Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στους δρόμους του αγώνα οι ανθρακωρύχοι

Μια συζήτηση με τον Κονσταντίν Ιβάνοβιτς Πίμενοφ,πρόεδρο του εργατικού συνδικάτου "Ζαστσίτα" του ανθρακωρυχείου "Βοργκασόρσκαγια" της πόλης Βορκουτά και αντιπρόεδρο του συνδικάτου "Ζαστσίτα" της Δημοκρατίας Κόμι, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον. Ο Πίμενοφ ανήκει σε ολόκληρη "δυναστεία ανθρακωρύχων", όπως είπε. Δώδεκα χρόνια βγάζει κάρβουνο. Μαζί του στο ορυχείο εργάζονται ο πατέρας και δυο αδέρφια του. Ο Πίμενοφ είναι ένας από τους επικεφαλής της πικετοφορίας, που συνεχίζεται επί ένα μήνα περίπου μπροστά στο κτίριο της ρωσικής κυβέρνησης στη Μόσχα.

- Κονσταντίν Ιβάνοβιτς, γιατί οι ανθρακωρύχοι πραγματοποιούν πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης;

- Εξαιτίας της περίπλοκης οικονομικής κατάστασης και των πολύ δύσκολων συνθηκών ζωής των ανθρακωρύχων, όχι μόνο της Βορκουτά, αλλά συνολικά όλου του κλάδου. Η κυβέρνηση μάς έχει επανειλημμένα εξαπατήσει - και με τους μισθούς και με την επίλυση κατεπειγόντων προβλημάτων των ανθρακωρύχων. Κι εμείς νιώσαμε στη ράχη μας τη γοητεία των λεγόμενων δημοκρατικών μετασχηματισμών και των μεταρρυθμίσεων της αγοράς. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αλλάξει ριζικά την κατάσταση, και στη βιομηχανία γαιανθράκων, και στη Ρωσία. Αυτή δηλώνει τώρα ανοιχτά ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα, κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, θα είναι μηδενικές προς το έτος 2000. Εμείς, οι ανθρακωρύχοι, ξέρουμε πολύ καλά ότι χωρίς επιχορηγήσεις ο κλάδος δε μπορεί να ζήσει. Η βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα επιχορηγείται στην Αγγλία, στην Αμερική, στη Γερμανία, δηλαδή σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Ρωσία, βλέπετε, απαγορεύεται.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει 95 επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα το 1998 και 56.000 εργάτες θα χάσουν τη δουλιά. Τα ορυχεία και τα μεταλλεία κλείνουν ήδη, ενώ χρήματα για τη μετοίκηση των βόρειων, για μετεκπαίδευση και απόκτηση νέας ειδίκευσης, δεν έρχονται. Δε χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές παροχές. Με το ταυτόχρονο κλείσιμο των επιχειρήσεων γαιανθράκων, η αναπαραγωγή εξόρυξης κάρβουνου δεν εξασφαλίζεται, δεν ανοίγονται νέα ορυχεία. Το ορυχείο μας "Βοργκασόρσκαγια", το μεγαλύτερο και καλύτερο στη Ρωσία, επί σοβιετικής εξουσίας έβγαζε 6.000.000 τόνους κάρβουνου, σήμερα μόνο 3.000.000 τόνους περίπου. Το ορυχείο έχει ρημαχτεί, καταληστευτεί με τη βοήθεια των διευθυντών και των λεγόμενων μεσαζόντων. Το 33ο ορυχείο κατασκευαζόταν επί 15 χρόνια, ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά χρημάτων, ήταν έτοιμο για εκμετάλλευση, αλλά πήγαν και το πλημμύρισαν. Δηλαδή σήμερα λαμβάνει χώρα μια μεθοδευμένη καταστροφή της βιομηχανίας γαιανθράκων από μέρους της κυβέρνησης, που ικανοποιεί τη θέληση των Δυτικών πιστωτών.

Η Δύση καθορίζει πλέον πόσο κάρβουνο να εξορύσσουμε και πόσα ορυχεία να έχουμε. Οχι πόσα χρειάζεται η Ρωσία, η εθνική μεταλλουργία, αλλά πόσο θέλει η Δύση. Η Δύση μετατρέπει τη Ρωσία σε αγορά φτηνής εργατικής δύναμης, σε πηγή πρώτων υλών και σε αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων. Πραγματοποιείται μια μεθοδευμένη καταστροφή της χώρας μας, εφαρμόζεται μια πολιτική φανερής γενοκτονίας. Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία χάνει το χρόνο 1.000.000 συμπολίτες μας.

- Οι ανθρακωρύχοι του Ανζέρο - Σούτζενσκ κατέλαβαν πάλι τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Τι έχετε να πείτε;

- Το ζήτημα είναι όμως ότι εξαρχής δεν πρέπει να βλέπει κανείς το αποτέλεσμα, αλλά την αιτία. Γιατί οι ανθρακωρύχοι κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή; Τι τους ανάγκασε να φτάσουν σε μια τόσο απελπισμένη ενέργεια; Γιατί οι μισθοί κατά περιοχές καθυστερούν από 6 μήνες έως 3 χρόνια;

- Εως 3 χρόνια; Μήπως παράκουσα;

- Φανταστείτε, στο Κουζμπάς υπάρχουν περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν ήδη να λάβουν τους μισθούς τους 3 χρόνια! Δίνουν στους ανθρακωρύχους προϊόντα σε αυξημένες τιμές και κακής ποιότητας. Οι αρχές δεν το γνωρίζουν αυτό; Εγώ ως πρόεδρος του συνδικάτου αποτάθηκε στον εισαγγελέα - από τον εισαγγελέα της πόλης μέχρι τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας Σκουράτοφ - αλλά από παντού τυπικές απαντήσεις ή σιωπή. Αν όμως οι αρχές λένε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, τότε ποιος πρέπει πριν απ' όλα να φυλακιστεί; Ο Γιέλτσιν! Η κυβέρνηση και ο εισαγγελέας που δεν ελέγχουν την τήρηση των νόμων. Ο μισθός είναι εγγυημένος από το Σύνταγμα και το νόμο; Είναι. Τότε τηρήστε τον! Αν δεν τον τηρείτε εσείς, οι κυβερνώντες, τότε τι απαίτηση έχετε από τους ανθρώπους που εσείς ακριβώς ωθήσατε στις σιδηροτροχιές;

- Μα γιατί οι ίδιοι οι ανθρακωρύχοι δεν κάνουν ανταγωγή αφού τους αναγκάζουν να καταλαμβάνουν τις συγκοινωνιακές αρτηρίες;

- Δεν πιστεύουμε ότι με τη σημερινή δικαστική εξουσία μπορούν οι εργάτες να βρούνε το δίκιο τους στο δικαστήριο. Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση, διότι μας έχει επανειλημμένα εξαπατήσει. Γι' αυτό απαιτούμε τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου, την εθνικοποίηση της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επιχορήγηση, χωρίς κρατική υποστήριξη. Ζητούμε την αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό να ανακατανεμηθούν οι εξουσιαστικές δικαιοδοσίες προς την πλευρά των αντιπροσωπευτικών οργάνων εξουσίας. Είτε πρόκειται για Ανώτατο Σοβιέτ ή για Εθνοσυνέλευση, η εξουσία πρέπει να ανήκει στο λαό και να ελέγχεται από τα κάτω ως τα πάνω. Διότι εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου άνθισε και η δωροληψία - δωροδοκία, και η διαφθορά, και τα άλλα παρόμοια φαινόμενα.

- Και πώς θα πετύχουμε, ώστε η εξουσία να ανήκει πραγματικά στο λαό, και όχι στα λόγια;

- Για την ώρα ακολουθούμε τον καλό, ειρηνικό δρόμο. Λέμε: ήρθαμε στο κτίριο της κυβέρνησης και θα μείνουμε, έως ότου ο Γιέλτσιν και η κυβέρνηση δεν παραιτηθούν. Ψάχνοντας στα χρονικά της ιστορίας, μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλο δρόμο - είναι ο δρόμος του Μαχάτμα Γκάντι, όταν οι Ινδοί υπό την καθοδήγησή του, με τις συνεχείς πράξεις ανυπακοής, έδιωξαν τους Αγγλους αποικιοκράτες από την Ινδία. Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος, που νομικά κατοχυρώνεται στη Διεθνή Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: όταν μια χούφτα ανθρώπων ή ένας δικτάτορας καταπιέζουν, καταδυναστεύουν, σκοτώνουν και κάνουν τη ζωή των συμπολιτών ανυπόφορη, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην εξέγερση. Κι αν οι αρχές δεν καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, οι ίδιες ωθούν στην καταστροφή.

- Σας χρησιμοποίησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 ως πολιορκητικό κριό κατά της σοβιετικής εξουσίας και της Σοβιετικής Ενωσης;

- Βλέπετε, συγκρίνοντας μαθαίνουμε τα πάντα κι εμείς δεν είχαμε με τι να κάνουμε σύγκριση. Τώρα βλέπουμε: τότε ήταν καλύτερα, η εργασία του ανθρακωρύχου ήταν καλοπληρωμένη. Φυσικά, στη ζωή της κοινωνίας χρειάζονταν ορισμένοι μετασχηματισμοί, το οικοδόμημα ήθελε επισκευή, ανανέωση, όχι όμως κατεδάφιση. Γιατί είχαν τότε ξεσηκωθεί οι ανθρακωρύχοι; Ηθελαν να βελτιώσουν τη ζωή τους και έλαβαν χάος, εξαθλίωση και πλήρη διάλυση. Χρησιμοποίησαν τους ανθρακωρύχους ως δύναμη κρούσης και μετά όλοι αυτοί οι "φορείς επιρροής" της Δύσης και οι εσωτερικοί εχθροί επωφελήθηκαν από την κατάσταση, ανέβηκαν στις πλάτες των ανθρακωρύχων και αναρριχήθηκαν στην εξουσία.

- Τα έχουν καταλάβει οι ανθρακωρύχοι όλα αυτά;

- Οι ανθρακωρύχοι ξέρουν την αξία του Γιέλτσιν και της ακολουθούμενης πολιτικής αμερικανοποίησης της Ρωσίας. Αυτοί εμφυτεύουν σήμερα τον καπιταλισμό και τον αμερικανισμό. Η Ρωσία, όμως, έχει το δρόμο της. Στη Ρωσία υπήρχε πάντα η κοινότητα, η συλλογικότητα, ο κολεκτιβισμός. Οι δε Αμερικανοί όλα τα κάνουν μόνο για τον εαυτό τους. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν τη ρωσική ψυχή και δε θα την καταλάβουν ποτέ. Η Ρωσία έχει το δρόμο της και θα τον ακολουθήσει. Το δύσκολο σήμερα είναι ότι στη Ρωσία μαζεύτηκε η κάθε λογής λέρα... Η Ρωσία όμως πάντα αναγεννιόταν από τη στάχτη της, όπως ο φοίνικας. Θα αναγεννηθεί και τώρα και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη απ' ό,τι πριν.

- Πείτε μου, θα μείνετε και στη συνέχεια μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης;

- Οταν ξεκινήσαμε για τη Μόσχα, ξέραμε πού πάμε. Από την αρχή ακόμα είχαμε πει ότι έτσι απλώς δε θα φύγουμε απ' εδώ. Αν γίνει εναντίον μας χρήση βίας, θα ξεκινήσουμε τον αγώνα από τα κάτω και νομίζω ότι τότε η κυβέρνηση δε θα καλοπεράσει άλλο. Τα 300 άτομα που βρίσκονται μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης εκπροσωπούν τις κολεκτίβες τους, τις οργανώσεις τους και τον πληθυσμό των περιοχών. Πίσω τους είναι η χώρα κι αν η κυβέρνηση θέλει να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση, ας κάνει χρήση βίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν κυλήσει η ρόδα της καταστροφής και αρχίσει να σπάει, θα σπάσει τα πάντα. Θα αγγίξει τους πάντες. Εχουμε οικογένειες, παιδιά. Εμείς δεν πραγματοποιούμε την πικετοφορία έτσι απλώς "για χάρη της δόξας". Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ελεύθερα σε ελεύθερο τόπο...

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ