Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Η μάχη στα Κανελλάκια Γορτυνίας

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Τρίπολης,τη συμμετοχή παραρτημάτων του Μωριά, των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ Καλαμάτας και Κορίνθου, των ΝΕ του ΚΚΕ Αρκαδίας, Λακωνίας, πολλών κατοίκων της περιοχής και συγγενών των ανταρτών, τιμήθηκε την Κυριακή 28 - 6 - 98, η επέτειος της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ, που έδωσε ενάντια στους κατακτητές στις 22 - 6 - 44 στη θέση Κανελλάκια Γορτυνίας.

Οι απώλειες των κατακτητών ήσαν μεγάλες, 90 νεκροί και 6 τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ έχασε τρεις αντάρτες, τους: Χρήστο Αγγελλόπουλο, Παναγιώτη Παναγόπουλο και Παναγιώτη Ζερίτη.

Στο ιστορικό της μάχης, αναφέρθηκε ο αγωνιστής Παν. Νικολόπουλος,που πήρε μέρος στη μάχη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ο ιστορικός Δημοσθένης Μαραγκός που ανέπτυξε, στη μεστή ομιλία του, το πνεύμα του ελληνικού κινήματος, τους στόχους και τις νικηφόρες μάχες του στον Μωριά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα. "Η μάχη που τιμάμε σήμερα - τόνισε - είναι ισάξια του 1821. Γι' αυτό και η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, σαν εθνική μας παρακαταθήκη. Να γίνει βίωμα του έθνους, στοιχείο της ζωής μας, μιας ιστορίας απαλλαγμένης από κακώσεις, διαστρεβλώσεις και κάθε είδους παραποιήσεις. "

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ χαιρέτισε ο Σπύρος Διλιντάς,ο οποίος τόνισε ότι: "Δικαίωμα τίμησης των μαχών και των νεκρών του μεγαλειώδους εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, έχουν εκείνοι που συνεχίζουν την πάλη για την πραγμάτωση των ΕΑΜικών οραμάτων τους, την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών και συμπαρίστανται στους σημερινούς αγώνες του λαού μας, στους οποίους και πάλι πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Εκείνοι που κατέχουν κυβερνητικές ή άλλες υψηλές θέσεις και έρχονται σαν τιμητές δε γίνονται αποδεκτοί από τους νεκρούς και επιζώντες, γιατί δίνουν "γην και ύδωρ" στους κυβερνητικούς αντιλαϊκούς χειρισμούς.

Τιμώντας τους αγώνες μας, εμείς οι αντιστασιακοί, θα στρατευτούμε όλοι κατά τις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αναδειχτούν στα όργανα πρόσωπα, που γαλουχούνται από τις Κορυσχάδες και την ΠΕΕΑ. Πρέπει να ελαττωθεί η εκλογική βάση του δικομματισμού και των συμμάχων του. "

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και την ανάκρουση του Πένθιμου Εμβατήριου και του Εθνικού Υμνου.

(Από το Δελτίο Τύπου και Δημ. Σχέσεων της ΠΕΑΕΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ