ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται ο αγώνας για τη σωτηρία του ΟΣΕ

Απεργία και συγκεντρώσεις των σιδηροδρομικών της Πελοποννήσου χτες, τη σκυτάλη παίρνουν αύριο οι συνάδελφοί τους της Β. Ελλάδας

Τη σκυτάλη του αγώνα από τους σιδηροδρομικούς της Πελοποννήσου που απέργησαν χτες, παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, αντιδρώντας στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.Στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας στο δίκτυο της Μακεδονίας - Θράκης θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών, ενώ ακίνητες θα μείνουν και οι αμαξοστοιχίες της Αθήνας, που έχουν προορισμό σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Την απόφασή τους να υπερασπίσουν τον ΟΣΕ από την ιδιωτικοποίηση εξέφρασαν οι σιδηροδρομικοί της Αχαϊας και της Ηλείας,στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στην Πάτρα.Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Ν. Κούκος, ο οποίος σημείωσε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. ΟΠέτρος Παναγούλιας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σημείωσε πως μέσα από το"επιχειρηματικό σχέδιο" προωθείται η ουσιαστική μείωση του δικτύου και ειδικότερα των περιφερειακών δικτύων, όπως αυτό της Πελοποννήσου, η μείωση του προσωπικού κατά 2.500 εργαζόμενους, χωρίς να αποκλείεται η ανάγκη απόλυσής τους και ολοκληρώνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών κατακτήσεων. Τόνισε, πως ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός του αγώνα και της συσπείρωσης, για να αποτραπεί ο εργασιακός Μεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΕΚ Πάτρας, τη ΣΕ Σωματείων και Συνδικαλιστών, καθώς και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αχαϊας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Αθανασόπουλο.

Στην Τρίπολη

Με το σύνθημα "Το τρένο στην Ελλάδα έχει ιστορία, και δε θα το διαλύσει καμία συμμορία", οι σιδηροδρομικού έκαναν συγκέντρωση στο σταθμό της Τρίπολης και πορεία στο κτίριο της Νομαρχίας. "Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που ετοίμασαν, στρώνει τις ράγες της συρρίκνωσης και οδηγεί τον ΟΣΕ, μέσω των θυγατρικών, σε κερδοφόρες δραστηριότητες, στα χέρια του ιδιωτικύ κεφαλαίου", τόνισε στην ομιλία του, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ.

Χάνονται - συνέχισε ο συνδικαλιστής - χιλιάδες θέσεις εργασίας και θεσμοθετείται η κατάργηση του οχτάωρου, με την υιοθέτηση πολύωρων διαλυμάτων που θα μετατρέπουν το οχτάωρο σε δωδεκάωρο. Ο Σ. Ραυτόπουλος, εκφράζοντας τις θέσεις της ΔΕΣΚ, επέκρινε την πλειοψηφία της ΠΟΣ, γιατί εγκατέλειψε το αρχικό αίτημα για απόσυρση των κανονισμών προσωπικού που προωθούσε η διοίκηση και μπήκε σε διαδικασία "διαλόγου" πάνω σε αντεργατικά σχέδια όπως η ίδια η πλειοψηφία της ΠΟΣ, τα είχε αρχικά χαρακτηρίσει".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οΚ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑρκαδίας, ο Γ. Μιχαλόπουλος ταμίας της ΠΟΣ και ο Θ. Λεβέντης, πρόεδρος του σωματείου της Πελοποννήσου.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χάνεται οικόπεδο που προοριζόταν για νηπιαγωγείο

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής εξέφρασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

Δέκτης του αιτήματος των κατοίκων της Ανάληψης να σταματήσουν αμέσως οι οικοδομικές εργασίες που ξεκίνησαν από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, σε χώρο που προοριζόταν για δημιουργία Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, έγινε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Αντεπίθεση Τώρα" Αγάπιος Σαχίνης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή.

Ο λόγος γίνεται για το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Αναλήψεως - Π. Συνδίκα - Θερμοπυλών και Πατρών, συνολικής έκτασης 800 τμ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου, είχε χαρακτηριστεί ως χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού. Το 1993 και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η παράταξη της πλειοψηφίας της σημερινής διοίκησης του δήμου, αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου, καταδικάζοντας μια ολόκληρη πυκνοδομημένη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης να μην αποκτήσει ποτέ τον μικρό πνεύμονα πρασίνου για τους ίδιους και αξιοπρεπή στέγη για τα παιδιά στη νηπιακή και βρεφική τους ηλικία. Από τότε οι κάτοικοι της περιοχής επανειλημμένα αντέδρασαν, όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να εξοικονομήσει τα ανάλογα κονδύλια για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων και την αποζημίωση των τεσσάρων ιδιοκτητών. Περιορίστηκε απλώς να δηλώνει ότι το τίμημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το καλύψει. Τελικά πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η οικοδόμηση του χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην περιοχή και τη συνάντηση με μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων, ο Αγάπιος Σαχίνης εξέφρασε τη συμπαράσταση του συνδυασμού στο δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, αίτημα, επισημαίνοντας παράλληλα την παντελή έλλειψη χώρων στην πόλη για την κάλυψη παρόμοιων αναγκών, όπως νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και χώρων πράσινου. "Είναι ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας και του δήμου, όπου υπάρχουν τέτοιοι χώροι να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μη μετατραπούν σε μπετόν", δήλωσε ο Αγάπιος Σαχίνης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στις 30 Σεπτέμβρη η συζήτηση για τον "Καποδίστρια"

Στις 30 του Σεπτέμβρη - 11 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές - θα συζητηθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ), κατά της αναστολής της εθελούσιας συνένωσης ΟΤΑ. Με την προσφυγή της η ΠΕΠΤΑ ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της διοίκησης με την οποία επιβλήθηκε η αναστολή έκδοσης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 2882/98 προδικαστική απόφασή του ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις, γιατί δεν προέβη στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων περί εθελούσιας συνένωσης των δήμων, όπως προβλέπονταν με το νόμο 1622/1986. Αντίθετα, η διοίκηση ανέστειλε την εθελούσια συνένωση των δήμων και κοινοτήτων, ενόψει της ψήφισης του νόμου "Καποδίστρια" για την υποχρεωτική συνένωση.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι από τις αρχές του 1997 θα έπρεπε να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την εθελούσια συνένωση των δήμων (νόμος 1622/1986). Ωστόσο η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει αν έχει υπάρξει σχετική διοικητική πράξη, ανέστειλε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προσφυγών 12 κοινοτήτων στις 17 του Ιούνη στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, οι νομικοί σύμβουλοι των προσφευγόντων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μια σειρά αντισυνταγματικές ενέργειες και κυρίως ότι δεν προχώρησε στην έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως υποχρεωνόταν με βάση τον προηγούμενο νόμο 1622/85, περί εκούσιας συνένωσης των δήμων και κοινοτήτων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, όχι μόνο δεν υλοποίησε απόφαση της Βουλής, για να εκδώσει τα Προεδρικά Διατάγματα, αλλά προχώρησε στην ψήφιση νέου νόμου (2439/1997) για αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων.

Το γεγονός αυτό είχε γίνει αφορμή για να δηλώσει ο πρόεδρος του Ε Τμήματος Μ. Δεκλερής ότι "το ΣτΕ δε θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να σφετεριστεί αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας".

Ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Κ. Μενουδάκος για τυπικούς λόγους είχε προτείνει να απορριφτούν οι αιτήσεις ακύρωσης ως απαράδεκτες, επειδή προσβάλλουν ευθέως το νόμο και όχι αποφάσεις της διοίκησης, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Στις 11 του Οκτώβρη οι εκλογές σε δήμους - νομαρχίες

Εγκύκλιο για τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει από το υπουργείο δεύτερη εγκύκλιος για τις νομαρχιακές εκλογές.Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί στις 11 Οκτώβρη και θα κλείσουν στις 7 το ίδιο βράδυ, ενώ όπου υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την επομένη Κυριακή, 18 Οκτώβρη. Αν κάποια εκλογικά τμήματα δε λειτουργήσουν την Κυριακή των εκλογών, η ψηφοφορία σ' αυτά θα διεξαχθεί την Τετάρτη 14 Οκτώβρη. Αν σε κάποιο εκλογικό τμήμα ακυρωθεί το αποτέλεσμα, η επαναληπτική εκλογή θα γίνει ανάμεσα στους ίδιους υποψήφιους, αφού εκδοθεί, δημοσιευτεί και τοιχοκολληθεί από τον νομάρχη πρόγραμμα δεκαπέντε τουλάχιστον μέρες πριν από τη μέρα που έχει οριστεί για την ψηφοφορία.

Μετά τον "Καποδίστρια" οι 457 δήμοι και 5.318 κοινότητες γίνονται αντίστοιχα 900 και 133. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εκλογέων θα φτάσει ανά εκλογικό τμήμα τους 400 στην Αθήνα και τους 450 στην επαρχία.

Οι δημότες των καταργουμένων ΟΤΑ γίνονται δημότες του νέου ΟΤΑ, που προκύπτει από τη συνένωση. Η δήλωση των συνδυασμών πρέπει να κατατεθεί στον πρόεδρο Πρωτοδικών είκοσι μέρες πριν από την μέρα των εκλογών και η ανακήρυξη των υποψηφίων λήγει, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το αργότερο μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη '98. Κώλυμα εκλογιμότητας - δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι - αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, αν επιθυμούν να εκλεγούν στους ΟΤΑ που υπηρετούν. Το ίδιο ισχύει για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που συνενώνονται. Πλην θρησκευτικών λειτουργών, οι υπόλοιποι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα αν παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από τη μέρα ανακήρυξης των υποψηφίων.

Κώλυμα εκλογιμότητας υπάρχει ακόμη για τα πρόσωπα που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν σύμβαση με το δήμο ή την κοινότητα, που επιθυμούν να εκλεγούν, εφόσον το αντικείμενο είναι ετήσιας αξίας από 500.000 δραχμές και άνω, κατά περίπτωση ανάλογα με τον πληθυσμό του. Τα ίδια ισχύουν για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριστές, μετόχους και εταίρους προσωπικών εταιριών που έχουν συμβληθεί με δήμο ή κοινότητα καθώς και για τα κοινοπρακτούντα πρόσωπα.

Δημοτικά Ιατρεία στο Βύρωνα

Τα Δημοτικά του Ιατρεία εγκαινιάζει σήμερα, Τετάρτη 8 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. ο Δήμος Βύρωνα, στην οδό Κύπρου 50-54. Το όνειρο του Δήμου Βύρωνα για προσφορά, στον τομέα της υγείας, δωρεάν υπηρεσιών στους δημότες του γίνεται έτσι πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον 40 γιατροί της πόλης έχουν εκφράσει τη διάθεση να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ