Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχο έχουν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου
  • Τα αμερικανονατοϊκά σχέδια για τον ελληνοτουρκικό διάλογο κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της, χτες, στα Γιάννενα
  • Κατακτητικός ο χαρακτήρας της πολυεθνικής δύναμης που πήγε στην Αλβανία
  • "Κηδεία των τελευταίων ισχνών εργατικών κατακτήσεων" ο "κοινωνικός διάλογος"
  • Ζωντανή επαφή της ΓΓ του Κόμματος με τα τοπικά προβλήματα

Στα επίκαιρα θέματα της αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", αναφέρθηκε χτες η Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γιάννενα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εντυπώσεις της από την περιοδεία της σε εργασιακούς χώρους του νομού. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης για την Αλβανία αποτελεί "σύγχρονη κατάκτηση ενός λαού που δοκιμάζεται", ενώ αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν μέρος ενός "μεγάλου αμερικανονατοϊκού σχεδίου που έχει ως στόχο τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου".

Κατακτητικός ο χαρακτήρας της πολυεθνικής

Η Αλ. Παπαρήγα σχολιάζοντας την αποστολή του ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην Αλβανία, στα πλαίσια της πολυεθνικής δύναμης, είπε:

"Για μας η συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης αποτελεί σύγχρονη κατάκτηση ενός λαού που δοκιμάζεται από την κυβέρνησή του, το συνολικό καθεστώς το οποίο επικρατεί. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα συναισθηματικά και να λέμε ότι 700 Ελληνες πάνε στην Αλβανία. Βεβαίως είναι Ελληνες, όμως είναι ενταγμένοι, είτε το ξέρουν, είτε δεν το ξέρουν, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι, μέσα σε εγκληματικά σχέδια, που στόχο έχουν με το ένα χέρι να προσφέρουν αλεύρι και φασόλια και να ταπεινώσουν ένα λαό, γιατί έτσι πάει αυτή η ανθρωπιστική λεγόμενη βοήθεια και με το άλλο χέρι, να σπείρουν και τον εσωτερικό πόλεμο στην Αλβανία. Τα επιτελικά σχέδια, τόσο του Μπερίσα, όσο και της κυβέρνησης Φίνο, αλλά και διεθνών Οργανισμών, είναι, αν ο αλβανικός λαός δεν τιθασευτεί, να χτυπηθεί τότε αλύπητα και να χυθεί αλβανικό αίμα. Εμείς πιστεύουμε και θα παλέψουμε να μη χυθεί ούτε αλβανικό, ούτε ελληνικό αίμα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με εθνικό συμφέρον, ούτε με πατριωτικό συμφέρον. Στο βωμό τέτοιων αντιλαϊκών σχεδίων δεν πρέπει να χύνεται ούτε μία σταγόνα αίμα, είτε είναι Ελληνα, είτε είναι Ιταλού, είτε είναι Ισπανού και Γάλλου, είτε είναι Αλβανού. Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει και πιστεύουμε ότι έχει συνειδητοποιήσει τον κατακτητικό χαρακτήρα αυτής της αποστολής".

Προσέγγιση με προσέγγιση διαφέρει

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

"Από χτες ανακοινώνεται επισήμως και ανεπισήμως ότι πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προσέγγισης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν. Ομως, προσέγγιση με προσέγγιση διαφέρει. Διάλογος ελληνοτουρκικός από διάλογο ελληνοτουρκικό διαφέρει.

Αυτή η προσέγγιση και αυτός ο διάλογος που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει, για μας δεν είναι τίποτα άλλα παρά ένα αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου αμερικανονατοϊκού σχεδίου, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός καθεστώτος που αντικειμενικά θέτει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα.Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν ωφελεί ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τον τουρκικό λαό, στρέφεται εναντίον και των δύο λαών και όλων των λαών της περιοχής. Και από αυτήν την άποψη, χρειάζεται αντίδραση. Επίσης, πρόκειται για ένα διάλογο που έχει προκαθορισμένη τραγική κατάληξη και κυρίως θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο του διαιρεί, και για το λαό της Ελλάδας και για το λαό της Τουρκίας και για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Αυτή είναι η θέση μας, δεν πρόκειται για μια άγνωστη εξέλιξη, είναι και ένας από τους λόγους που οι εκλογές διενεργήθηκαν νωρίτερα. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει δεσμευτεί στην προώθηση αυτού του σχεδίου και βεβαίως δεν ήθελε να βάλει τον εαυτό της σε δοκιμασία εκλογική".

Στημένος ο "διάλογος"

Αναφερόμενη στον "κοινωνικό διάλογο", η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα στημένο διάλογο διαδρόμων με μπόλικο παρασκήνιο, προκλητικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους βιομηχάνους και τους άλλους φορείς της μεγάλης εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, τόνισε:

"Πρόκειται στην ουσία για την τέλεση της κηδείας των ισχνών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων στον τομέα των εργατικών σχέσεων, της υγείας, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει φορέας συνδικαλιστικός των εργαζομένων που να νομιμοποιήσει αυτήν την κηδεία.

Πριν μερικά χρόνια μπορεί να ήταν πεδίο πάλης ένας τέτοιος διάλογος. Στις σημερινές συνθήκες γίνεται πεδίο νομιμοποίησης των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης και εξαπάτησης των εργαζομένων και υπονόμευσης των αγώνων. Αυτή είναι η σαφής θέση μας και είμαστε βέβαιοι ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, παρά τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις που ασκεί, είναι καλό ότι και μέσα στο χώρο το δημοσιογραφικό γίνεται μια προσπάθεια από αρκετούς δημοσιογράφους να προειδοποιηθούν οι εργαζόμενοι ότι καρατομούνται οι τελευταίες κατακτήσεις τους.

Εμείς δεχόμαστε συζήτηση και για τα κεκτημένα, με την εξής έννοια όμως: Ξεπερασμένα και αναχρονιστικά να αντικατασταθούν με νέες μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων. Μόνο που στα πλαίσια αυτής της πολιτικής αποτελεί ουτοπία μια τέτοια εξέλιξη, άρα οι εργαζόμενοι σήμερα δεν πρέπει να περιοριστούν σε ένα συνδικαλιστικό αγώνα, αλλά πρέπει να εξαπολύσουν ένα συνολικό πολιτικό αγώνα εναντίον αυτής της πολιτικής, που έχει πρωτεργάτη την κυβέρνηση και την ανοχή και άλλων πολιτικών κομμάτων".

Αναλυτικά αναφέρθηκε η Αλ. Παπαρήγα και στα συμπεράσματα που κατέληξε από την επίσκεψή της σε διάφορους εργασιακούς χώρους.

Για τα πτηνοτροφία "ΠΙΝΔΟΣ"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε "ότι παρά το γεγονός ότι η συνεταιριστική επιχείρηση "Πίνδος" πάει καλά και έχει έναν καλό τζίρο, παρ' όλα αυτά εμείς βλέπουμε ότι κινείται μέσα σε ένα πραγματικά δυσμενές πλαίσιο εναντίον της. Από αυτήν την άποψη, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προβάλλουμε διεκδικήσεις και αιτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ομαλή πορεία στην επιχείρηση, διότι από εξωτερικούς λόγους απειλείται κατά τη γνώμη μας.

Δεν προστατεύεται ως επιχείρηση, όπως και ανάλογες επιχειρήσεις κι όλος ο κλάδος της πτηνοτροφίας. Δεν προστατεύεται από τις κερδοσκοπικές αλόγιστες εισαγωγές, από τη δράση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, τα οποία εφοδιάζουν την ελληνική αγορά κυρίως με ξένα προϊόντα, τα οποία ούτε φτηνότερα είναι, ούτε καλύτερα και γενικότερα δεν προστατεύεται ως επιχείρηση συνεταιριστική που είναι, σε σύγκριση με χαριστικές πράξεις που γίνονται απέναντι σε αντίστοιχες ιδιωτικές".

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

"Είναι ένα νοσοκομείο που φαίνεται ότι πραγματικά λειτουργεί καλά", είπε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Οι εργαζόμενοι κάνουν προσπάθειες για παροχή καλών υπηρεσιών, όχι μόνο στους κατοίκους των Ιωαννίνων, αλλά γενικότερα στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, το υπογραμμίσαμε και στη διοίκηση, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη λογική που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα, που λέει στις διοικήσεις των νοσοκομείων, βρείτε μόνοι σας χρηματοδοτήσεις για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Με τέτοιο τρόπο τους οδηγεί στη δανειοδότηση. Είτε από τράπεζες, είτε από ιδιώτες, είτε από την τοκογλυφία.

Τα νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι μόνο πρέπει να επιβιώσουν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα.

Και με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση μετατρέπει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας και με αυτόν τον τρόπο και τα φορτώνει με πρόσθετες δαπάνες που δεν ανήκουν στη λειτουργία των νοσοκομείων και τελικά πάει να συντρίψει το ΙΚΑ και όλο το ασφαλιστικό σύστημα, που είναι υποχρεωμένο πέρα από τη νοσοκομειακή περίθαλψη να παρέχει και την καίρια και την πιο σημαντική ακόμα περίθαλψη που έχει σχέση με την πρόληψη".

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Μετά την εισηγητική τοποθέτηση τής Αλ. Παπαρήγα ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες περιστράφηκαν γύρω από τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Αλβανία, ενώ συζήτηση έγινε και για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την άποψη του ΚΚΕ για το ποιος θα πρέπει να είναι ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ο δημοσιογράφος ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη στρατιωτική δύναμη που πήγε στην Αλβανία. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

"Είπα ότι υπάρχει διάλογος και διάλογος. Για να είμαι συνεπής και με τις θέσεις του Κόμματος, πρέπει να πω ότι είναι και δική μας θέση ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Ομως η θέση μας για το διάλογο προϋποθέτει κατ' αρχήν ότι είναι διάλογος ανάμεσα σε δύο λαούς, χωρίς την αυριανή ή επίσημη διαιτησία κανενός τρίτου, πολύ περισσότερο των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ ή των Γερμανών.

Σε αυτό το διάλογο εμείς βάζουμε μια προϋπόθεση. Η Τουρκία αλλά και οι δύο χώρες, ας το πούμε έτσι, δεν έχει σημασία ποια αμφισβητεί, να διακηρύξουν το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών και του Διεθνούς Δικαίου, γιατί, κοιτάξτε να δείτε, ακούγεται και αυτό: Η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Μα κοιτάξτε να δείτε: Η Τουρκία, για παράδειγμα, όπως και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν έχουν υπογράψει ορισμένες διεθνείς συνθήκες. Και ζητείται το θέμα: το δίκαιο της θάλασσας. Δεν το έχει υπογράψει η Τουρκία, όπως και οι ΗΠΑ. Αρα λοιπόν και τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο.

Δεύτερον, όσον αφορά την αλλαγή του χαρακτήρα της αποστολής στην Αλβανία. Εννοώ την επίσημη αλλαγή του χαρακτήρα της αποστολής. Είναι ίσως καλύτερη αυτή η διατύπωση. Με ποια έννοια: Η αποστολή έχει τυπικά ξεκινήσει ως στρατιωτική υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοηθείας. Είναι αστείο πράγμα αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει, ξεκινάει έτσι. Ακόμη, είπαν να βοηθήσουν και ότι δε θα αναμειχθούν στις εσωτερικές καταστάσεις της Αλβανίας. Ηδη σήμερα συζητείται στις επίσημες επαφές ότι μπορεί να αλλάξει και χαρακτήρα, δηλαδή να παρέμβει στον αφοπλισμό του αλβανικού λαού σε συνεργασία με τα εσωτερικά τάγματα ασφαλείας εναντίον των εξεγερμένων, εναντίον του αλβανικού λαού και να οργανώσει την εκλογική μάχη. Ηθελα να σας πω ότι, μη φαντάζεστε πως θα γίνουν εκλογές τον Ιούνη, αλλά μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο. Επόμενα, θα μπει στην αρχή η δύναμη, για τρεις μήνες, και θα γίνει ένας πολιτικός χώρος συμμαχίας του Μπερίσα και του Φίνο. Δεν μπορεί να τα κινεί όλα, να βάλει τάξη, αν δε συνεχίσει με τον Μπερίσα και τον Φίνο και επιπλέον θα είναι και κάτω από την εντολή σε ορισμένα πράγματα του Μπερίσα και της κυβέρνησης Φίνο.

Ιδιαίτερα του Μπερίσα, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Λοιπόν, συζητείται και η αλλαγή του χαρακτήρα της αποστολής και δεν ξέρω αν θα ψάξουν να βρουν κανένα πρόσχημα να αλλάξουν επίσημα τον χαρακτήρα, να στήσουν καμία προβοκάτσια εναντίον είτε Ελλήνων, είτε στρατιωτικών, είτε άλλων για να δικαιολογήσουν τον ανοιχτό πόλεμο εναντίον του αλβανικού λαού, τον κανονικό πόλεμο. Λοιπόν, δε νομίζω ότι ως ουδέτεροι παρατηρητές θα πρέπει να βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και να κάνουμε απλές κρίσεις και επικρίσεις, αλλά πρέπει να υπάρξει πολύ δραστήρια παρέμβαση κοινωνικών οργανώσεων και όλου του ελληνικού λαού".

Στηρίζουν τον Μπερίσα

"Τι θα γινόταν εάν δεν πήγαινε η πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία", ήταν η επόμενη ερώτηση στην οποία η Αλ. Παπαρήγα, έδωσε την εξής απάντηση:

"Εδώ είχαμε το εξής φαινόμενο και νομίζω ότι το είδανε τα μάτια ολόκληρου του αλβανικού λαού, δε λέω κάτι υποκειμενικό. Φτάνει μια στιγμή όπου ο Μπερίσα ήταν απομονωμένος. Δε λέω 100% απομονωμένος, έχει και τους υποστηρικτές του. Αλλά η πλειοψηφία του αλβανικού λαού δεν τον θέλει. Δημιουργείται μία διεθνής συγκυρία για διάφορους λόγους, όπου οι Αμερικανοί δεν τον θέλουν, ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί, γιατί δεν τους εξυπηρετεί, μια και έχει ξεπέσει. Αναδεικνύεται η κυβέρνηση Φίνο, είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγει ο Μπερίσα και η κυβέρνηση Φίνο να μπει επικεφαλής μιας καλύτερης εξέλιξης στην Αλβανία. Και εγώ δεν αποκλείω ότι εκείνη τη στιγμή πραγματικά και ο εξεγερμένος λαός, αφού έβλεπε ότι ικανοποιείται ο στόχος του να φύγει ο Μπερίσα, θα ανταποκρινόταν με την κυβέρνηση Φίνο και θα είχαν διευθετηθεί τα ζητήματα. Τι γίνεται τώρα; Η κυβέρνηση Φίνο όχι μόνο δε θέτει ζήτημα να φύγει ο Μπερίσα, τον αναγνωρίζει, αναγνωρίζει το Κοινοβούλιο, ενώ δεν πήρε μέρος στις εκλογές και δεν το είχε αναγνωρίσει εδώ και ένα χρόνο και τελικά γίνεται στην ουσία ένας φιλικός ανταγωνισμός προς τον Μπερίσα.

Ο Μπερίσα δεν κάνει χωρίς τον Φίνο και ο Φίνο χωρίς τον Μπερίσα.Και στη συνέχεια οι διεθνείς οργανισμοί νομιμοποιούν την κυβέρνηση. Χάθηκε ήδη μια χρυσή ευκαιρία να είχε φύγει ο Μπερίσα. Αυτό δε λέω ότι είναι το μοναδικό πρόβλημα του αλβανικού λαού, αλλά είναι ένας βασικός κρίκος. Λοιπόν, τώρα, όταν έγινε όλη αυτή η συμπαιγνία στις πλάτες του αλβανικού λαού, να μην κάνουνε οι διάφοροι τους φιλάνθρωπους, ότι πάνε να τους σώσουνε. Και πρέπει να βγουν από όλες τις πλευρές και ορισμένα τέτοια συμπεράσματα. Δημιουργήθηκε μία ευνοϊκή συγκυρία να πέσει ο Μπερίσα και όμως δεν έπεσε. Είχε κανονίσει μέχρι και το αεροπλάνο που θα τον φυγάδευε, έδιωξε την οικογένειά του, συζητιόταν ποια χώρα θα του έδινε άσυλο. Αυτά τα ζήσαμε όλοι. Εμείς δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά αυτή που είχατε όλοι. Η κατάλληλη στιγμή στην πολιτική υπάρχει. Και εδώ έγινε καθαρό ξεπούλημα".

Δε θα κάνουμε χάρη σε κανέναν

Με αφορμή το χωριστό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε εάν "σκέφτονται τα στελέχη του ΚΚΕ να προχωρήσουν και σε διάσπαση του ΓΣΕΕ" και απάντησε:

"Μιλάω για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι, γιατί ξέρετε, σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχει πολύς κόσμος που ακολουθεί, δεν είναι μια στενά κομματική επιλογή. Κοιτάξτε να δείτε. Εμείς δε θα κάνουμε τη χάρη σε κανένα να εγκαταλείψουμε τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα παλέψουμε μέσα σε αυτές τις δομές, μέσα στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, σε όλη την κλίμακα για την ανασύνταξη και αναγέννησή του για την αγωνιστική ενότητά του. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη που πιστεύουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ