ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα όρια της αντοχής

Υπάρχουν όρια της ανθρώπινης αντοχής. Σε οριακές στιγμές, όταν "το σχοινί τεντώνεται στο έπακρο", ο άνθρωπος νιώθει την ψυχραιμία του να συγκρούεται με το φόβο, τη θέληση με την αδυναμία, την ελπίδα με την απογοήτευση, τη ζωή με το θάνατο. Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές διαπιστώνει τα όρια της ύπαρξής του. Μετράει τις δυνατότητές του. Αναμετριέται με το Είναι του.

Τα όρια της ανθρώπινης αντοχής είναι αδιαπέραστα μπροστά σε ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα. Μπροστά στην αγριότητα της φύσης ο άνθρωπος νιώθει αδύναμος ως άτομο. Κι αναζητά τη βοήθεια προβάλλοντας την κοινωνική του υπόσταση. Ψάχνει τη συμπαράσταση στην οργανωμένη κοινωνία. Στρέφει το βλέμμα του στην πολιτεία. Στο κράτος. Κατ' αρχήν για να βρει τον αρωγό και τον προστάτη στην ώρα της μάχης. Κι ύστερα για να βρει το στήριγμα στην προσπάθειά του να συνέλθει και να ξανασταθεί στα πόδια του μετά την καταστροφή.

Δεν επαιτεί τη βοήθεια και τη στήριξη, αλλά την απαιτεί, γιατί τη δικαιούται. Ως άτομο έχει ενταχθεί σ' ένα κοινωνικό σύνολο και δημιούργησε θεσμούς, προκειμένου να λύνουν προβλήματα. Εργάζεται, πληρώνει φόρους, ψηφίζει και εκλέγει κυβερνήσεις για να έχει κοντά του - ιδιαίτερα στις κρίσιμες και οριακές στιγμές της ζωής του - την οργανωμένη πολιτεία.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών - όπως και παλιότερα οι πλημμύρες και οι σεισμοί - έφεραν πολλούς ανθρώπους στα όρια της αντοχής τους. Και τότε στράφηκαν για βοήθεια προς το κράτος. Κι αυτό δήλωσε "απών". Και κυνικό, με τον πρωθυπουργό να "αποκαλύπτει" πως υπάρχει ο καύσωνας και ο αέρας, υπουργούς να καταγγέλλουν ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών - "κομίζοντας γλαύκα ες Αθήνας" - και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να εμφανίζεται ευχαριστημένος επειδή οι νεκροί ήταν μόνο τρεις, τα καμένα σπίτια μόνο μερικές εκατοντάδες και τα καμένα δάση μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Φυσικά η κυβέρνηση είχε, εκ των προτέρων, ανάψει φωτιές αποφασίζοντας τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική και καταρτίζοντας δασοκτόνο νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου επίκειται στη Βουλή.

Απούσα την ώρα της μάχης με τη φωτιά η κυβέρνηση - ο πρωθυπουργός προσκεκλημένος σε προεκλογική φιέστα στη Λαμία, με τη συνοδεία εκατοντάδων αστυνομικών - και, αντί για ουσιαστική στήριξη στους πληγέντες, εμπαιγμός τους με την υπόσχεση πως θα τους δοθούν ως αποζημίωση 200.000 δραχμές.

Φωνάζουν κάποιοι, μετά από τις "φυσικές" καταστροφές: "Το κράτος αποδείχτηκε ανέτοιμο κι αδύναμο" και καλούν τους πολίτες να μην το εμπιστεύονται. Λάθος και μάλιστα εξεπίτηδες, καθώς είναι οι ίδιοι που ζητούν συνεχώς "λιγότερο κράτος". Διότι δεν πρόκειται για αδύναμο, αλλά για ταξικό κράτος. Είναι το κράτος των εμπρηστών και των μεγάλων συμφερόντων, που δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων του λαού, αλλά λειτουργεί ως όργανο εξυπηρέτησης των λίγων και ισχυρών στους οποίους στηρίζεται.

Το πρόβλημα, λοιπόν, για τους πολίτες δεν είναι μόνο να μην εμπιστεύονται αυτό το κράτος, αλλά ν' αγωνιστούν για να το αλλάξουν. Να γίνει από όργανο των λίγων και ισχυρών σε όργανο των πολλών κι αδυνάτων. Σ' ένα τέτοιο κράτος, ακόμα και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής μπορούν να επιμηκυνθούν και, εν πάση περιπτώσει, ο άνθρωπος δε θα νιώθει μόνος και απροστάτευτος, έρμαιο στο έλεος των φυσικών φαινομένων και των "αφύσικων", ταξικών επιλογών του καπιταλιστικού κράτους.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Μάθημα αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης

Εκτιμήσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις κινητοποιήσεις του Ιούνη. Στόχος για το επόμενο διάστημα, η κατάργηση του νόμου 2525/97

Η συνέχιση του αγώνα των εκπαιδευτικών για κατάργηση του νόμου 2525/97, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συσπείρωση του κλάδου, αποτελεί το στόχο που θέτει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το επόμενο διάστημα, χαιρετίζοντας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Ιούνη, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και στο διαγωνισμό - παρωδία του ΑΣΕΠ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει πως "το κίνημα για την ανατροπή του νόμου και τη ματαίωση του διαγωνισμού, που συγκλόνισε με την ένταση και το πάθος του σε όλη τη χώρα, διδάσκοντας το μάθημα της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, αποτελεί ένα παραπάνω βήμα στο στόχο μας, που είναι η κατάργηση του νόμου 2525/1997" και χαιρετίζει τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που στάθηκαν στο πλευρό των εκπαιδευτικών και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τις πανεπιστημιακές σχολές που αρνήθηκαν να στηρίξουν το διαγωνισμό της ντροπής.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει: "Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει ένα απίθανο οπλοστάσιο ψεύδους, εκβιασμών, απειλών, συκοφαντίας και βίας, για να αντιμετωπίσει, πάνω στη βάση της αστυνομοκρατίας και του πρωτοφανούς αυταρχισμού, την περήφανη στάση των χιλιάδων αδιορίστων συναδέλφων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην επιχείρηση ευτελισμού της αξιοπρέπειάς τους και των πανεπιστημιακών τους πτυχίων".

"Η κυβέρνηση υποτίμησε τις αγωνιστικές διαθέσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και των κινημάτων αλληλεγγύης, τονίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Λογάριασε πως θα μπορούσε με τη χρήση της καταστολής και της τρομοκρατίας να σβήσει ένα δυναμικό κίνημα, να δώσει οριστικό χτύπημα στις εργασιακές μας σχέσεις και στο δημόσιο σχολείο, να κατοχυρώσει έτσι στην πράξη το νόμο 2525 και ταυτόχρονα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο της εργασίας για το "μονόδρομο" της πολιτικής της", τονίζεται. "Διαψεύστηκε οικτρά! Είμαστε από άποψη ηθική και πολιτική οι νικητές αυτού του αγώνα και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους συναδέλφους μας και σε ολόκληρη την κοινωνία. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο διαγωνισμός - παρωδία είναι ακυρωμένα και καταδικασμένα στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων και τις διώξεις ενάντια σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους και νέους που βρέθηκαν στα εξεταστικά κέντρα καθώς επίσης καταδικάζει την άνανδρη, βάρβαρη και φασιστική επίθεση ενάντια στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, "ενέργεια που ευτελίζει την ανθρώπινη αξία και καταρρακώνει κάθε έννοια δημοκρατικής αντιπαράθεσης". "Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος όλων όσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Απαιτεί την τιμωρία των ενόχων που ευθύνονται για τις δολοφονικές επιθέσεις και την αστυνομική βία. Απαιτεί την παύση της δραστηριότητας της "Χρυσής Αυγής"".

Καταλήγοντας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο αγώνας με μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συσπείρωση του κλάδου για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, την ακύρωση του διαγωνισμού - παρωδία, το διορισμό 8.000 καθηγητών, με βάση την επετηρίδα, την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία και διορισμό των αναπληρωτών, την αναστολή της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη Β Λυκείου για την επόμενη χρονιά και τη μη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης κατά τις κινητοποιήσεις, ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν εργατικά σωματεία, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ