ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΜΑ

Δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα σημείο των καιρών, των καιρών της αχαλίνωτης επίθεσης του κεφαλαίου, της κατεδάφισης των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, του πισωγυρίσματος της κοινωνίας στα πρότυπα του Μεσαίωνα...

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρόκειται για ένα άλμα στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο του μπλοκ εξουσίας, που στην πραγματικότητα βάζει δυναμίτη στα θεμέλια των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Πρόκειται για αντιδημοκρατική πρόκληση πρώτου μεγέθους, η οποία πρέπει να πάρει άμεσα την καθολική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, του λαού.

Ο λόγος για τη βαθύτατα αντιδραστική απόφαση του Β' Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία απαγορεύεται η λειτουργία οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων στους χώρους εργασίας! Δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε με αφορμή προσφυγή εργαζόμενης στην ΕΒΟ, η οποία είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα με "άνωθεν" εντολή και στήριξη!

****

Το πρώτο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στο όνομα του ότι η παραπάνω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι τόσο απίστευτη και θρασύτατη, ώστε δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη. Μια τέτοια σκέψη θα αποτελούσε εγκληματική αφέλεια και ασυγχώρητο λάθος, γιατί υποτιμά το μέγεθος και το βάθος της επίθεσης που δέχονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά ακόμα και έτσι να γίνει, να μην αφεθεί να εφαρμοστεί δηλαδή η πρωτοφανής αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου, το σίγουρο είναι ότι συνιστά, τουλάχιστον, προειδοποιητική βολή και μια επίδειξη πυγμής, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να μείνει αναπάντητη από το λαό.

Από την άλλη όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να μπορέσει κανείς να την προσπεράσει "ελαφρά τη καρδία" και "οι καιροί ου μενετοί". Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι μια τέτοια απόφαση θα τολμούσε, ούτε κατά διάνοια, να εκδοθεί από τον Αρειο Πάγο σε άλλες εποχές. Το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται σε δύσκολους καιρούς, σε εποχές λυσσαλέας επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων και κινητοποιήσεων, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για τυχαίο, ούτε μεμονωμένο περιστατικό.

Ο Αρειος Πάγος, συγκεκριμένα το Β' Τμήμα του, δε λειτούργησε στο κενό. Εναρμονίστηκε και "πρωτοπόρησε" στο γενικότερο κλίμα και την "εκσυγχρονιστική" τάση της εποχής, της αφαίρεσης των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκρινε λοιπόν ότι η λειτουργία οργανώσεων των κομμάτων στους χώρους δουλιάς αποτελεί... εμπόδιο για την επίτευξη των "εθνικών στόχων", όπως η επίτευξη της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Εκρινε ότι είναι περιττή πολυτέλεια η ύπαρξη πολιτικών οργανώσεων που να μπορούν να ασκούν κριτική και να αμφισβητούν την επίσημη και "αυθεντική" γραμμή της διεύθυνσης της επιχείρησης και βέβαια της κυβέρνησης και να κινητοποιούν τους εργαζόμενους σε αντίθετη κατεύθυνση, αυτή που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους.

***

Οι δικαστικές αρχές σχεδόν έχουν εθιστεί να εκτελούν και να πλειοδοτούν σε αντεργατικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αρκούν τα παραδείγματα της κήρυξης παράνομων όλων των απεργιών, ακόμα και της ΓΣΕΕ, του στησίματος των "αγροτοδικείων" κ.ο.κ. Πρόκειται για αποφάσεις που απηχούν την κυβερνητική βούληση και την επιδίωξή της να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα "διά πυρός και σιδήρου".

Εδώ ακριβώς εντοπίζονται οι πελώριες ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία, με την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με την πρακτική της βίας και τρομοκρατίας έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θερμοκήπιο για να φυτρώσουν όλα "τα άνθη του κακού". Από παρακρατικές και φασιστικές οργανώσεις, μέχρι και αποφάσεις, όπως η παραπάνω, από τους δικαστές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα γίνουν ακόμα βαρύτερες αν άμεσα, σήμερα κιόλας, δε βγει και αποκηρύξει την εξόφθαλμα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου. Οποιαδήποτε άλλη στάση της θα θεωρηθεί, απόλυτα δικαιολογημένα, ως συμμετοχή και συνενοχή στην αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχειρείται. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπεκφυγές του τύπου "δεν μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης". Ολοι γνωρίζουν πλέον την ασφυκτική εξάρτησή της από την κυβέρνηση, η οποία, εξάλλου, εντελώς πρόσφατα δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως "μη κόσμιες" ενέργειες που δεν της άρεσαν. Αυτονόητες είναι και οι ευθύνες των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που πρέπει να πάρουν θέση "εδώ και τώρα".

****

Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου θέτει προ των ευθυνών τους και τις κυβερνητικές πλειοψηφίες των συνδικάτων, κυρίως της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες δεν μπορούν να παριστάνουν τον "Πόντιο Πιλάτο". Αν θεωρούν ότι έχουν έστω κάποια σχέση με την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορούν να οχυρώνονται πίσω από οποιαδήποτε προσχήματα και δικαιολογίες. Οι εργαζόμενοι, που έχουν μαζεμένα "πολλά ράμματα για τη γούνα τους" θα τους κρίνουν πολύ αυστηρά και δεν πρόκειται βέβαια να παραβλέψουν τη στάση που θα κρατήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας είναι βέβαιοι, ότι το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια για να το δέσουν χειροπόδαρα και να το στήσουν στο απόσπασμα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα γίνουν ακόμα βαρύτερες αν άμεσα, σήμερα κιόλας, δε βγει και αποκηρύξει την εξόφθαλμα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου. Οποιαδήποτε άλλη στάση της θα θεωρηθεί, απόλυτα δικαιολογημένα, ως συμμετοχή και συνενοχή στην αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχειρείται

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΟΥΣΙΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκσυγχρονισμός του δημόσιου ΟΣΕ

- Οι εργαζόμενοι λέτε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, τελικά, στην εξυγίανση του ΟΣΕ; Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ο ΟΣΕ είναι ελλειμματικός. Μπορεί να γίνει κερδοφόρος;

- Θεωρούμε ότι η "εξυγίανση" του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής του, είναι αρνητική, γιατί συρρικνώνεται το δίκτυο και χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Απαιτούμε εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ στην κατεύθυνση διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του και όχι να περάσει σε χέρια ιδιωτών, με στόχο την κερδοφορία, γιατί αυτό θα σημάνει πολυποίκιλες επιπτώσεις και στο επιβατικό κοινό. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει υπερκέρδη και αυτά θα βγουν από τον χρήστη του τρένου, μέσω του εισιτηρίου. Οσο για το ελλειμματικός, αυτό είναι μύθος. Το κράτος προσπαθεί να σταματήσει να επιδοτεί κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα, γι' αυτό εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε κανένα δίκτυο στην Ευρώπη, η υποδομή, η συντήρησή της κλπ., δεν επιβαρύνει λογιστικά τον Οργανισμό. Εδώ τον επιβαρύνει. Με αυτή την έννοια ο ΟΣΕ είναι μέσα οικονομικά. Αν αυτή η υποχρέωση για συντήρηση, για έργα υποδομής, περάσει στο κράτος, που είναι υποχρεωμένο, όπως άλλωστε κάνει και τους δρόμους για τα αυτοκίνητα, τότε ο ΟΣΕ μπορεί να είναι κερδοφόρος, με μια σωστή βέβαια διαχείριση από πλευράς διοίκησης. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ΕΕ, τις οποίες θέλουν να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της.

- Η κατάργηση γραμμών του δικτύου τι προβλήματα θα δημιουργήσει;

- Εκτός από τον οικονομικό μαρασμό κάποιων επαρχιών όπως της Φλώρινας, των Δίκαιων - Εβρου κλπ., θα επιφέρει σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας. Στόχος τους είναι να μειώσουν το δίκτυο από 2.500 χιλιόμετρα που είναι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, σε 700 χιλιόμετρα, δηλαδή να κρατήσουν έναν άξονα με διπλή γραμμή, εκσυγχρονισμένο: Ειδωμένη - Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Πάτρα. Ειδικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου επιτελείται το 80% του μεταφορικού έργου του ΟΣΕ και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι, οι δείκτες ανεργίας θα εκτιναχτούν στα ύψη.

- Τι αλλαγές περιμένετε στον εργασιακό τομέα; Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να εκφραστεί αυτή η αντίδραση των εργαζομένων;

- Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, όμως προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Οπως και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίθεση και ανάλογα με την αντίσταση που συναντάει προσαρμόζει την τακτική της. Εξάλλου, θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση προωθεί και το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να παραδώσει έτοιμο το έδαφος, να δράσουν ευκολότερα οι ιδιώτες. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από σμπαράλιασμα των εργαζομένων, μείωση του εργατικού κόστους. Ειδικά για τον ΟΣΕ έχει καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο, που προβλέπει σε μια πενταετία μείωση των εργαζομένων από 11.900 σε 7.900. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως, αν δεν υπάρξει αντίδραση από τους εργαζόμενους, αυτό θα σημάνει μαζικές απολύσεις, αλλά και κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ηδη αυτές τις μέρες, περιφερειακά, πραγματοποιούμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ομως η μόνη διέξοδος απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μαζί με το ΣΥΝ, έχουν ταυτιστεί με τα συμφέροντα βιομηχάνων και εφοπλιστών, είναι η δημιουργία μετώπου εργαζομένων. Είναι ο αγώνας και μόνο ο αγώνας, όλων όσοι πλήττονται από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Α. Α.

ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ των δημοσκοπήσεων ...επεκτείνεται η αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, αφού εξάντλησε την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, προσφέροντας ανεπιφύλακτη πολιτική στήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών της (σελίδα 11).

ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ αστυνομικές δυνάμεις που μάχονται τους Κοσσοβάρους Αλβανούς του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου κέρδισαν έδαφος σε μάχες, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, ανέφεραν χτες γιουγκοσλαβικές πηγές (σελίδα 12).

ΣΕ ΣΤΑΣΗ εργασίας προχωρούν σήμερα οι έκτακτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών που τους οφείλονται, καθώς και την προκήρυξη θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις εργασίας (σελίδα 25).

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ του αγώνα των εκπαιδευτικών για κατάργηση του νόμου 2525/97 με μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συσπείρωση του κλάδου, αποτελεί το στόχο που θέτει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το επόμενο διάστημα, χαιρετίζοντας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και στο διαγωνισμό - παρωδία του ΑΣΕΠ (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ