τόσες δεκαετίες".

Ο Μ. Κεντέτζογλου

"Εδώ και δύο μέρες είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ. Είμαι ευτυχισμένος για δύο λόγους. Γιατί παίρνω μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις για την ειρήνη και γιατί εκπληρώνω μια επιθυμία παλιά. Νομίζω είναι ο πρώτος Τούρκος καλλιτέχνης που έρχεται εδώ", τόνισε ο Τούρκος καλλιτέχνης. "Η αγάπη και η ειρήνη είναι τα πιο σημαντικά πράγματα", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στην Κύπρο πήγε χωρίς κανένα φόβο για τα εμπόδια που προσπαθούν να φέρουν οι εθνικιστές.

"Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη και εύχομαι με το τραγούδι μας να καταφέρουμε να κατορθώσουμε κάτι", τόνισε με τη σειρά της και η Μ. Δερμεντζή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ