ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΚΟΤΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Πανηγυρική συγκέντρωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Με ψήφισμα προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, έκλεισαν το πρώτο μέρος του προγράμματος της πανηγυρικής τους συγκέντρωσης οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, που έγινε την Κυριακή 28 - 6 - 98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" στην περιοχή Σκοτίνα Νομού Πιερίας.

Στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων αναφέρονται:

"Οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες διαμαρτύρονται έντονα για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση σχετικά με την προώθηση και λύση των προβλημάτων τους, χρεώνοντάς της συνάμα τις συνέπειες που προκύπτουν απ' αυτό. Η κυβέρνηση προτιμά τη "βιολογική λύση" του προβλήματος, ενώ παράλληλα διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις, για το ΕΑΜ, τις μεγάλες μάχες, την ίδρυση της ΠΕΕΑ, τον Αρη Βελουχιώτη κ.ά!

Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός, τότε, ας μας πει η ίδια η κυβέρνηση τι είναι".

Στην πανηγυρική συγκέντρωση και αυτή τη φορά συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές πρώην μαχητές του ΔΣΕ, που για δεκαετίες έζησαν στην αναγκαστική προσφυγιά.

Τώρα, κάθε καλοκαίρι ανταμώνουν για "να τα πούνε", αλλά και για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για την αδιαφορία των κυβερνώντων - που ενέχει και στοιχεία μισαλλοδοξίας - κυρίως όμως για το θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας, ώστε να μπορούν όλοι να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Φέτος, η συνάντηση ως κεντρικό θέμα είχε τη σωτηρία των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου που η μαζική αποχώρησή τους έγινε την Ανοιξη του 1948. "Εκείνα τα "πέτρινα χρόνια" - τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου - και μέσα στη φωτιά του Εμφυλίου, προέκυψε η ανάγκη της σωτηρίας των παιδιών απ' τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε και η ανέχεια, η πείνα και οι ασθένειες που έκαναν τη ζωή των παιδιών αυτών δραματική.

Ετσι με τη συγκατάθεση των γονέων τους, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του "Βουνού" μεσολάβησε, ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες τα δέχτηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν, και να διαφύγουν όλους τους κινδύνους. Ετσι οι άγνωστοι γι' αυτά τόποι, έμελλε να γίνουν η δεύτερη πατρίδα τους.

Και είναι πια γνωστό σε όλους, πως τα παιδιά αυτά, που έφυγαν από το καμίνι του πολέμου, σώθηκαν. Εζησαν εκεί ειρηνικά, μορφώθηκαν και γύρισαν πίσω στην πατρίδα επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικευμένοι εργάτες.

Και να - ακόμη και σήμερα - κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες μισαλλοδοξίας, υποστηρίζουν πως τα παιδιά αυτά εξοντώθηκαν και η πολιτεία οφείλει να αναζητήσει ευθύνες από τους "αίτιους" και να τους στήσει ...μνημείο!!!

Δεν καταφεύγουμε σε διαφιλονικίες και αλληλοκατηγόριες μαζί τους - συνέχισε ο ομιλητής - τους προκαλούμε, όμως, να ρίξουν μια ματιά γύρω τους και να κάνουν ένα προσκλητήριο για τα παιδιά αυτά, για να δούνε πού βρίσκονται και να τους διηγηθούνε πώς περάσανε στην προσφυγιά. Ταυτόχρονα ας κάνουν το ίδιο και για τα παιδιά εκείνα που η Φρειδερίκη τα πήρε και τα προώθησε στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ και τα οποία δε γνωρίζουν ούτε την καταγωγή τους! Αυτό το αφήνουμε στη συνείδησή τους".

Τους συγκεντρωθέντες χαιρέτισε ο νομάρχης Πιερίας κ. Πασχάλης Προφίδης που υποσχέθηκε ότι του χρόνου, ο χώρος αυτός της συγκέντρωσης θα έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί με ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί παρόμοιες εκδηλώσεις, και χωρών της Ευρώπης.

Την άμεση διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΕΠΠ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημ. Τασόπουλο.

Φ - ης

Εκδηλώσεις

Η Μάχη της Αμφιλοχίας
  • Ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις αύριο Σάββατο 11 και μεθαύριο Κυριακή 12-7-98 για να τιμήσουν την 54η επέτειο της διήμερης μεγάλης τακτικής μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών φασιστών και των συνεργατών τους, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει το Σάββατο στις 5 μμ με εγκαίνια εκθέσεων: Ζωγραφικής, φωτογραφίας της Αντίστασης και βιβλίου που θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Στις 9.15 μμ ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα. Την Κυριακή στις 9.30 πμ θα γίνει το θρησκευτικό και στη συνέχεια πολιτικό μνημόσυνο των πεσόντων. Θα μιλήσει από μέρους της ΠΕΑΕΑ ο αντιπρόεδρός της Νικ. Κεπέσης.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρούν αύριοΣάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952, 3844.853.

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Η Κοινότητα ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί μνημόσυνο μεθαύριοΚυριακή 12-7-98 στις 9 πμ,για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων πατριωτών από το Πλατανάκι, που ήταν έδρα της Αντίστασης του Πάρνωνα.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για την παραπάνω εκδήλωση. Πούλμαν ξεκινά αύριο Σάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368, 5817.384, 8225.407.

  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου, που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.
  • Στο μνημείο των απαγχονισθέντων την 21η Ιουλίου 1944, 54 Ελλήνων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στημένο στο 19ο χιλ. της οδού Αθήνας - Ραφήνας, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ των οικογενειών τους θα τελέσει Μνημόσυνο την Κυριακή 19-7-98 στις 10.30 πμ.Καλούνται τα μέλη και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη τους, καθώς και οι εκπρόσωποι των Δημόσιων Αρχών.
  • Το παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ θα τελέσει την Κυριακή 19-7-98 στις 11 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μνημόσυνο για τους Στενιώτες αγωνιστές που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Την ίδια μέρα θα τιμηθεί και ο ήρωας Κώστας Τσάκος (Πολικός) στην πλατεία του χωριού Πάλιουρα, όπου υπάρχει και η προτομή του. Τα πούλμαν για Αγ. Τριάδα, Πάλιουρα, Στενή, θα ξεκινήσουν στις 9 πμ από τα γραφεία του παρ/τος.

  • Ο Δήμος Νέας ΑΓΧΙΑΛΟΥ,η Νομαρχιακή Επιτροπή ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και το Παράρτημα ΒΟΛΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της νικηφόρας Μάχης της Σοδειάς, που έδωσε ο ΕΛΑΣ πριν από 54 χρόνια, ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19-7-98 στις 7.30 στο 16ο χιλιόμετρο του δρόμου Βόλου - Νέας Αγχιάλου, στο σημείο που δόθηκε η μάχη.
Η μάχη στα Κανελλάκια Γορτυνίας

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Τρίπολης,τη συμμετοχή παραρτημάτων του Μωριά, των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ Καλαμάτας και Κορίνθου, των ΝΕ του ΚΚΕ Αρκαδίας, Λακωνίας, πολλών κατοίκων της περιοχής και συγγενών των ανταρτών, τιμήθηκε την Κυριακή 28 - 6 - 98, η επέτειος της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ, που έδωσε ενάντια στους κατακτητές στις 22 - 6 - 44 στη θέση Κανελλάκια Γορτυνίας.

Οι απώλειες των κατακτητών ήσαν μεγάλες, 90 νεκροί και 6 τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ έχασε τρεις αντάρτες, τους: Χρήστο Αγγελλόπουλο, Παναγιώτη Παναγόπουλο και Παναγιώτη Ζερίτη.

Στο ιστορικό της μάχης, αναφέρθηκε ο αγωνιστής Παν. Νικολόπουλος,που πήρε μέρος στη μάχη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ο ιστορικός Δημοσθένης Μαραγκός που ανέπτυξε, στη μεστή ομιλία του, το πνεύμα του ελληνικού κινήματος, τους στόχους και τις νικηφόρες μάχες του στον Μωριά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα. "Η μάχη που τιμάμε σήμερα - τόνισε - είναι ισάξια του 1821. Γι' αυτό και η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, σαν εθνική μας παρακαταθήκη. Να γίνει βίωμα του έθνους, στοιχείο της ζωής μας, μιας ιστορίας απαλλαγμένης από κακώσεις, διαστρεβλώσεις και κάθε είδους παραποιήσεις. "

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ χαιρέτισε ο Σπύρος Διλιντάς,ο οποίος τόνισε ότι: "Δικαίωμα τίμησης των μαχών και των νεκρών του μεγαλειώδους εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, έχουν εκείνοι που συνεχίζουν την πάλη για την πραγμάτωση των ΕΑΜικών οραμάτων τους, την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών και συμπαρίστανται στους σημερινούς αγώνες του λαού μας, στους οποίους και πάλι πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Εκείνοι που κατέχουν κυβερνητικές ή άλλες υψηλές θέσεις και έρχονται σαν τιμητές δε γίνονται αποδεκτοί από τους νεκρούς και επιζώντες, γιατί δίνουν "γην και ύδωρ" στους κυβερνητικούς αντιλαϊκούς χειρισμούς.

Τιμώντας τους αγώνες μας, εμείς οι αντιστασιακοί, θα στρατευτούμε όλοι κατά τις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αναδειχτούν στα όργανα πρόσωπα, που γαλουχούνται από τις Κορυσχάδες και την ΠΕΕΑ. Πρέπει να ελαττωθεί η εκλογική βάση του δικομματισμού και των συμμάχων του. "

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και την ανάκρουση του Πένθιμου Εμβατήριου και του Εθνικού Υμνου.

(Από το Δελτίο Τύπου και Δημ. Σχέσεων της ΠΕΑΕΑ)

Βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων αγωνιστών

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΛΑΜΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει ότι οι συνήθεις "γνωστοί - άγνωστοι" βάνδαλοι, το βράδυ της 29ης Ιουνίου 1998, βεβήλωσαν το Μνημείο που τιμώνται οι αγωνιστές που έπεσαν στην τελευταία μάχη κατά την υποχώρηση των Γερμανών κατακτητών στις 17 Οκτώβρη 1944. Το εν λόγω μνημείο βρίσκεται μέσα στο Νεκροταφείο του χωριού Αγία Παρασκευή Λαμίας.

Η πράξη αυτή των δειλών τραμπούκων εντάσσεται στις γενικότερες ενέργειες των φασιστοειδών υποκειμένων, που τελευταία ενεργοποιούνται, όπως αποδείχνεται και με την απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή στην Αθήνα.

Καταδικάζουμε την παραπάνω φασιστική ενέργεια και απαιτούμε από τις Αρχές της Λαμίας και κάθε αρμόδιο να κινηθούν για την ανακάλυψη και αποκάλυψη των τραμπούκων δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΑΕΑ, τεύχος Ιουνίου 1998. Η ύλη πλούσια και ενδιαφέρουσα όπως πάντα και με φωτογραφίες του αντιστασιακού Γ. Λιονάκη.Πρωτοσέλιδα, ως κύριο θέμα, ρεπορτάζ από τη Σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ. - Πολιτικό άρθρο του Δ. Σέρβου με τίτλο "Μας φέρνουν πίσω, δε θα το πετύχουν". - Διακήρυξη της ΠΕΑΕΑ για τη συγκρότηση Επιτροπών Στήριξης των Παραρτημάτων, στις εκλογές του Οκτώβρη. - Ρεπορτάζ από την εκδήλωση στις Κορυσχάδες. Στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες των Παραρτημάτων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον καιρό πανελλαδικά.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το τρίμηνο τεύχος (Απρίλης, Μάης, Ιούνης 1998) του "Ενημερωτικού Δελτίου" της ΠΕΕΠΠ. Στα περιεχόμενα διαβάζουμε: - Κύριο άρθρο του Γ. Τ. για την προώθηση και λύση των προβλημάτων των επαναπατρισθέντων. - Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Δημόσιας Διοίκησης. - Δραστηριότητες των παραρτημάτων της ΠΕΕΠΠ. - Αρθρο του Κ. Τάτση για τα 128 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν με τίτλο "Ο Λενινισμός οδηγεί την ανθρωπότητα στο σοσιαλισμό". - Αρθρο της Γιάννας Τρικαλινού για τα παιδιά του Εμφυλίου. - Για τον Ηρωικό Μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. - Ιστορικό για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, του Ηλία Αρμάγου.Ρεπορτάζ από το Συνέδριο του Επιστημονικού Συλλόγου Τασκένδης. - Εντυπώσεις από τις εκδρομές της Ενωσης. - Μνήμες αγωνιστών.

Το μνημείο των πεσόντων μαχητών του 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που εξουδετέρωσε μια γερμανική φάλαγγα 11 αυτοκινήτων στη θέση Κανελλάκια Γορτυνίας (φωτό Γ. Λιονάκης)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ