Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Διαδικαστικό "δούλεμα"

Σε ζήτημα ...διαδικαστικής αναζήτησης, αφού "δε μιλούμε για διάλογο επί της ουσίας μεταξύ των δυο χωρών" επιχείρησε, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υποβιβάσει την "κινητικότητα" που παρατηρείται γύρω από τα ελληνοτουρκικά, το τελευταίο διάστημα. Οπως υποστήριξε, η απόφαση που λήφθηκε κατά την προχτεσινή συνάντηση μεταξύ των Παπανδρέου - Οϊμέν στη Μάλτα, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού Βαν Μίρλο,έγκειται στη σύσταση επιτροπής "εμπειρογνωμόνων", οι οποίοι θα διερευνήσουν σε διαδικαστικό επίπεδο τους τρόπους προσέγγισης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών... Είπε, επίσης, ότι εν αναμονή της οριστικής απάντησης της Αγκυρας, αλλά και των αποφάσεων που θα λαμβάνονταν στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΕΞ - οι οποίες θα μεταφέρονταν στην ολλανδική προεδρία - δεν είναι δεδομένη η συγκρότηση της επιτροπής.

Το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις Ρέππα και το οποίο υποδηλώνει τη βαθύτερη ουσία των "διαδικαστικών διερευνήσεων", είναι το εξής: Μέχρι τώρα η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δε δέχεται ως υπαρκτά "θέματα" των ελληνοτουρκικών διαφορών μια σειρά αιτιάσεις της Αγκυρας.Ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από το "Ρ",αν η κυβέρνηση θα δεχτεί "διαδικαστικές διερευνήσεις" για προσέγγιση επί τέτοιων "θεμάτων" και, αν όχι, αν μπορεί να απαριθμήσει ποια είναι αυτά τα "θέματα", για τα οποία δε δέχεται να απασχολήσουν τους "εμπειρογνώμονες",ο κ. Ρέππας απάντησε ως εξής: "Είναι προωθημένο να μιλήσουμε για θέματα συγκεκριμένα, ονομάζοντάς τα. Μιλούμε για τις διαδικασίες... Αν, λοιπόν, δούμε ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες, μπορούμε μετά να εξετάσουμε πώς ακριβώς θα προχωρήσει το έργο επί της ουσίας των "θεμάτων". Αυτό, όμως, είναι πολύ πρόωρο να το πει οποιοσδήποτε"... Αν και ο "Ρ" επέμεινε, ζητώντας από τον κ. Ρέππα την απαρίθμηση αυτών των "θεμάτων", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέφυγε ξανά σε γενικολογίες: "Ασφαλώς υπάρχουν "θέματα" τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαδικαστικής αναζήτησης, γιατί ακριβώς δεν εμπίπτουν στις καλούμενες ελληνοτουρκικές διαφορές. Υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν στο Διεθνές Δίκαιο... των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας", ήταν η απάντησή του.

Εξίσου ...αποσαφηνιστικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν οι όροι στους οποίους είχε αναφερθεί προχτές ο Θ. Πάγκαλος για την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας (σεβασμός προς το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη μη χρήση ή απειλή βίας) ισχύουν ως "προαπαιτούμενα" και για τη σύσταση της "επιτροπής εμπειρογνωμόνων", απάντησε: "Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση από τις θέσεις αυτές", αλλά αμέσως συμπλήρωσε ότι "είναι άλλη αυτή η διαδικασία για την οποία μιλούμε...".

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας είπε ότι όσοι συγκροτήσουν την επιτροπή δε θα είναι διπλωμάτες ή κρατικοί αξιωματούχοι, ενώ δεν απέκλεισε επικεφαλής να τεθεί ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ροζάκης.Τέλος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ κ. Οστεχάλεν, ο οποίος ανέφερε σε ομιλία του ότι "λίαν συντόμως" θα εκδηλωθεί αμερικανική πρωτοβουλία για τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου, σχολίασε ότι πρόκειται για ξεχωριστά θέματα, για τα οποία "ασφαλώς επιθυμεί" η κυβέρνηση ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Α. Τσοχατζόπουλος - Γ. Παπανδρέου

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,μετά την εφ' όλης της ύλης συζήτηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της "κινητικότητας" μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας, λέγοντας ότι δεν μπαίνουμε σε φάση διαλόγου, αλλά ο διάλογος γίνεται για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. (!): "Στο βαθμό που υπάρχουν συγκεκριμένες προσπάθειες για συζήτηση πάνω στις διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε". Αυτό, συμπλήρωσε, δεν έχει καμία σημασία για την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων (!). Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ακολουθείται η πολιτική που υπάρχει και γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος "καμιάς ιδιαίτερης πολιτικής".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υφυπουργών Εξωτερικών Ο. Οϊμέν στη Μάλτα, εμφανίστηκε αισιόδοξος. Δεν έχουμε τίποτα ακόμα, δήλωσε και πρόσθεσε: "Οταν καταλήξει αυτή η υπόθεση - που ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη - θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε πλήρως".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ