Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα λειτούργησαν ρολόι!

Ολα λειτούργησαν ρολόι! Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε αποτελεσματική και για την έκταση των πυρκαγιών δε φταίει η κυβέρνηση, που αφήνει τα δάση στο έλεος των ανέμων και των καταπατητών, αλλά... η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα σκουπίδια της!

Κάπως έτσι, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,από τη Λαμία, όπου βρισκόταν σε... προεκλογική περιοδεία, την κατάσταση σχετικά με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το Σαββατοκύριακο την Ελλάδα, προκαλώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και, ιδιαίτερα, των χιλιάδων πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού επικαλέστηκε τις καιρικές συνθήκες για να πει, περίπου, ότι πρέπει να δεχτούμε σαν φυσικό φαινόμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές, υποστήριξε πως "η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε αποτελεσματική, πάντα σε σχέση με τον αριθμό και το μέγεθος των πυρκαγιών που υπήρξαν". Ούτε είδε, λοιπόν, ούτε άκουσε τίποτα ο πρωθυπουργός για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάτι που διαπίστωσαν στην πράξη όλοι οι πολίτες οι οποίοι μάταια περίμεναν την κρατική βοήθεια για να σώσουν το βιος τους. Κι αυτό γιατί, διαφορετικά, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, που αντί να χρηματοδοτήσει μέτρα, προληπτικά και κατασταλτικά, όπως προβλέπει το κοινό πόρισμα της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την αποτελεσματική προστασία των δασών (με τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας), επιχειρεί τη νομιμοποίηση των μεγαλοκαταπατητών, με "εμπρηστικά νομοσχέδια" που φέρνει κατακαλόκαιρο. Αλλά και με τους πειραματισμούς της, σχετικά με την οργάνωση της πυροπροστασίας, αφού στο... παραπέντε μεθόδευσε την αλλαγή φορέα ευθύνης για την πυροπροστασία.

Ο πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκειμένου να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικαλούνται αυξημένο αριθμό πυρκαγιών. Ενώ για το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης, υποστήριξε πως παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική η ευθύνη, γιατί αυτή έχει τα περισσότερα μέσα, όπως είπε, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο πόσο έτοιμη ήταν αυτή για να αξιοποιήσει τα όποια μέσα υπάρχουν, που κι αυτά πάλι είναι ανεπαρκή.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός, αποποιούμενος των ευθυνών της κυβέρνησής του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετέθεσε το πρόβλημα των σκουπιδότοπων, που αποτελούν εστίες πυρκαγιών, αποκλειστικά, στην ευθύνη των δημοτικών αρχών - λες και η κυβέρνηση απλώς, προεδρεύει...

Ευθυγραμμισμένος με τα παραπάνω εμφανίστηκε, χτες, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος, αντί άλλης απάντησης, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μεμψίμοιρη στάση. Ενώ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των δασικών πως η κυβέρνηση υπερβάλει σκόπιμα αυξάνοντας τον αριθμό των πυρκαγιών, τους κάλεσε"να περιοριστούν σε μια διατύπωση των απόψεών τους, στο πλαίσιο των οργάνων που λειτουργούν... "

Οσον αφορά τα αίτια των πυρκαγιών, ο Δ. Ρέππας, είπε ότι γίνονται έρευνες, ενώ ανακοίνωσε πως εξετάζεται με προσοχή μια περίπτωση κατά την οποία βρέθηκε ένα ρολόι σε καμένη έκταση, για το ενδεχόμενο να έχει σχέση με εκρηκτικό μηχανισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στους πληγέντες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε πως θα δοθούν 200.000 δραχμές κατά πληγείσα οικογένεια άμεσα και, για όση περίοδο χρειαστεί, θα πληρώνεται το ενοίκιό τους σε ξενοδοχεία ή χώρους όπου φιλοξενούνται. Υποσχέθηκε "άτοκα δάνεια και μεγάλης διάρκειας και με οικονομική βοήθεια για την αναπλήρωση της οικοσκευής τους", όπως προβλέπεται και για τους πλημμυροπαθείς. Οσο για τις καμένες δασικές εκτάσεις, ανακοίνωσε τα γνωστά... πως χαρτογραφούνται και θα κηρυχτούν αναδασωτέες και δεν πρόκειται να επιτραπεί επέκταση των χώρων δόμησης στις περιοχές αυτές. Το τι ακολουθεί είναι βέβαια γνωστό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ