ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία πάει καλά, η λιτότητα συνεχίζεται

Σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαπιστώθηκε πως όλα τα μεγέθη της οικονομίας - εκτός από τον πληθωρισμό - "πάνε καλά" και συμφωνήθηκε η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Την αστήρικτη εκτίμηση ότι όλα βαίνουν αισίως - εκτός του πληθωρισμού - διατύπωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Με την υπεραισιόδοξη αυτή δήλωση, ο υπουργός θέλησε να εξωραϊσει την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, ο κύριος υπουργός αποσιώπησε - σκόπιμα - το γεγονός ότι πέρα από τον πληθωρισμό, υπάρχουν μια σειρά άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως η ανεργία, τα ελλείμματα, τα επιτόκια, το δημόσιο χρέος κλπ, που κάθε άλλο παρά θετική εικόνα εμφανίζουν. Και η μεγάλη αντίφαση, στις δηλώσεις του υπουργού βρίσκεται στο γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλα τα μεγέθη της οικονομίας πάνε καλά, ταυτόχρονα εμμένει στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και εκποιεί τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο Γ. Παπαντωνίου έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, μετά από σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου εξετάστηκε η γενικότερη πορεία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, κάτω από το πρίσμα της ΟΝΕ. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους:

  • Υποστήριξε ότι τα "βασικά οικονομικά μεγέθη βαίνουν καλώς"...
  • Εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την κερδοσκοπία που παρατηρείται στην αγορά, ομολογώντας πως στη σύσκεψη το θέμα του πληθωρισμού αναδείχτηκε "σαν κρίσιμο θέμα πολιτικής".
  • Δήλωσε πως στη σύσκεψη "αποφασίστηκε όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης και στο δημοσιονομικό τομέα και στο νομισματικό τομέα και η πολιτική στην αγορά, να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι 2% στο τέλος του 1999", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το κρίσιμο πλέον πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής".

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η επίτευξη του στόχου για 4,5% στο τέλος του χρόνου, που είχε τεθεί αρχικά από την κυβέρνηση, καθίσταται μάλλον αδύνατη και αυτό παρά την περισσότερο από ποτέ άλλοτε "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική που επέβαλλε φέτος η κυβέρνηση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και το συνεχιζόμενο"πάγωμα" - ουσιαστικά - των τιμολογίων μιας σειράς Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Ο ίδιος ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε μεν ότι η πορεία του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες θα είναι καθοδική, διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρυθμός θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, απευθύνοντας έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο "να συμβάλλει συνειδητά και ενεργά σ' αυτή την εξέλιξη"...

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πορεία των επιτοκίων,τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στα προϊόντα των τραπεζών όσο και τους κρατικούς τίτλους, δυσχεραίνοντας έτσι την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Αναφερόμενος στον τομέα των επιτοκίων ο Γ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "τα επιτόκια είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας", χωρίς να παραλείψει, ωστόσο, να επισημάνει ότι "η γενική εκτίμηση η οποία έχει διαμορφωθεί είναι ότι θα ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού". Κοινή διαπίστωση πάντως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φέρεται να ήταν η σταδιακή και με προσεχτικούς ρυθμούς αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα γίνει περισσότερο αισθητή προς το τέλος του τρέχοντος έτους και ιδιαίτερα στις αρχές του επόμενου.

Στη σύσκεψη, που προήδρευσε ο Γ. Παπαντωνίου, μετείχαν ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,Ν. Γκαργκάνας καιΤ. Θωμόπουλος,ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Στουρνάρας.

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Και νέα άνοδος φέτος το Φλεβάρη

Στο ποσό των 1.036 εκατ. δολαρίων έφτασε φέτος το Φλεβάρη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αντί 880 εκατ. δολ. πέρσι

Και νέα αύξηση, παρουσίασε φέτος το Φλεβάρη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς - σε σχέση με το Φλεβάρη του 1997 - είναι κατά 156 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, φέτος το Φλεβάρη, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή της συνολικής αξίας των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό) έκλεισε στο ποσό των 1.036 εκατ. δολαρίων, ενώ πέρσι το Φλεβάρη το έλλειμμα ήταν 880 εκατ. δολάρια. Η δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, φαίνεται αν επεξεργαστεί κανείς τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι με τα χρήματα που εισπράττουμε από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, καλύπτουμε όλο και μικρότερο μέρος των εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίμηνο του 1998 το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών με εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, έπεσε στο 17,9%, από 21,6% και 27,1% που ήταν τις αντίστοιχες περιόδους το 1997 και το 1996.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι η αύξηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 136 εκατ. δολάρια το Φλεβάρη, οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου άδηλων συναλλαγών κατά 184 εκατ. δολάρια, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 29 εκατ. δολάρια.

Ετσι, το σωρευτικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1998, διαμορφώθηκε στο ποσό των 878 έναντι 861 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο δίμηνο του 1997. Στο δίμηνο, δηλαδή, η αύξηση του ελλείμματος ήταν μόνο 17 εκατ. δολάρια, συγκριτικά με το περσινό δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο έλλειμμα του ισοζυγίου στο πρώτο δίμηνο του 1998, η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος στα συγκεκριμένα επίπεδα "αντανακλά τον περιορισμό του πλεονάσματος άδηλων συναλλαγών κατά 110 εκατ. δολάρια". Στο ίδιο δίμηνο το ύψος του εμπορικού ελλείμματος συγκρατήθηκε σε 3.081 εκατ. δολάρια. Εμφανίζεται δηλαδή μειωμένο κατά 87 εκατ. δολάρια συγκριτικά με το ίδιο δίμηνο του 1997, που το εμπορικό έλλειμμα είχε κλείσε στα 3.174 εκατ. δολάρια.

Νέα τρίωρη στάση στον ΕΟΤ σήμερα

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες από τις 11.30 το πρωί έως και τις 2.30 μ. μ. οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, ενώ αποφάσισαν και νέα τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα. Πρόκειται για προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στα σχέδια διάλυσης του Οργανισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου. Οπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΤ, σήμερα θα επισκεφτεί τον Οργανισμό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Οργανισμού.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Τα επιτόκια μειώθηκαν αλλά παραμένουν υψηλά

Μικρή μείωση των επιτοκίων στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθούν να παραμένουν τα επιτόκια που πληρώνει το Δημόσιο για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών και μετά τη χτεσινή μικρή μείωση που σημειώθηκε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια που προσφέρθηκαν χτες στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, για την είσπραξη 30 και 60 δισ. δραχμών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

  • Για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 137,5 δισ. δρχ. (περίπου 4,6 φορές το ζητούμενο ποσό) και το μέσο σταθμικό επιτόκιο ανήλθε σε 11,5% έναντι 11,8% της προηγούμενης δημοπρασίας.
  • Για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 181,5 δισ. δρχ. (περίπου 3 φορές το ζητούμενο ποσό) και το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε σε 11,7%, έναντι 11,9% της προηγούμενης δημοπρασίας.

Και στη χτεσινή δημοπρασία ίσχυαν οι νέες προμήθειες που για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας είναι 0,15% και 0,25% αντίστοιχα.

Οριακή η αύξηση του τζίρου τον Απρίλη

Οριακή αύξηση κατά 0,9% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 1998, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η παραπάνω αύξηση του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το πρώτο τετράμηνο του 1998, οφείλεται στην αύξηση που εμφάνισαν οι δείκτες διατροφής (1,9%), ένδυσης - υπόδησης (0,9%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (2%), ενώ ο δείκτης λοιπών ειδών παρουσίασε μείωση κατά 1,2%.

Στην περιφέρεια πρωτεύουσας η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 2,6%,λόγω της αύξησης των δεικτών διατροφής (3,7%), ένδυσης - υπόδησης (1,6%), οικιακού εξοπλισμού (1,9%) και λοιπών ειδών (1,2%). Στην υπόλοιπη χώρα ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 0,8%,εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών διατροφής (1%), ένδυσης - υπόδησης (3,8%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (5%) και λοιπών ειδών (2,5%).

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μόνο κατά τον περασμένο Απρίλη ο τζίρος σημείωσε αύξηση κατά 1,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ