ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μαχητική απάντηση από τον Πειραιά

Να αποσυρθεί, τώρα, το νομοθετικό τερατούργημα, που κατεδαφίζει τις θεμελιακές εργατικές κατακτήσεις, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι του Πειραιά σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και σε πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Μια πρώτη δυναμική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο - "τερατούργημα" της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, έστειλαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι του Πειραιά από την πλατεία Κοραή, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση την οποία διοργάνωσαν 21 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης του Πειραιά. Οι διαδηλωτές, που πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαίτησαν την απόσυρση τώρα του αντεργατικού νομοσχεδίου και έδωσαν την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κατάργηση των πιο θεμελιακών εργατικών τους κατακτήσεων, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή οικοδόμοι, ναυτεργάτες, οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, εργαζόμενοι από το λιμάνι και τα εργοστάσια του Πειραιά. Ιδιαίτερα έντονη στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των συνταξιούχων.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση στον γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Τσουροπλή, ο οποίος δεσμεύτηκε να επιδώσει το ψήφισμα στον υπουργό.

"Το νομοσχέδιο - τερατούργημα, που κατέθεσε η κυβέρνηση, χτυπά την καρδιά των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα", τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος,πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων της Ζώνης, και συνέχισε: "Το νομοσχέδιο αυτό χτυπά την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Καταργεί το 7ωρο - 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία, γενικεύει τη μερική απασχόληση, ιδρύει ιδιωτικά γραφεία εργασίας, δηλαδή δουλεμπορικά".

Ο Θ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο χρηματιστικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. "Οι ιδεολογικοί στόχοι του νομοσχεδίου - συνέχισε - στηρίζονται στις θεωρίες του "μονόδρομου" για την ΟΝΕ, της "ανταγωνιστικότητας" και της αύξησης των κερδών, ενώ για τους εργαζόμενους σημαίνει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Το όραμα της κυβέρνησης για "αμερικανοποίηση" της ελληνικής οικογένειας παίρνει σάρκα και οστά".

"Σύμμαχοι αυτής της πολιτικής - τόνισε - δεν είναι μόνο τα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο, αλλά και οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΝΟ - ΕΚΠ, που, υιοθετώντας και συμμετέχοντας στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", νομιμοποίησαν την επίθεση της κυβέρνησης - κεφαλαίου, βάζοντας έτσι πλάτη στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου".

"Εμείς - κατέληξε απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους - δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον αγώνα μας για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, με στόχο την ανατροπή της.Καλούμε όλους εκείνους που ανησυχούν, που αρνούνται την ταπείνωση, την υποταγή, το συμβιβασμό, το μονόδρομο της κυβέρνησης, στο μέτωπο βιομηχάνων - τραπεζιτών - εφοπλιστών να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων και να κάνουμε τη μεγάλη αντεπίθεση".

Απλώνεται το μήνυμα της αντίστασης

Στόχος των συνδικάτων να φτάσει και στον τελευταίο εργαζόμενο ο λόγος τους για το περιεχόμενο και τους στόχους του αντεργατικού νομοσχεδίου. Εντείνονται οι προετοιμασίες για το παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη

Επιταχύνουν τις προσπάθειές τους τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ώστε δυναμικά και αποφασιστικά να εκφραστεί η συνολική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να απαιτηθεί η απόσυρσή του τώρα. Με περιοδείες στους τόπους δουλιάς, εξορμήσεις στις γειτονιές, πικετοφορίες, ξεδιπλώνεται, παρά τις δυσκολίες της εποχής, μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τα σωματεία της Αθήνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 16 Ιούλη, στις 7.30μμ, στην πλατεία Κάνιγγος,αλλά και της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας στις 23 Ιούλη, προβάλλοντας την απαίτηση για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, ενώ σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Επιτροπών Υπεράσπισης Εργατικών Δικαιωμάτων σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων, ο Π. Σοφός γενικός γραμματέας του ΕΚΑ και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, περιόδευσαν χτες το πρωί στα εργοστάσια του Περιστερίου ΜΠΑΡΚΟ, ΖΗΡΟΣ, HELENS CLUB.Ο Π. Σοφός ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως "καλύπτει και νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αντικείμενα, χωρίς καθόλου δικαιώματα και τους επιφυλάσσει μεσαιωνικό μέλλον, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις". Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους "σε αντίσταση και ανυποχώρητο αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα" και σε καθολική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 του μήνα και στην πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη. Τέλος, τόνισε πως "πρέπει και με την ψήφο σας στις δημοτικές εκλογές να καταδικάσετε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική".

- Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους δημόσιους υπάλληλους σε αγώνα για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου (το οποίο - εκτός των άλλων - επεκτείνει τη μερική απασχόληση και στο Δημόσιο, αμφισβητώντας ευθέως τη μονιμότητα), αλλά και κατά του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Καταγγέλλει τις ηγετικές ομάδες ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, που αποδέχονται το νομοσχέδιο, λειτουργώντας σαν το "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί σωματεία και ομοσπονδίες, να απομονώσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων στο Δημόσιο και συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ και στο Παναθηναϊκό συλλαλητήριο 16 Ιούλη που διοργανώνει το ΕΚΑ.

- "Πρόκειται για ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και για αυτό απαιτείται η άμεση απόσυρσή του", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ,η οποία καλεί στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ στις 16 Ιούλη και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 του μήνα. Καλεί επίσης τις τοπικές επιτροπές του σωματείου να συντονίσουν τη δράση τους με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Το νομοσχέδιο καταγγέλλει επίσης ο Σύλλογος Καταμετρητών - Εισπρακτόρων ΔΕΗ και καλεί τη ΓΕΝΟΠ να το απορρίψει.

- Την κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών και Εργατών Μετάλλου Πάτρας για το νομοσχέδιο με το οποίο χτυπά τον κορμό των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η διοίκηση του Σωματείου ομόφωνα αποφάσισε τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου και καλεί σε αγώνα για να μην ψηφιστεί το τερατούργημα. Με ανάλογη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λήμνου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το τερατούργημα και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι να το καταργήσουν στην πράξη.

Μερική απασχόληση και οχτάωρο

Το 8ωρο, γενικά το κανονικό ωράριο και η πλήρης απασχόληση, είναι κατακτήσεις που χτυπιούνται όχι μόνο με τη διαβόητη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", αλλά και με τις ρυθμίσεις για τη μερική απασχόληση, που περιέχει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις, δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο και όλα ρυθμίζονται με ατομικές συμφωνίες, με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Το ψευτοεπιχείρημα της κυβέρνησης ότι πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέοι και γυναίκες, ενδιαφέρονται για μερική απασχόληση, δίνει, υποτίθεται, την απαραίτητη δικαιολογία για το δραστικό χτύπημα της πλήρους απασχόλησης. Το κανονικό ωράριο και τα πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συνθλίβονται κάτω από το δικαίωμα του εργοδότη να έχει εργαζόμενους στην "κάνουλα", τους οποίους θα απασχολεί όπως και όσο θέλει. Με βάση το νομοσχέδιο, τώρα θα μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μια σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε μερικής! Επιπλέον, θα μπορεί να απαιτήσει παραπάνω εργασία από έναν π.χ. 4ωρίτη, ο οποίος θα μπορεί (;) να αρνηθεί μόνο αν έχει άλλη απασχόληση ή οικογενειακές υποχρεώσεις...

Πολύ περισσότερο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που θα δουλεύει με μερική απασχόληση, για μια μέρα, μια βδομάδα, ένα 15νθήμερο ή ένα μήνα.., θα είναι υποχρεωμένος να προσφέρει και αυτό που λέγεται εκ περιτροπής και διαλείπουσα εργασία! "Εκ περιτροπής" είναι η εργασία, όπου ο εργοδότης καθορίζει ότι για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε σταθερή βάση έχει ανάγκη από παραπάνω προσωπικό. "Διαλείπουσα" είναι η εργασία που ο χρόνος απασχόλησης δεν καθορίζεται από πριν, αλλά είναι στο χέρι του εργοδότη πότε θα φωνάξει τον εργαζόμενο για δουλιά!

Οι... υποχρεώσεις του εργοδότη περιορίζονται στο ότι την κάθε συμφωνία που θα συνάπτει με τον εργαζόμενο θα πρέπει να την καταθέσει εγγράφως στον ΟΑΕΔ μέσα σε 8 μέρες! Μόνο με αυτή τη... δήλωση, έχει κάθε δικαίωμα να απασχολεί όσο και όποτε θέλει τους εργαζόμενους, να τους μετατρέψει σε υπάκουους υπηρέτες που θα φροντίζουν να μη δυσαρεστήσουν το αφεντικό, για να τους φωνάξει και την επόμενη βδομάδα ή μήνα, έστω για μια μέρα, για τέσσερις ώρες, με... αντάλλαγμα ένα τμήμα του μεροκάματου!

Γ. Φ.

Σύσκεψη σήμερα στην Πάτρα

Σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μμ, στο ΕΚ Πάτρας, τα σωματεία εργαζόμενων στις επιχειρήσεις 3Ε ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, "Αλουκάνκο", "Φριγκολάς",καθώς και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η συζήτηση πάνω στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και ο καθορισμός της συντονισμένης δράσης ενάντια "σ' αυτή τη "λαιμητόμο" που καταργεί το 8ωρο, τη σταθερή απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις, νομιμοποιεί το δουλεμπόριο των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, δίνει συντριπτικό χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα", όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση των σωματείων.

"Μπροστά σε αυτή την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας - τονίζεται - είναι αναγκαίο και επιτακτικό καθήκον για κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση μάχης, να καλέσει σε συναγερμό τους εργαζόμενους για την καταδίκη και την απόσυρση του νομοσχεδίου, την καταδίκη και την απόσυρση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, την αγωνιστική υπεράσπιση των κατακτήσεων, τη μη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο"...".

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση ενημερωτικών σημειωμάτων, που αρχίσαμε από χτες, σχετικά με το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης για την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το χτεσινό σημείωμα αφορούσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το οχτάωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ