ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Χωρίς πρόεδρο...
  • Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, ανακοίνωσε ο Γεώργιος Κασιμάτης
  • Αιχμές για πιέσεις από την κυβερνητική πλευρά

Σε αναγκαστική, ουσιαστικά, παραίτηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Γεώργιος Κασιμάτης,παρότι ο ίδιος επικαλείται λόγους προσωπικούς. Η παραίτησή του ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό, αφού, εκτός από το ζήτημα του ασυμβίβαστου της θέσης καθηγητή πανεπιστημίου με τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, ήδη είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του με το υπουργείο Τύπου. Αιτία των τριβών ήταν οι απόψεις του πρώην προέδρου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία και τη στήριξη του θεσμού του ΕΣΡ, απόψεις που η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, δε συμμερίζεται. Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα κύκλοι του υπουργείου Τύπου επιχειρούσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση μεγάλων ζητημάτων, όπως η παροχή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και προσωπικά στον Γ. Κασιμάτη. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ επανειλημμένα τόνιζε την ανάγκη στελέχωσης του ΕΣΡ προκειμένου να μπορέσει ν' αντεπεξέλθει στην αποστολή και το έργο του. Μέχρι σήμερα το ΕΣΡ παραμένει χωρίς την κατάλληλη υποδομή, με αποτέλεσμα - με ευθύνη φυσικά της κυβέρνησης - να αποδυναμώνεται ο ρόλος του και η συμβολή του στη νομιμότητα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που εξακολουθεί να παραμένει με ανοιχτές τις πληγές του.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα, πριν έναν ακριβώς χρόνο, όταν παραβρέθηκε στην πανηγυρική εγκατάσταση του νέου ΕΣΡ με πρόεδρο τον Γ. Κασιμάτη, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν άλλαξε σχεδόν σε τίποτα, αφού κάθε παρά "διαφανές" και νόμιμο είναι. Η παραίτηση του Γ. Κασιμάτη έρχεται σε μία στιγμή, όπου όλα τα μέτωπα των ΜΜΕ είναι ανοιχτά, ενώ σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει ένα ακόμη νομοσχέδιο, αυτή τη φορά για τη συνδρομητική τηλεόραση, στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματιών.

Αιχμές

Ο Γ. Κασιμάτης υπέβαλε την παραίτησή του προχτές το βράδυ στον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, ενώ το ανακοίνωσε επίσημα στα μέλη του ΕΣΡ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο λόγος της παραίτησής του, όπως ανέφερε, προέκυψε από την πανεπιστημιακή νομοθεσία και από την ιδιότητα του καθηγητή "πλήρους απασχόλησης". Υποστήριξε ότι θέλει να είναι όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο κοντά στη σχολή του, κάτι που θα τον εμπόδιζε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του ΕΣΡ. Αξίζει να σημειώσουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον Γ. Κασιμάτη να δώσει λύση στο ασυμβίβαστο των δύο ιδιοτήτων του. Ο Δ. Ρέππας, αργά χτες βράδυ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με λύπη αποδέχτηκε την παραίτηση και ότι επί των ημερών του Γ. Κασιμάτη το ΕΣΡ εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο στην κοινή συνείδηση "ως θεσμός κύρους και ως όργανο αντικειμενικής κρίσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης φαινομένων παραβίασης της νομιμότητας και δεοντολογίας".

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση του "Ρ" εάν στην απόφασή του συνετέλεσαν και οι τριβές που είχε με το υπουργείο Τύπου, είπε ότι "όσοι παροικούμε στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες δε θέλουν ν' αναλάβουν απόλυτες τις ευθύνες τους" και παραδέχτηκε ότι αυτό δημιουργούσε "πικρία" στο ΕΣΡ. Δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΡ, αφήνοντας όμως και αιχμές προς "πάσα κατεύθυνση". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας, ακόμη και αν ήταν "δυσάρεστος προς πάσα κατεύθυνση", έδωσε μάχη και έκανε αγώνα για ν' αξιώσει όλα όσα θα επιτρέψουν στο ΕΣΡ να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή του. Υπήρξαν, όπως είπε, δυσκολίες για τη στελέχωση του Συμβουλίου με επιστημονικό προσωπικό, το οποίο είναι απαραίτητο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, όπως για τον έλεγχο της οικονομικής διαφάνειας. Θεωρεί ότι οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στις ελλείψεις οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με εξαίρεση το μέλος του ΕΣΡ Ριχάρδο Σωμερίτη, τα μέλη του ΕΣΡ, αναφερόμενα στην παραίτηση του Γ. Κασιμάτη, εξέφρασαν τη λύπη τους για τη δυσάρεστη, όπως τη χαρακτήρισαν, αυτή εξέλιξη. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Αντώνης Μανιτάκης, σημείωσε μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει θεσμικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΡ. Ο Ρ. Σωμερίτης μίλησε για "αίθουσα αναμονής", υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Κασιμάτης δε θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του. Μετά την παραίτηση, ανοιχτό είναι το θέμα της τοποθέτησης νέου προέδρου, ο οποίος θα οριστεί από τους προέδρους της Βουλής.

Απορίες, αντιρρήσεις, επιφυλάξεις

Η παραίτηση του Γ. Κασιμάτη ήταν αιτία της αναβολής των αποφάσεων για τα ριάλιτι σόου, θέμα που ήταν προγραμματισμένο για τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Πραγματοποιήθηκε, όμως, πολύωρη σύσκεψη για το νομοσχέδιο το σχετικό με τη συνδρομητική τηλεόραση. Στη συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΣΡ αντηλλάγησαν απόψεις, έγιναν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου. Παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης, νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου, εκπρόσωπος του ΟΤΕ, εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και η πρόεδρος του ΙΟΜ, Ολγα Κλειαμάκη. Η συζήτηση κρίθηκε εποικοδομητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε θέμα και εκφράστηκε από πολλούς η άποψη, το νομοσχέδιο λόγω της σπουδαιότητάς του να μην περάσει από το Θερινό Τμήμα της Βουλής. Εκφράστηκαν επιφυλάξεις για πολλά σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν θέματα διαφάνειας, συγκέντρωσης, αλλά και για τη θυγατρική εταιρία της ΕΡΤ και το ποσοστό συμμετοχής της. Ιδιαίτερος λόγος έγινε για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, για τη διάταξη που αφορά το Χρηματιστήριο καθώς και για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Η επιτροπή του ΕΣΡ για την ψηφιακή, μετά και τη χτεσινή συζήτηση, θα πρέπει τις αμέσως επόμενες μέρες, να κωδικοποιήσει τις προτάσεις και παρατηρήσεις του ΕΣΡ, οι οποίες θα δοθούν στο υπουργείο Τύπου, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στα μέσα Ιούλη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
"Κλεφτοπόλεμος" πίσω από το παγκάρι!

Οικονομικά σκάνδαλα και ξεκαθάρισμα λογαριασμών των διαφόρων ομάδων. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για παράνομη εκταμίευση από δύο εργολάβους 600 εκατομμυρίων και αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης. Οι ευθύνες μητροπολιτών αιωρούνται

Σε κλεφτοπόλεμο πίσω από το παγκάρι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που δρουν στο χώρο της, αλλά και σε αφορμή για ξεκαθάρισμα των μεταξύ τους λογαριασμών, έχει εξελιχθεί η διαμάχη γύρω από το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών της Εκκλησίας. Ολοκληρώθηκε χτες η εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επεξεργασία του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής Ελέγχου της διαχείρισης της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τα έτη 1989 - 1993, ενώ έγινε και δειγματοληπτικός έλεγχος για τα έτη 1994 - 1996.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, προκύπτουν ευθύνες διοικητικές, αστικές και ποινικές για εκκλησιαστικά όργανα, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και για ιδιώτες και θα κινηθούν οι σχετικές δικαστικές διαδικασίας. Γίνεται ιδιαίτερα λόγος για παράνομες εκταμιεύσεις 600 εκατομμυρίων δραχμών από δύο ιδιώτες, 400 εκατ. ο ένας και 200 εκατ. ο άλλος, οι οποία διαχειρίστηκαν χρήματα από κοινοτικά προγράμματα για κατασκευαστικά έργα. Για αυτούς τους δύο κινήθηκε η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης και προφανώς ποινικής δίωξης για παράνομες εκταμιεύσεις. Στην έρευνα θα υπάρχει και συνέχεια αφού η ΔΙΣ ανανέωσε χτες την εντολή της προς την Εξεταστική Επιτροπή για να ελέγξει τη διαχείριση από το 1994 και μετά. Επίσης ανέθεσε στην ίδια επιτροπή την ολοκλήρωση μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, του ελέγχου επί της υπόθεσης του Εμπορικού Κέντρου Βουλιαγμένης (STATUS).

Οσο για τις ευθύνες μητροπολιτών, αυτές σύμφωνα με το πόρισμα χαρακτηρίζονται μόνο ως απλή αμέλεια, δηλαδή μένουν να αιωρούνται μέχρι νεοτέρας. Ούτως ή άλλως πάντως αναμένεται συνέχεια, αφού το πόρισμα θα σταλεί στους εμπλεκόμενους μητροπολίτες και τον Οκτώβρη θα συνέλθει η Ολομέλεια της Ιεραρχίας για να αποφασίσει σχετικά. Δηλαδή το θέμα θα μείνει για καιρό ανοιχτό, πράγμα που ορισμένοι μητροπολίτες το ερμηνεύουν ως ομηρία για προφανείς λόγους, που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές διαμάχες των διαφόρων ομάδων που δρουν στους κόλπους της Εκκλησίας και την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας Χριστόδουλου να ελέγξει πλήρως την κατάσταση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, που μίλησε για "εκ του πονηρού διατήρηση μιας εκκρεμότητας". Η παραπομπή των ευθυνών μητροπολιτών στη σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβρη, "με βάζει, είπε, σε υποψία και ανησυχία", για να προσθέσει ότι έτσι "διαιωνίζεται η ομηρία".

ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ
Πρόκειται για εξαναγκασμό σε παραίτηση

Με δήλωσή του ο Μάκης Κοψίδης,μέλος του ΕΣΡ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ υπογράμμισε:

"Η παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτη είναι μια μορφή αντίδρασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το ΕΣΡ σε μοχλό προώθησης κυβερνητικών επιλογών ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε διακοσμητικό όργανο, σε όργανο επικύρωσης των αποφάσεών της.

Ο Γ. Κασιμάτης δεν ακολούθησε το δρόμο του συμβιβασμού, δε δέχτηκε να αναλάβει το ρόλο του νεροκουβαλητή των κυβερνητικών αποφάσεων. Αντίθετα, συγκρούστηκε στην πράξη με κυβερνητικές επιλογές, ενώ κατ' επανάληψη απαίτησε τη δημιουργία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, της στελέχωσης του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό ρόλο του συμβουλίου στις ραδιοτηλεοπτικές εξελίξεις.

Με την πρακτική του αυτή ήρθε σε σύγκρουση με τη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης - που βρίσκεται σε εξέλιξη - και στόχο έχει τη μετατροπή του ΕΣΡ σε παράρτημα της οδού Ζαλοκώστα. Ουσιαστικά πρόκειται για εξαναγκασμό σε παραίτηση".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσκύνημα στον Αϊ Στράτη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση.

Η αναχώρηση προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 29 και η επιστροφή στις 31 Αυγούστου. Προκειμένου να καθοριστούν οι παραπέρα λεπτομέρειες, παρακαλούμε όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να το δηλώσουν, μέχρι τέλος Ιούλη, στον σύντροφο Νίκο Παπαδόπουλο στην ΚΟ Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 286.580 - 286.546 (πρωινές ώρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ