ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμερικανικό "μεγάλο κόλπο";

Ουπς! κι η ιστορία του έγκυρου και έγκριτου αμυντικού περιοδικού "Jane's" για τους "πέντε πυρηνικούς επιστήμονες του Πακιστάν που αποσκίρτησαν"... εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου αυτή τη βδομάδα. Για να δώσει τη θέση της στο "διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας", προκειμένου η κυβέρνηση της δεύτερης να πειστεί - ή να πειθαναγκαστεί - να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CΤΒΤ), την οποία το Νέο Δελχί εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζει "αδύναμη" και "μεροληπτική". Οι οικονομικοί υπουργοί στο Πακιστάν άρχισαν να ελπίζουν. Και τα διεθνή οικονομικά ταμεία να τρίβουν τα χέρια τους: μπας κι επίκειται επιστροφή των "άσωτων"... πελατών;

Αμερικανο-ινδικός διάλογος

Αν πριν ενάμιση μήνα οποιοσδήποτε έλεγε ότι το Νέο Δελχί έστω θα συζητούσε το να δεχτεί να υπογράψει την CBCT "άνευ όρων", οι περισσότεροι αναλυτές θα έβαζαν τα γέλια. Αλλά οι εξελίξεις της Πέμπτης θα τους ανάγκαζαν να καταπιούν το γέλιο τους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, και ο Ινδός διπλωμάτης Τζασουάντ Σινχ συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη για να συζητήσουν αυτό ακριβώς. Είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις ήδη από τον Ιούνη, στην Ουάσιγκτον. Και επρόκειτο να συνεχίσουν τον ανεπίσημο διάλογό τους, με την CΤΒΤ στο επίκεντρο. (1)

Ακόμη πιο σημαντική είναι η πληροφορία που μεταδιδόταν την ίδια μέρα, περί διατήρησης της πρόθεσης του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, να επισκεφθεί την περιοχή - συμπεριλαμβανομένων Ινδίας και Πακιστάν - τον ερχόμενο Νοέμβρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να "εξομαλύνουν" τη διασαλεμένη "τάξη" στην περιοχή. Κατά πάσα πιθανότητα ο Κλίντον στην επίσκεψή του θα επιχειρήσει να εδραιώσει μια "διαμεσολαβητική προσπάθεια". (2)

Μα εδώ και χρόνια - από την εποχή που η Ιντιρα Γκάντι έδινε τη διαταγή και διεξαγόταν η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, εν έτει 1974, θα μας θύμιζε ένας ιστορικός - οι κυβερνήσεις στο Νέο Δελχί χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" τη CΤΒΤ, όπως και τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT). Και έχουν τους λόγους τους: οι δύο Συνθήκες και οι τροποποιήσεις τους κατά πλειοψηφία συνάφτηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του ψυχρού πολέμου, και σήμερα, απλώς, "διαιωνίζουν" το πυρηνικό status των πέντε "διακηρυγμένων" και αποδεκτών πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Η κυβέρνηση των ινδουιστών - εθνικιστών του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) τηρεί τη ρητορική, παρά την "παρέκκλιση" του πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος είχε πει ότι θα "σκεπτόταν την υπογραφή της" τη μέρα που ανακοίνωνε τις πυρηνικές δοκιμές. Ο ινδικός Τύπος επαυξάνει τη ρητορική περί "μεροληπτικής Συνθήκης", η αντιπολίτευση καθολικώς συμφωνεί. Από πού προκύπτει αυτή η στροφή των 180 μοιρών;

Για δάνειο κανείς;

Το "κόλπο γκρόσο", ή, αν προτιμάτε, το "καρότο" που οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν προς την ινδική πλευρά είναι η γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια, συνοδευόμενη με παντελή άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά τις 5 δοκιμές που πραγματοποίησε. (3)

Και, ακόμα καλύτερα, οι ΗΠΑ, αν η ινδική κυβέρνηση υπέγραφε τη CΤΒΤ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη (περιορισμένου, έστω) οπλοστασίου της Ινδίας... Το Πακιστάν θα συμφωνούσε ευχαρίστως, δεν υπάρχει αμφιβολία (4). Αν η Ινδία προχωρούσε, το Ισλαμαμπάντ θα είχε όλα τα εχέγγυα ασφαλείας που ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, επιθυμεί, και θα ακολουθούσε (αφού μάλιστα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση οικονομικά και πολύ πιο εξαρτημένο από το διεθνή δανεισμό).

Πάντως, αυτές οι... υπέροχες προοπτικές (δηλαδή η "εξαγορά" της κυβέρνησης Βάτζπαϊ και η παράδοση της ινδικής οικονομίας, μαζί και της πακιστανικής, στις αδημονούσες πολυεθνικές) από τη "δυσπιστία" εκατέρωθεν. Οι Ινδοί και Πακιστανοί εθνικιστές δεν παύουν να απαιτούν συνέχιση της πυρηνικής κούρσας και ξεκαθάρισμα του ζητήματος του Κασμίρ "εδώ και τώρα", ενώ δε λείπουν κι αυτοί οι... άθλιοι Ινδοί αριστεροί, που αντιτίθενται στις θεάρεστες αμερικανικές επενδύσεις, επειδή, λέει, ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί εθνικοί πόροι... Από την αμερικανική πλευρά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παύει να κατηγορεί τις δύο χώρες, κυρίως την Ινδία, ότι με τις δοκιμές τους επιχείρησαν να μπουν βίαια στο "πυρηνικό κλαμπ"...

Αστάθεια ένθεν κακείθεν

Επιπροσθέτως, υπάρχουν σημαντικά εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που συνδέονται με το "πυρηνικό ζήτημα".

Οσον αφορά την Ινδία...

- Πολλοί στο BJP αμφιβάλλουν αν η κυβέρνηση (που έχει 175 έδρες στη Βουλή, σε σύνολο 545) θα "διαρκέσει" για πάνω από ένα χρόνο, και ζητούν πρόωρες εκλογές, σε μια παρακινδυνευμένη κίνηση για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. Αλλά οι τοπικές εκλογές σε μερικά κρατίδια τον Ιούνηδεν τους δικαίωσαν, καθώς τα αποτελέσματα ήταν θολά.

- Μία από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της κυβέρνησης, που ελέγχει 18 έδρες, κατηγορείται για διαφθορά.

- Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Λοκ Σάμπα την 1η Ιούνη έτυχε τόσων πολλών αναθεωρήσεων, που ο υπουργός που τον πρότεινε, ο Γιασουάντ Σίνχα, αποκαλείται περίπου "ο Σίνχα της απόσυρσης" διατάξεων, ή "Rollback Sinha" (5).

Ενα πράγμα δεν άλλαξε: η πολιτική του "σουαντέσι", δηλαδή της προτροπής "σφίξτε το ζωνάρι" προς τους εργαζομένους. Και την Πέμπτη 680.000 εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία κατέβηκαν στους δρόμους...

- Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών "μόλις" κατά 3,15 δισ. δολάρια ή 8,2% στον προϋπολογισμό είναι "απαράδεκτη", "εντελώς ανεπαρκής" και πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ...

...Και όσον αφορά το Πακιστάν:

- Ο πρωθυπουργός Σαρίφ επικαλέστηκε την περασμένη βδομάδα τον... προφήτη των μουσουλμάνων για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι έχει δίκιο να επιμένει στην πυρηνική και την οικονομική του πολιτική. Στην "εθνική αυτάρκεια" που πρόβαλε, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των Αράβων (6) - με τη μόνη διαφορά, όπως σάρκαζαν άγρια σε βάρος του οι πολιτικοί σχολιαστές εφημερίδων της χώρας του, ότι αυτά είναι τα πιο γελοία οικονομικά που θα σκεπτόταν οποιοσδήποτε να προτείνει...

- Οι τοπικιστικές και εθνικιστικές συγκρούσεις έχουν ανάψει για τα καλά τις τελευταίες βδομάδες, και αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται κατάρρευση της "μετριοπαθούς" (όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ο χαρακτηρισμός έχει αρκετή σχέση με την πραγματικότητα) κυβέρνησης του Σαρίφ και την άνοδο μιας "ακραιφνούς".

"Φέρτε μου μια άλλη σκακιέρα"

Το παιχνίδι συνεχίζει να εξελίσσεται, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να κινήσουν τα νήματα και την ινδική πρόταση (τη θυμάται κανείς άραγε;) διμερούς διαλόγου "χωρίς μεσολαβήσεις" να έχει πάει καλιά της. Στα τέλη Ιούλη (και όχι Ιούνη, όπως κατά λάθος γράψαμε την περασμένη βδομάδα), όταν οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Πακιστάν θα συναντηθούν στο Μπαγκλαντές, επ' ευκαιρία της συνόδου της SAARC, εκτός απροόπτου, θα έχουμε την επόμενη κίνηση.

Μπ. Γ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

~~~~~~~~~~

1). CNN Interactive, "Test Ban treaty at heart of India - U. S. nuclear talks", 9/7/1998.

2). Στην ινδική εφημερίδα Economic Times, "Jaswant Singh to talk with Talbott today", 9/7/1998.

3). CNN, όπ. π.

4). Το διατυμπανίζει κύριο άρθρο της εφημερίδας του Πακιστάν The Nation, "Pakistan's CTBT Options", 9/7/1998.

5). The Economist, "India: Moody Blues", 11/7/1998.

6). The Nation, "PM's address", 9/7/1998.

Το καυτό τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος

Είναι αδύνατον να εξεταστεί η κατάσταση στα Βαλκάνια χωρίς να ληφθεί υπόψη το καυτό τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία. Περισσότερο, μάλιστα, όταν οι αμερικανικές πιέσεις στην Ελλάδα εντείνονται κι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο παίρνει τη μορφή ενός σίριαλ απροσδιόριστου φινάλε.

Ο εξοπλισμός της Κύπρου φαντάζει σαν το προπατορικό αμάρτημα του κυπριακού προβλήματος. Μετά τον τερματισμό του "Αττίλα" και την κατάληψη του 38% του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα, η Κύπρος βυθίστηκε στα λιμνάζοντα νερά του ΟΗΕ. Ακόμη και για τις δίκαιες για την Κύπρο αποφάσεις του, δεν υπήρχε η ανάλογη δύναμη να επιβληθούν.

Η Κύπρος, μετά την τραγωδία της, δέχτηκε διεθνείς οικονομικές ενισχύσεις που διευκόλυναν την ανόρθωσή της. Ομως εξακολούθησε να μένει έρμαιο του παιχνιδιού των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, έχοντας ως μόνο σύμμαχο την υποστήριξη μιας αφηρημένης διεθνούς κοινής γνώμης, με εξαίρεση το σοσιαλιστικό στρατόπεδο που, όσο υπήρχε, στις συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες πάλευε για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

***

Ωστόσο, στον κυπριακό λαό πάντα υπήρχε και υπάρχει η προσμονή της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών κι η επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες, όσο απόμακρο κι αν φαντάζει σήμερα αυτό. Μετά την πάροδο είκοσι ετών κατοχής της Κύπρου, στο έλεος της διεθνούς διπλωματίας των ισχυρών, προέκυψε το λεγόμενο "ενιαίο αμυντικό δόγμα" Ελλάδας - Κύπρου. Στην πράξη, το δόγμα αυτό αφορά μόνο το ελεύθερο τμήμα της. Το κατεχόμενο τμήμα βρίσκεται υπό τη στρατιωτική ομπρέλα της Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώνει τηνεκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου. Λειτουργεί ως μια υποθήκη για τη μελλοντική επανένωσή της, αλλά στο πλαίσιο πλέον και το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Εφόσον η αμυντική ασφάλεια της ελεύθερης Κύπρου βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΝΑΤΟικής Ελλάδας κι εφόσον το κατεχόμενο τμήμα της βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΝΑΤΟικής Τουρκίας, κάθε βήμα επανένωσής της θα σημαίνει την υπαγωγή της στο ενιαίο φρούριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ταυτόχρονα και πέρα από τις ενδεχόμενες ενδοσυμμαχικές αγωνίες μεταξύ των 16 ισχυρών, η Κύπρος θα οδεύσει και υπό τις ευλογίες της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα των ενταξιακών συνομιλιών. Πέρα από αυτή την εμφανή επιδίωξη του συνόλου της δυτικής συμμαχίας και ως συνέχεια του λεγόμενου "ενιαίου αμυντικού δόγματος" Ελλάδας - Κύπρου του 1994, προέκυψε το ζήτημα των ρωσικών αμυντικών πυραύλων "S-300". H αγορά τους από την Κύπρο παρουσιάστηκε ως ένα σκανδαλώδες πρόβλημα στο εσωτερικό της δυτικής συμμαχίας με ανοιχτές τουρκικές απειλές και αμερικανικές προβοκατόρικες παραινέσεις "περί απειλής πολέμου". Ομως η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ούτε της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας. Επομένως, παραμένει αδέσμευτη να κάνει επιλογή των αμυντικών της συστημάτων ως κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ. Αυτό είναι δεδομένο. Ωστόσο, εύλογη είναι η απόρροια του γεγονότος ότι προσπαθεί να το κάνει υπό τη σκέπη του "ενιαίου αμυντικού δόγματος". Επαναλαμβάνεται ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να επιλέξει το αμυντικό της σύστημα ως κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ.

***

Τι ήταν εκείνο που δεν της επέτρεψε ως τώρα να εξοπλιστεί αμυντικά; Σήμερα δείχνει να προβαίνει στην αγορά ρωσικών πυραύλων, ενώ ταυτόχρονα επιζητά την αμερικανική και δυτικοευρωπαϊκή μεσολάβηση. Αυτό σημαίνει αποδοχή του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Ο εγκλωβισμός του Κυπριακού σε αυτούς τους οικονομικοπολιτικούς και μιλιταριστικούς οργανισμούς προϋποθέτει την αποδοχή των ενεργειών τους. Αραγε, πώς θα είναι τα πρόσωπα των Κυπρίων όταν θα υποστούν τη συμμετοχή τους στις ΝΑΤΟικές πολεμικές ενέργειες και την έλευση της Ευρω-ενωσιακής οικονομικής κουτάλας; Πάντως η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας θα είναι δεδομένη. Το καυτό τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος, δεν τελειώνει εδώ.

Θα συμπληρωθεί με την επόμενη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΗΠΑ
Αναγκαία η ανάπτυξη της κοινής πάλης κατά του ιμπεριαλισμού

Σε λαϊκή συγκέντρωση, στη Νέα Υόρκη, αναλύθηκαν τα συμπεράσματα από τη Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ στην Αθήνα από τον Σκοτ Μάρσαλ, Εθνικό Γραμματέα του ΚΚ ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Το απόγευμα της Κυριακής 28/6 έγινε στην έδρα του ΚΚ ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη λαϊκή συγκέντρωση, στην οποία ο Εθνικός Γραμματέας του, Σκοτ Μάρσαλ,που είχε πάρει μέρος στην πρόσφατη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, έκανε μια διεξοδική και σε βάθος ανάλυση του σημαντικού αυτού γεγονότος, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιπρόσωποι, αφού αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω στα σημερινά εθνικά και διεθνή ζητήματα, έφυγαν με την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν και αναγκαίο να αναπτυχθεί, μέσα στις νέες συνθήκες, η παραπέρα επικοινωνία και συνεργασία στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Στην αρχή της πραγματικά εξαίρετης ομιλίας του, που έγινε χωρίς χειρόγραφο, ο Αμερικανός σύντροφος εξέφρασε τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ωραιότατη χώρα, και να έρθει σε άμεση επαφή με τον φιλόξενο ελληνικό λαό και το ΚΚΕ, ένα αληθινά μαζικό κόμμα. Η δημοτικότητα και το κύρος του, τόνισε, οφείλεται στην ηρωική πάλη του στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατά του ιταλο-γερμανικού φασισμού και, μετά τον πόλεμο, στο έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα λαϊκά προβλήματα. Και, όπως είπε, είχε και ο ίδιος την ευκαιρία να το διαπιστώσει αυτό, καθώς έβλεπε τους απεργούς της Ιονικής Τράπεζας και της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" να παλεύουν για τα ζητήματά τους με την άμεση συμπαράσταση και βοήθεια του ΚΚΕ.

Γι' αυτόν, πρόσθεσε, ήταν τιμή να αντιπροσωπεύσει το ΚΚ ΗΠΑ στη συνάντηση της Αθήνας - ένα θαυμάσιο γεγονός, όπως είπε.

Αυτή η συνάντηση, εξήγησε, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Κομμουνιστικών Κομμάτων μέσα στα τελευταία χρόνια και το κυριότερο επίτευγμή της η διαπίστωση πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της κοινής πάλης κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του διεθνούς κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται άγρια όλο τον κόσμο.

Ανέφερε ότι το άρθρο του Εθνικού Προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, "Μανία Συγχώνευσης και ο Φασιστικός Κίνδυνος", που δημοσιεύτηκε (20/5) στο "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ" (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, εκτιμήθηκε από πολλούς αντιπροσώπους, καθώς συνέπιπτε και με τις δικές τους απόψεις σχετικά με τον υπερατλαντικό ιμπεριαλισμό και την αχαλίνωτη επιδρομή του χρηματιστικού κεφαλαίου κατά των λαών του κόσμου.

Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που θίχτηκαν στην ίδια Συνάντηση, όπως η υπέρτατη ανάγκη να ενταθεί ακόμα περισσότερο η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της επέκτασής του.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο, σχετικά με την αντιπροσώπευση των γυναικών στη Συνάντηση της Αθήνας, είπε ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε - την υπολόγισε σε ένα 15% περίπου - συμπλήρωσε, όμως, πως οι ηγέτες αρκετών κομμάτων, περιλαμβανομένου του ΚΚΕ, είναι γυναίκες.

Απάντησε εύστοχα και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, αναφερόμενες σε ζητήματα και προβλήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως η ύπαρξη δύο κομμάτων σε Ινδία, Βρετανία και αλλού.

Ο Σκ. Μάρσαλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του "Ριζοσπάστη", αναφερόμενες στις εμπειρίες του γύρω από τη μετάβασή του στην Ελλάδα, είπε:

"Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ το ΚΚΕ για τη θαυμάσια πρωτοβουλία του για τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα. Αυτή ήταν η σημαντικότερη συνάντηση που βοήθησε στην ανάπτυξη της παγκόσμιας κομμουνιστικής ενότητας και συνεργασίας.

Επίσης, πολύ εκτίμησα την ευκαιρία να συναντηθώ με συντρόφους του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, για να συζητήσουμε τη μεγαλύτερη συνεργασία και κοινή δράση μας. Ιδιαίτερα διαπιστώσαμε ότι συμφωνούμε παρά πολύ πάνω σε ζητήματα που έχουν σχέση με την παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού. Κάναμε μια ευρύτατη συζήτηση γύρω από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παρθούν για την προώθηση κοινής δράσης σε παγκόσμια κλίμακα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Τράπεζας, της Πολυεθνικής Συμφωνίας Επένδυσης (ΜΑΙ) και άλλων οργάνων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης".

Τέλος, σε ερώτησή μας για την εισήγηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα σ' αυτή τη συνάντηση, είπε:

"Η εναρκτήρια ομιλία της συντρόφισσας Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη ήταν πολύ σημαντική. Εδωσε τον τόνο για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στα ζητήματα της κομμουνιστικής ενότητας, ενότητας κατά της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού, και στην ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στις γιγαντιαίες μονοπωλιακές καπιταλιστικές εταιρίες. Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό για την υπόθεση της ενότητας της εργατικής τάξης και την υπόθεση της ισότητας των γυναικών, το ότι επικεφαλής σ' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ήταν μια γυναίκα, ηγέτης ενός μεγάλου Κομμουνιστικού Κόμματος".

Η λαϊκή συγκέντρωση της Κυριακής είχε οργανωθεί από τους "Φίλους του PWW της Νέας Υόρκης". Μιλώντας σ' αυτή ο Τζον Μπαχτέι, ηγετικό στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης της ίδιας περιοχής, υπογράμμισε την ύψιστη ανάγκη ανάπτυξης της κυκλοφορίας και της οικονομικής ενίσχυσης του κεντρικού οργάνου του ΚΚ ΗΠΑ. Ακολούθησαν οικονομικές εισφορές από τους παρόντες.

Με "ανθρωπιστικό" κάλυμμα οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Σχετικά με τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, που επισημάνθηκε στη συνάντηση της Αθήνας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το PWW, σε κύριο άρθρο (27/6) με τον τίτλο "Να σταματήσει ο τυχοδιωκτισμός του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια", κατήγγειλε:

"Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο έχουν κλιμακώσει οξύτατα τις εντάσεις κατά μήκος των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, ανακοινώνοντας ότι ΝΑΤΟικά αεροσκάφη θα εισβάλουν στον γιουγκοσλαβικό εναέριο χώρο. Στην περιοχή του Κόσσοβο ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα κάνουν γυμνάσια στα γιουγκοσλαβικά σύνορα.

Η ΝΑΤΟική κλαγγή των όπλων γίνεται υπό το κάλυμμα "ανθρωπιστικού" ενδιαφέροντος για τους κατοίκους του Κόσσοβο, πολλοί από τους οποίους είναι αλβανικής καταγωγής. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προσφέρουν, δύσκολα συγκαλυπτόμενη, βοήθεια και ενθάρρυνση στον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβο (KLA). Οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" δημοσίευσαν στις 24/6 μια είδηση που ξεσκέπαζε τα φοβερά εγκλήματα του KLA, τις δολοφονίες Σέρβων. Αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου για "εθνική εκκαθάριση" στο Κόσσοβο, καθώς το KLA επιδιώκει να αποσπάσει την περιοχή αυτή από τη Γιουγκοσλαβία.

Τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ αποτελούν μια δοκιμαστική προσπάθεια για το πρόσφατα διευρυμένο ΝΑΤΟ. Εκφράζουν την πολιτική μιας παραπέρα επιδρομικής ένοπλης επέμβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σκοπός είναι η διαίρεση ή η εξουδετέρωση οποιουδήποτε κράτους ή οντότητας, οποιουδήποτε μαζικού δημοκρατικού κινήματος ικανού να προβάλει μια πρόκληση στον αμερικανικό ηγεμονισμό στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τη "βαλκανοποίηση των Βαλκανίων" με τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε μια δωδεκάδα αντιμαχόμενων μικροκρατών, από τα οποία κανένα δε θα διαθέτει τα μέσα ώστε να διατηρεί οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία.

Αυτά τα μικροκράτη θα βρίσκονται ολοκληρωτικά στο έλεος των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών δυνάμεων".

Και το άρθρο του "PWW" επισήμαινε:

"Ο απώτερος στόχος είναι η Ρωσία, ένα κράτος με πάνω από 100 εθνικές μειονότητες, έτοιμες για έναν υποκινούμενο από τη CIA αποχωρισμό".

Το "κόλπο γκρόσσο", ή αν προτιμάτε το "καρότο" που οι Ηνωμένες Πολιτεί

Το "κόλπο γκρόσσο", ή αν προτιμάτε το "καρότο" που οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν προς την ινδική πλευρά, είναι η γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια, συνοδευόμενη με παντελή άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά τις 5 δοκιμές που πραγματοποίησε

ΛΕΖΑΝΤΕΣ - Ινδία

Η παραπλανητική "αίγλη" των πυρηνικών δοκιμών της κυβέρνησης της Ινδίας άρχισε να "ξεφτίζει". Πολλοί Ινδοί πολίτες, όπως και οι Σιχ της φωτογραφίας, διαδηλώνουν κατά χιλιάδες καλώντας τη να "σταματήσει το Παιχνίδι του Θανάτου".

Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σκοπεύει να "εδραιώσει" τη "διαμεσολάβηση" των ΗΠΑ όσον αφορά την πυρηνική κούρσα Ινδίας - Πακιστάν στην επίσκεψή του στην περιοχή, τον ερχόμενο Νοέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ