ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απαίτηση για μέτρα εδώ και τώρα!

Η υπομονή εξαντλήθηκε. Το Πέραμα δε ζητά πια. Απαιτεί. Και το πρώτο που απαιτεί είναι να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις. Να φύγουν τα "καζάνια του θανάτου", να κατασκευαστεί ο δεύτερος δρόμος.

Προχτές, μια μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνα αποφασίστηκε:

1. Αμεση κάλυψη των πληγέντων με ρυθμούς που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση των σπιτιών και των νοικοκυριών τους.

2. Διασφάλιση και αξιοποίηση της "χωράφας" με ζώνες πυρασφάλειας, αποψιλώσεις και πυροσβεστικούς κρουνούς και έγκριση ίδρυσης δεξαμενών του προγράμματος "Life" που εκκρεμεί δύο χρόνια. Τοποθέτηση άμεσα δύο πυροσβεστικών κρουνών.

3. Αμεση λειτουργία από την ΕΥΔΑΠ της δεξαμενής στην οδό Δραγούμη. (Εχει τοποθετηθεί το 1988).

4. Επιτάχυνση των ρυθμών κατασκευής του δεύτερου δρόμου με τη δημοπράτηση των υπολοίπων κομματιών και χωρίς κανένα εμπόδιο από εξωγενείς παράγοντες.

5. Εγκριση κατ' επείγουσα προτεραιότητα των θέσεων εργαζομένων στο πρόγραμμα "Life" για τον καθαρισμό και τη δεντροφύτευση όλης της δασικής περιοχής που κάηκε.

6. Ουσιαστική ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την υποδομή του Ανω Περάματος.

7. Ενίσχυση του μηχανισμού επέμβασης του Δήμου με την αγορά ειδικών οχημάτων και την έγκριση ειδικευμένου προσωπικού.

8. Μετεγκατάσταση των καζανιών εδώ και τώρα - Από θαύμα σώθηκε η πόλη και ο Πειραιάς. Αν ο άνεμος ήταν διαφορετικός η καταστροφή θα ήταν ολική. Δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να υπόσχονται μέτρα κάθε φορά που διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο και να τα ξεχνούν την άλλη μέρα. Ο κ. Σημίτης είχε υπογράψει τη μετεγκατάσταση για το 2001, ας τιμήσει την υπογραφή του.

9. Οι πληγείσες περιοχές να προηγηθούν στα παραχωρητήρια.

10. Οι ενισχύσεις να δοθούν όσο γίνεται γρηγορότερα.

11. Να γίνει οικιστικό πρόγραμμα.

"Ο δεύτερος δρόμος, είναι αγώνας της πόλης για πάνω από 20 χρόνια. Εάν υπήρχε, θα υπήρχε και πάρα πολύ καλή πρόσβαση και των πυροσβεστών στην περιοχή", τόνισε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των καζανιών είπε ότι πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ λέει ότι μπορούν να φύγουν από το Πέραμα και να μην πάνε πουθενά, αφού οι εταιρίες πετρελαιοειδών ήδη εξυπηρετούνται από τα ΕΛΔΑ.

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση βοήθεια προς τους πληγέντες υπογράμμισε ότι δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά υποχρέωση του κράτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος ο Γ. Πατσιλινάκος στην αλληλοβοήθεια των κατοίκων τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς σημειώνοντας: "Για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι είχαμε μια καταπληκτική κοινωνική αλληλεγγύη. Ο,τι σβήστηκε, σβήστηκε από τους κατοίκους. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έφτασαν στους χώρους όχι γιατί οι δρόμοι ήταν στενοί, αλλά γιατί προτίμησαν να μην κινδυνέψουν, προτιμώντας να καούν τα σπίτια".

Ο παραβρισκόμενος στη συνεδρίαση βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,αφού εξέφρασε την αυτονόητη συμπαράσταση του Κόμματος στους κατοίκους, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να περάσει η αντίληψη που καλλιεργεί η κυβέρνηση πως είναι φυσικές οι καταστροφές που προέρχονται από φυσικά φαινόμενα. "Υπάρχουν συμφέροντα που αντιτίθενται στη λήψη μέτρων προστασίας των κατοίκων", τόνισε. Καταλήγοντας, αφού επισήμανε ότι αποδείχτηκε λάθος η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, υπογράμμισε ότι κριτήριο για όλους θα είναι το αν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών δε θα επαναφέρουν απλώς τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά θα τη βελτιώσουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι κάτοικοι του Περάματος θα αναπτύξουν ένα κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη,αναρωτήθηκε γιατί αφού όλοι είναι σύμφωνοι στο ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, αυτά δε λαμβάνονται. "Δεν υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση", τόνισε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στο Πέραμα, Ν. Νικολαϊδης,επιχείρησε να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, μεταφέροντάς τες αλλού, όπως στο Πολεμικό Ναυτικό, την ΕΥΔΑΠ, το Δασαρχείο, ξεχνώντας όμως ότι και αυτοί την κυβερνητική πολιτική εφαρμόζουν.

  • Χτες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφτηκε την περιοχή και έδωσε από 150.000 δραχμές στις 10 οικογένειες που έμειναν άστεγες.
Πυρκαγιές σε 18 περιοχές

Σε δεκαοκτώ περιοχές της χώρας είχε περιοριστεί χτες η πύρινα λαίλαπα των προηγούμενων ημερών. Οπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χτες το απόγευμα παρουσίαζαν ύφεση οι πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο,Πρόδρομο,Δήλεσι,Χαλκούτσι και Αυλώνα.Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σεΒαρυμπόμπη,Πόρο,Στυλίδα,Ζάκυνθο,Βέλο και Δερβένι Κορινθίας. Η φωτιά στην Ερέτρια, στη Βυτίνα και την Ελάτη εξακολουθεί να καίει σε δύσβατες περιοχές, όπου έχουν σταλεί πεζοπόρα τμήματα. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χτες στη Δόμβραινα Θηβών,Αγιο Κωνσταντίνο,Κρυονέρι καιΠάρνηθα.

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84", ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων, Δημήτρης Κανελλόπουλος,δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα.Τον χαρακτήρισε "υβριστή του δασικού κόσμου", σχετικά με τις υπόνοιες που άφησε με τα περί υπερωριών, αλλά και για όσα είπε σύμφωνα με τα οποία οι δασικοί ήταν επιστάτες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ κατήγγειλε ότι "ενεργεί βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου για να καταρρακώσει ηθικά τους δασικούς υπαλλήλους". Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας, αν έχει στοιχεία να τα παρουσιάσει, διαφορετικά να ανακαλέσει ευθύς αμέσως.

Στο μεταξύ χτες και η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικής, με ανακοίνωσή της, υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στο Πυροσβεστικό Σώμα την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, επισήμανε την ανοχή κράτους και κοινωνίας στους καταπατητές, στην αυθαίρετη δόμηση, στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των σκουπιδότοπων, στην απουσία του δασικού κτηματολογίου και στην έλλειψη πυροσβεστικής συνείδησης από τη μεριά των πολιτών.

Τελευταίο μεροκάματο...

Εργάτης σκοτώθηκε την ώρα του μεροκάματου. Χτες στις 4.10 το μεσημέρι, ο 56χρονος Φραγκίσκος Κωλέτσης,έπεσε από σκαλωσιά οικοδομής στο Κολωνάκι (Αναγνωστοπούλου 48). Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου απεβίωσε.

Κάηκε πολυκατάστημα στην Πάτρα

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας καταστρέφοντας πολλά καταστήματα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 4.30 το απόγευμα στο πολυκατάστημα "Μουστάκη" από βραχυκύκλωμα που προήλθε από τα κλιματιστικά μηχανήματα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της επιχείρησης. Πολύ σύντομα οι φλόγες τύλιξαν το κατάστημα, το οποίο είναι χτισμένο σε σχήμα "Γ", και επεκτάθηκαν και στα διπλανά καταστήματα καταστρέφοντάς τα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Σύμφωνα με καταγγελίες των καταστηματαρχών η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη αν η Πυροσβεστική είχε φθάσει έγκαιρα για να περιορίσει τις φλόγες οι οποίες εξαπλώθηκαν ταχύτατα στο οικοδομικό τετράγωνο. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα καθώς οι υπάλληλοι των καταστημάτων πήγαιναν εκείνη την ώρα να πιάσουν δουλιά.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες όταν υποχώρησε η πρόσοψη του πολυκαταστήματος στην οποία είχαν ανεβεί για να σβήσουν τις φλόγες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με όχι σοβαρά τραύματα.

Περιοδεία στις "καμένες" περιοχές

Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και Βοιωτίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη 9.7.98 κλιμάκια του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Δ. Κωστόπουλο.

Στην Εύβοια η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 9.15 το πρωί από την παραλία της Αυλίδας και στη συνέχεια σε Πισσώνα, Θεολόγο και Ερέτρια.

Στη Βοιωτία,στις 5 το απόγευμα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον βουλευτή θα βρίσκονται στη Θήβα και θα συνεχίσει με επισκέψεις στις Κοινότητες Προδρόμου, Θίσβης, Δόμβραινας, Ξηρονομής και Θεσπιών, όπου στις 9 το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των κατοίκων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Βλέπει" μόνο τον Τζουμάκα

"Εξιλαστήριο θύμα" επιζητά η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να διασκεδαστεί η λαϊκή αγανάκτηση και οργή για τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και για να διασωθεί η κυβερνητική πολιτική - εμπρηστής των δασών. Χθες ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα από την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από το νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών.

Μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών που έγινε χθες υπό τον Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του κόμματος εστίασε την κριτική του κατά του "ανευθυνοϋπευθύνου" υπουργού Γεωργίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι μετατράπηκε σε κοινό συκοφάντη γιατί λοιδορεί τον κλάδο των δασικών, ενώ ο ίδιος δεν είχε υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα να μην έχουν οριστεί οι αρμοδιότητες των δασικών. Επικαλούμενος τα δείγμα πολιτικής ανεπάρκειας που έχει δώσει ο Στ. Τζουμάκας στο παρελθόν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει, διαφορετικά η στάση του Κ. Σημίτη σημαίνει ότι "υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες". Επανέλαβε τα περί ευθυνών της κυβέρνησης, τις οποίες περιόρισε μόνο στο ότι μετέφερε τις αρμοδιότητες στην Πυροσβεστική, ενώ είχε αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Οταν όμως ρωτήθηκε αν η ΝΔ συμφωνεί με το νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι "είναι πρόχειρα και αποσπασματικά" (!) και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτά να εξαγοράσει ψήφους ενόψει των δημοτικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ