ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπαίζει ο Σουμάκης τους ανέργους

Εξω και από την Εστία Ναυτικών κινδυνεύουν να βρεθούν 250 άνεργοι ναυτεργάτες, που συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους

Τον εμπαιγμό του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη εισέπραξαν χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες που κινδυνεύουν ακόμα και με έξωση από την Εστία Ναυτικών. Οι άνεργοι έφτασαν στο υπουργείο με πορεία που ξεκίνησε στις 10 το πρωί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Στην αντιπροσωπεία των ανέργων συμμετείχαν συνδικαλιστές από την ΠΕΜΕΝ και τη ναυτεργατική ένωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν την άμεση απορρόφηση των ανέργων, την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, την ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ και τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, ώστε να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Ο υπουργός απέρριψε τα αιτήματα των ναυτεργατών, ενώ δεν έδωσε καν υπόσχεση για την απορρόφηση έστω αυτών που κινδυνεύουν να βρεθούν έξω και από την Εστία. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το κύκλωμα των δουλεμπόρων ναυτιλιακών πρακτόρων, που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ακτή Μιαούλη απομυζώντας τεράστια ποσά από τους ναυτεργάτες, ο υπουργός κάλεσε τους ανέργους να... πιάσουν έναν πράκτορα - δουλέμπορα και αυτός θα τον τιμωρήσει!

Οι άνεργοι που απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο, λόγω των οφειλών τους προς την Εστία Ναυτικών (της οποίας πρόεδρος είναι ο Γ. Χαλάς), είναι πάνω από 250.

Ο μηχανοδηγός Χ. Σολάκης, με πέντε χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, θα πει: "Ηρθα από τη Δράμα πριν 2 βδομάδες για να βρω δουλιά. Ξεμπάρκαρα πριν έξι μήνες, όμως τα έξοδα είναι πολλά. Εδώ και δύο βδομάδες που τρέχω με το φυλλάδιο στην τσέπη δεν μπορώ να βρω μπάρκο. Για να βρεθεί κάτι, με στέλνουν με μισθό πολύ κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση. Η ΠΝΟ πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της".

"Διαθέτω όλα τα διπλώματα που χρειάζονται, "τραβιόμουν" μήνες στον Ασπρόπυργο που είναι οι σχολές, όμως τώρα κλείνω 1,5 χρόνο άνεργος. Κάτι πρέπει να κάνουμε... Σε άλλους συναδέλφους ήδη άρχισαν να τους παίρνουν τα σπίτια, εγώ θα βρεθώ στο παγκάκι, αν μας διώξουν από την Εστία", συμπλήρωσε και ο Γ. Αλεβιζάκης,τρίτος μηχανικός.

"Πρώτη φορά είμαι τόσο καιρό άνεργος", είπε ο πλοίαρχος Χρήστος Α. "Εχω δίπλωμα α πλοιάρχου - συνέχισε - κι όμως εδώ και έξι μήνες ψάχνω για δουλιά χωρίς αποτέλεσμα. Από το ΓΕΝΕ μας χρησιμοποιούν για να δίνουν στις εταιρίες το σημείωμα "μη προσφερομένου Ελληνα για εργασία, ώστε να παίρνουν αλλοδαπούς κι αυτό γίνεται γιατί οι εταιρίες μάς προσφέρουν μισθό κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση και μεις αρνούμαστε να ναυτολογηθούμε. Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει ένα τέλος και θα το δώσουμε εμείς με τον αγώνα μας".

Α. Ζ.

Νέα εμπλοκή για το ΜΙΝΙΟΝ

Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα του ΜΙΝΙΟΝ,καθώς ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Α. Καράς, αρνείται να αποδεχτεί την υπουργική απόφαση για κάλυψη από τον ΟΑΕΔ του 50% των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει το πολυκατάστημα.

Με την υπουργική απόφαση ορίζεται ότι θα δοθεί απ' τον ΟΑΕΔ το ποσό των 570 εκατ. δρχ. για κάλυψη του 50% των ασφαλιστικών χρεών και η καταβολή του ποσού θα γινόταν με συμψηφισμό αντίστοιχου χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ. Αν και αρχικά από πλευράς ΙΚΑ είχε αναφερθεί στους εργαζόμενους πως αν υπογραφόταν η υπουργική απόφαση θα γινόταν αποδεκτή, χτες ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Α. Καράς, αρνήθηκε επίμονα. Η έγγραφη αποδοχή από πλευράς ΙΚΑ είναι απαραίτητη να συμπεριληφθεί στο φάκελο του Εφετείου Αθηνών στο οποίο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για συνολική ρύθμιση των χρεών του ΜΙΝΙΟΝ. Αντίθετα η διοίκηση του ΤΕΑΥΕΚ (Επικουρικό Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων) σε χτεσινή της συνεδρίαση, έκανε ομόφωνα αποδεχτή την υπουργική απόφαση.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η Κάτια Νικολάου, πρόεδρος του σωματείου ΜΙΝΙΟΝ, επισημαίνει ότι "η στάση του υποδιοικητή του ΙΚΑ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ποιον και τι εξυπηρετεί αυτή η στάση;".

Σφίγγει ο "κλοιός" γύρω από τη ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία οδηγείται από την Αγροτική Τράπεζα η μεγαλύτερη επιχείρηση λευκού κρέατος στη χώρα μας "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ",αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση της Τράπεζας που εκδικάζεται στις 16 Ιούλη.

Η εξέλιξη αυτή, που εντείνει την ανασφάλεια για τους 720 περίπου εργαζόμενους, έρχεται ως συνέπεια της αποτυχημένης προσπάθειας εξυγίανσης και πώλησης της εταιρίας μετά από την ανάληψή της από την ΑΤΕ πριν ένα χρόνο.

Κύκλοι της ΑΤΕ και ο διορισμένος από την Τράπεζα διευθύνων σύμβουλος κ. Σεϊτανίδης διερμηνεύουν την κίνηση ως "προληπτική πράξη" έναντι αξίωσης από άλλες τράπεζες, όπως της Εθνικής, στην οποία η επιχείρηση έχει χρέη 2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οι ίδιοι κύκλοι διαρρέουν ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα, έστω και αν τεθεί υπό εκκαθάριση εν λειτουργία, αφού αν βρεθεί αγοραστής θα πουληθεί". Κρύβουν, όμως, ότι η ΑΤΕ ζητάει την πώληση κατά τμήμα και την "εδώ και τώρα" απόλυση 130 εργαζομένων, εκτός από τους 120 που απομακρύνθηκαν με τη διαδικασία της "οικειοθελούς αποχώρησης".

Τις προθέσεις αυτές της ΑΤΕ απέρριψαν σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι. Ο πρόεδρος του σωματείου υποστήριξε πως η μεθόδευση της ΑΤΕ αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικών της και μόνο συμφερόντων και η τμηματική πώληση θα οδηγήσει την επιχείρηση σε αδιέξοδο.

ΟΛΠ
Νέος πρόεδρος, ενόψει ιδιωτικοποίησης

Παρέμβαση συνδικαλιστών απέτρεψε νέα προσπάθεια κατάργησης επισκευαστικού χώρου

Την ώρα που, χτες, ο νέος πρόεδρος του ΟΛΠ Κ. Μανιατόπουλος αναλάμβανε τα καθήκοντά του, επιχειρήθηκε για ακόμα μια φορά η κατάργηση του επισκευαστικού χώρου στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, όταν το πλοίο "Ραφαήλ" προσπάθησε να ξεφορτώσει αυτοκίνητα!

Με την αποφασιστική τους παρέμβαση οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης, μαζί με εργαζόμενους, δεν επέτρεψαν στο πλοίο να ξεφορτώσει. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Χαρ. Ψαραύτη και τον πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Γ. Μίχα,οι οποίοι όμως ισχυρίστηκαν πως δε γνώριζαν τίποτα για το γεγονός...

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι το τελευταίο διάστημα, με προβοκατόρικο τρόπο, επιχειρείται η δημιουργία αντιπαράθεσης μεταξύ των λιμενεργατών και των εργατών της Ζώνης, για να αποτραπεί η κοινή δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού! Οι δυο εκπρόσωποι του ΟΛΠ δεσμεύτηκαν ότι σήμερα θα δοθεί γραπτά στα σωματεία η απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων η πρώην Καρβουνόσκαλα στο Ικόνιο.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στον ΟΛΠ έγινε η εγκατάσταση του νέου προέδρου Κ. Μανιατόπουλος,τον οποίο παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ Χαρ. Ψαραύτης,ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι αυτή τη στιγμή στρατηγικός στόχος για τον Οργανισμό είναι η αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης μίλησε για προσπάθεια "εκσυγχρονισμού" του ΟΛΠ και για λάθος επιλογές προηγούμενων προσώπων στο παρελθόν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ