Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
"ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"
Παιδιά τα θύματα όλων των "πολέμων"...

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

... κηρυγμένων και ακήρυχτων. Τα παιδιά, θύματα των συγκρούσεων στις εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη, αλλά και των ακήρυχτων οικονομικών πολέμων για την επικράτηση της πολυπόθητης "οικονομίας" της αγοράς.

Τουλάχιστον αυτό συμπέρασμα συνάγεται με μία προσεκτική εξέταση αφ' ενός από την έκθεση της "Γιούνισεφ" για την "Πρόοδο των Εθνών 1998" αφ' ετέρου από την έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τη διαβίωση των παιδιών στη φτώχεια, στις ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ενα στα τρία παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο διατρέχουν κινδύνους, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καταγράφεται η γέννησή τους, αναφέρει στην έκθεσή της η "Γιούνισεφ". Η μη καταγραφή περίπου 40 εκατομμυρίων νεογέννητων κάθε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη επίσημου ονόματος και εθνικότητας, ενώ 22 χώρες δεν έχουν στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις! Αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της εποχής μας το οποίο αγνοείται, ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Γιούνισεφ Κάρολ Μπέλαμι στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης. "Η έλλειψη γνήσιου πιστοποιητικού γέννησης απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή του παιδιού. Το πιστοποιητικό γέννησης είναι απαραίτητο για την ιατρική φροντίδα και τον εμβολιασμό, την εγγραφή στο σχολείο, για να αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρό για να στρατολογηθεί ένα παιδί ή για να εργαστεί σε επικίνδυνες βιομηχανίες", υποστήριξε η Κ. Μπέλαμι. Χωρίς πιστοποιητικό, τα παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν σύμφωνα με το νόμο σε τουλάχιστον 20 χώρες, ενώ περισσότερα από 30 κράτη ζητούν πιστοποιητικό γέννησης πριν εισαχθεί ένα παιδί σε κέντρο ιατρικής φροντίδας. Σχεδόν παγκόσμια απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης για να εγγραφεί ένα παιδί στο σχολείο.

Φτώχεια: Ενας παιδικός εφιάλτης

Η ίδια έκθεση ασχολείται με το θέμα του ολοένα και αυξανόμενου φαινομένου των αστέγων στα βιομηχανικά κράτη. Στις δώδεκα πλουσιότερες χώρες, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν υπερδιπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, όπως αυξήθηκαν και οι άστεγοι. Στις 15 χώρες της ΕΕ, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν μόνιμη στέγη και κάθε βράδυ 750.000 άνθρωποι "κοιμούνται" στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα τραγικότερη παρουσιάζεται η κατάσταση των παιδιών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός αυξάνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, κάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την κατάσταση δραματική. Το ποσοστό των παιδιών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια "σκαρφάλωσε" στο 12% με τις Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Νέας Υόρκης να έχουν την πρωτοκαθεδρία, πολιτείες που κάποτε αποτελούσαν το βαρόμετρο της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Το 1996, το επίσημο όριο για τη φτώχεια σε μία τετραμελή οικογένεια ήταν 16.036 δολάρια, ποσό σχεδόν μηδαμινό για να επιβιώσει κανείς. Παρ' όλα αυτά περισσότερα από τα μισά παιδιά που οι οικογένειές τους βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο ζουν ακριβώς με τα μισά από αυτά! Σε εθνικό επίπεδο ένα στα τέσσερα παιδιά προσχολικής ηλικίας ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας κατά τα μέσα της δεκαετίας του '90. Μόνο το 1996 5,5 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν στην απόλυτη ένδεια σε αντίθεση με τις αρχές της δεκαετίας του '80 που ο αριθμός αυτός ήταν 4,4 εκατομμύρια. Και το μέλλον διαγράφεται μελανότερο...

Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εκπαίδευση προλαμβάνει τη βία και την εκμετάλλευση (2003-12-12 00:00:00.0)
Ο κλοιός του AIDS σφίγγει τη Νότια Ασία (2003-02-05 00:00:00.0)
Αλληλένδετη η παιδική ανάπτυξη με την κατάσταση της γυναίκας (2001-02-11 00:00:00.0)
Οι κυρώσεις διπλασίασαν την παιδική θνησιμότητα στο Ιράκ! (1999-08-14 00:00:00.0)
Ούτε παγωτό, ούτε μάθηση! (1998-12-08 00:00:00.0)
Πόλεμος, πείνα και ασθένειες... (1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ