Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναγκαία η ανάπτυξη της κοινής πάλης κατά του ιμπεριαλισμού

Σε λαϊκή συγκέντρωση, στη Νέα Υόρκη, αναλύθηκαν τα συμπεράσματα από τη Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ στην Αθήνα από τον Σκοτ Μάρσαλ, Εθνικό Γραμματέα του ΚΚ ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Το απόγευμα της Κυριακής 28/6 έγινε στην έδρα του ΚΚ ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη λαϊκή συγκέντρωση, στην οποία ο Εθνικός Γραμματέας του, Σκοτ Μάρσαλ,που είχε πάρει μέρος στην πρόσφατη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, έκανε μια διεξοδική και σε βάθος ανάλυση του σημαντικού αυτού γεγονότος, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιπρόσωποι, αφού αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω στα σημερινά εθνικά και διεθνή ζητήματα, έφυγαν με την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν και αναγκαίο να αναπτυχθεί, μέσα στις νέες συνθήκες, η παραπέρα επικοινωνία και συνεργασία στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Στην αρχή της πραγματικά εξαίρετης ομιλίας του, που έγινε χωρίς χειρόγραφο, ο Αμερικανός σύντροφος εξέφρασε τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ωραιότατη χώρα, και να έρθει σε άμεση επαφή με τον φιλόξενο ελληνικό λαό και το ΚΚΕ, ένα αληθινά μαζικό κόμμα. Η δημοτικότητα και το κύρος του, τόνισε, οφείλεται στην ηρωική πάλη του στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατά του ιταλο-γερμανικού φασισμού και, μετά τον πόλεμο, στο έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα λαϊκά προβλήματα. Και, όπως είπε, είχε και ο ίδιος την ευκαιρία να το διαπιστώσει αυτό, καθώς έβλεπε τους απεργούς της Ιονικής Τράπεζας και της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" να παλεύουν για τα ζητήματά τους με την άμεση συμπαράσταση και βοήθεια του ΚΚΕ.

Γι' αυτόν, πρόσθεσε, ήταν τιμή να αντιπροσωπεύσει το ΚΚ ΗΠΑ στη συνάντηση της Αθήνας - ένα θαυμάσιο γεγονός, όπως είπε.

Αυτή η συνάντηση, εξήγησε, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Κομμουνιστικών Κομμάτων μέσα στα τελευταία χρόνια και το κυριότερο επίτευγμή της η διαπίστωση πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της κοινής πάλης κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του διεθνούς κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται άγρια όλο τον κόσμο.

Ανέφερε ότι το άρθρο του Εθνικού Προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, "Μανία Συγχώνευσης και ο Φασιστικός Κίνδυνος", που δημοσιεύτηκε (20/5) στο "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ" (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, εκτιμήθηκε από πολλούς αντιπροσώπους, καθώς συνέπιπτε και με τις δικές τους απόψεις σχετικά με τον υπερατλαντικό ιμπεριαλισμό και την αχαλίνωτη επιδρομή του χρηματιστικού κεφαλαίου κατά των λαών του κόσμου.

Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που θίχτηκαν στην ίδια Συνάντηση, όπως η υπέρτατη ανάγκη να ενταθεί ακόμα περισσότερο η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της επέκτασής του.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο, σχετικά με την αντιπροσώπευση των γυναικών στη Συνάντηση της Αθήνας, είπε ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε - την υπολόγισε σε ένα 15% περίπου - συμπλήρωσε, όμως, πως οι ηγέτες αρκετών κομμάτων, περιλαμβανομένου του ΚΚΕ, είναι γυναίκες.

Απάντησε εύστοχα και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, αναφερόμενες σε ζητήματα και προβλήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως η ύπαρξη δύο κομμάτων σε Ινδία, Βρετανία και αλλού.

Ο Σκ. Μάρσαλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του "Ριζοσπάστη", αναφερόμενες στις εμπειρίες του γύρω από τη μετάβασή του στην Ελλάδα, είπε:

"Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ το ΚΚΕ για τη θαυμάσια πρωτοβουλία του για τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα. Αυτή ήταν η σημαντικότερη συνάντηση που βοήθησε στην ανάπτυξη της παγκόσμιας κομμουνιστικής ενότητας και συνεργασίας.

Επίσης, πολύ εκτίμησα την ευκαιρία να συναντηθώ με συντρόφους του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, για να συζητήσουμε τη μεγαλύτερη συνεργασία και κοινή δράση μας. Ιδιαίτερα διαπιστώσαμε ότι συμφωνούμε παρά πολύ πάνω σε ζητήματα που έχουν σχέση με την παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού. Κάναμε μια ευρύτατη συζήτηση γύρω από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παρθούν για την προώθηση κοινής δράσης σε παγκόσμια κλίμακα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Τράπεζας, της Πολυεθνικής Συμφωνίας Επένδυσης (ΜΑΙ) και άλλων οργάνων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης".

Τέλος, σε ερώτησή μας για την εισήγηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα σ' αυτή τη συνάντηση, είπε:

"Η εναρκτήρια ομιλία της συντρόφισσας Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη ήταν πολύ σημαντική. Εδωσε τον τόνο για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στα ζητήματα της κομμουνιστικής ενότητας, ενότητας κατά της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού, και στην ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στις γιγαντιαίες μονοπωλιακές καπιταλιστικές εταιρίες. Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό για την υπόθεση της ενότητας της εργατικής τάξης και την υπόθεση της ισότητας των γυναικών, το ότι επικεφαλής σ' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ήταν μια γυναίκα, ηγέτης ενός μεγάλου Κομμουνιστικού Κόμματος".

Η λαϊκή συγκέντρωση της Κυριακής είχε οργανωθεί από τους "Φίλους του PWW της Νέας Υόρκης". Μιλώντας σ' αυτή ο Τζον Μπαχτέι, ηγετικό στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης της ίδιας περιοχής, υπογράμμισε την ύψιστη ανάγκη ανάπτυξης της κυκλοφορίας και της οικονομικής ενίσχυσης του κεντρικού οργάνου του ΚΚ ΗΠΑ. Ακολούθησαν οικονομικές εισφορές από τους παρόντες.

Με "ανθρωπιστικό" κάλυμμα οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Σχετικά με τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, που επισημάνθηκε στη συνάντηση της Αθήνας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το PWW, σε κύριο άρθρο (27/6) με τον τίτλο "Να σταματήσει ο τυχοδιωκτισμός του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια", κατήγγειλε:

"Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο έχουν κλιμακώσει οξύτατα τις εντάσεις κατά μήκος των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, ανακοινώνοντας ότι ΝΑΤΟικά αεροσκάφη θα εισβάλουν στον γιουγκοσλαβικό εναέριο χώρο. Στην περιοχή του Κόσσοβο ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα κάνουν γυμνάσια στα γιουγκοσλαβικά σύνορα.

Η ΝΑΤΟική κλαγγή των όπλων γίνεται υπό το κάλυμμα "ανθρωπιστικού" ενδιαφέροντος για τους κατοίκους του Κόσσοβο, πολλοί από τους οποίους είναι αλβανικής καταγωγής. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προσφέρουν, δύσκολα συγκαλυπτόμενη, βοήθεια και ενθάρρυνση στον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβο (KLA). Οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" δημοσίευσαν στις 24/6 μια είδηση που ξεσκέπαζε τα φοβερά εγκλήματα του KLA, τις δολοφονίες Σέρβων. Αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου για "εθνική εκκαθάριση" στο Κόσσοβο, καθώς το KLA επιδιώκει να αποσπάσει την περιοχή αυτή από τη Γιουγκοσλαβία.

Τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ αποτελούν μια δοκιμαστική προσπάθεια για το πρόσφατα διευρυμένο ΝΑΤΟ. Εκφράζουν την πολιτική μιας παραπέρα επιδρομικής ένοπλης επέμβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σκοπός είναι η διαίρεση ή η εξουδετέρωση οποιουδήποτε κράτους ή οντότητας, οποιουδήποτε μαζικού δημοκρατικού κινήματος ικανού να προβάλει μια πρόκληση στον αμερικανικό ηγεμονισμό στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τη "βαλκανοποίηση των Βαλκανίων" με τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε μια δωδεκάδα αντιμαχόμενων μικροκρατών, από τα οποία κανένα δε θα διαθέτει τα μέσα ώστε να διατηρεί οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία.

Αυτά τα μικροκράτη θα βρίσκονται ολοκληρωτικά στο έλεος των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών δυνάμεων".

Και το άρθρο του "PWW" επισήμαινε:

"Ο απώτερος στόχος είναι η Ρωσία, ένα κράτος με πάνω από 100 εθνικές μειονότητες, έτοιμες για έναν υποκινούμενο από τη CIA αποχωρισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ