ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Με στόχο "να περάσει στα χέρια του λαού της Αθήνας η πόλη του" η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" ξεκινά και επίσημα πλέον σήμερα την αγωνιστική, αριστερή, οικολογική διαδρομή της, ώστε να διεκδικήσει τον προσεχή Οκτώβρη με επιτυχία τη δημαρχία της Αθήνας.

Ετσι σήμερα, Τρίτη 14 Ιούλη, στις 12.30 μμ ο υποψήφιος δήμαρχος της Συμπαράταξης Λεων. Αυδής παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου - που δίνεται στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) - τις προγραμματικές αρχές και το συνδυασμό που συγκροτούν οι δημοτικές κινήσεις "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία", "Αθήνα - Πράσινη Πόλη" και μια σειρά ανεξάρτητες προσωπικότητες, ενώ οι σχετικές διεργασίες συνεχίζονται.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Διαδηλώνουν για ειρήνη και όχι επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Αύριο, Τετάρτη 15 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., γίνεται αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου

Σε μείζον κοινωνικο-πολιτικό γεγονός αναδείχνεται το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στα Γιάννενα, αύριο, Τετάρτη 15 Ιούλη, από τις Επιτροπές Ειρήνης της ΒΔ Ελλάδας και στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι από ολόκληρη την περιοχή. Οπως έχουν αποφασίσει οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών της ΒΔ Ελλάδας, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων και από κει οι συγκεντρωμένοι θα πορευτούν μέσα από τους δρόμους της πόλης προς τη λίμνη, όπου θα γίνουν ομιλίες. Εκεί η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" έχει προγραμματίσει συναυλία που θα ακολουθήσει τι ομιλίες.

Οι σοβαροί κίνδυνοι που προέρχονται από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και από την προετοιμαζόμενη νέα επέμβαση που επιχειρείται τώρα στο Κοσσυφοπέδιο για τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, κινητοποιούν γενικότερα τον κόσμο της περιοχής, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος με τη μαζική του συμμετοχή στο αντιπολεμικό -φιλειρηνικό συλλαλητήριο να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να στείλει μήνυμα καταδίκης κάθε ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Επίσης, ο φιλειρηνικός λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας καλείται να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, επιτέλους να πάψει να στηρίζει και να συμμετέχει στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Να μην επιτρέψει η βάση του Ακτιου και τις άλλες βάσεις να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, με το φιλειρηνικό συλλαλητήριο ο λαός της περιοχής θα απευθύνει προειδοποίηση στους λογής εθνικιστές και σ' όσες αντιδραστικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα στην περιοχή και να προωθήσουν τα επικίνδυνα σχέδια δηλητηριάζοντας το λαό με διχαστικά - εμπρηστικά συνθήματα σε βάρος των γειτονικών λαών.

Ετσι, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων, γυναικών, νέων και συνταξιούχων από όλους τους νομούς της περιοχής, οι οποίοι θα φτάσουν στον τόπο του συλλαλητηρίου με πούλμαν που ναυλώνονται κατά τόπους. Ηδη μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής και τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας καλούν το λαό της περιοχής να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αρτας,με ανακοίνωσή της, απευθύνει κάλεσμα στους Αρτινούς πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Για τη μετακίνηση θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την Αρτα στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κιλκίς.Υπενθυμίζεται, ότι, εκτός των άλλων, λεωφορεία θα ξεκινήσουν και από το Αγρίνιο από το Εργατικό Κέντρο, όπως και από τις άλλες πρωτεύουσες των νομών της περιοχής ΒΔ Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή του κόσμου, όλες τις τελευταίες μέρες στελέχη του μαζικού φιλειρηνικού κινήματος, με περιοδείες και μοίρασμα των σχετικών ανακοινώσεων των Επιτροπών Ειρήνης, ενημερώνουν και καλούν τον κόσμο, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, να διαδηλώσει την απαίτηση για ειρήνη στα Βαλκάνια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για τη χώρα μας. Επίσης, να βάλουν φραγμό στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις αντιδραστικών κύκλων, που, αντί για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των γειτονικών λαών, προβάλλουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα στις βαλκανικές μειονότητες.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
"Παιχνίδι" για ... λίγους

Το Κυπριακό, οι ρωσικοί πύραυλοι, η ελληνοτουρκική διαμάχη και η τουρκο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία συνθέτουν το πολύπλοκο και επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Οι "παίκτες" που συμμετέχουν στο κυπριακό - διπλωματικό - παιχνίδι ανεβάζουν το στοίχημα, καθώς αυτά που διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τις ελληνοτουρκικές διαμάχες και η όποια εξέλιξη στο νησί συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της "νέας κατάστασης" σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτού του διπλωματικού παιχνιδιού εντάσσουν Ελληνες διπλωμάτες την επαναδιακήρυξη για την ολοκλήρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων, στην οποία προχώρησαν χτες στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Κύπρου, αλλά και την υπογράμμιση της ύπαρξης της τουρκο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας, στην οποία προχώρησε την ίδια στιγμή η Αγκυρα.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο πλησιάζει η ημερομηνία που έχει οριστεί για την παράδοση του ρωσικού οπλικού συστήματος στην Κύπρο, οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο για το Κυπριακό εξαντλούν τα όριά τους, καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να "εξαργυρώσει" τα "χαρτιά" της.

Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους, δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την παρουσία της Μόσχας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Μόσχα, έχοντας στο χέρι το συμβόλαιο της αγοράς των πυραύλων από τη Λευκωσία και αξιοποιώντας το "κοινά αποδεκτό" δικαίωμα μιας χώρας να φροντίζει για την άμυνά της, επιδιώκει να καταβληθεί το οικονομικό τίμημα στην εταιρία που κατασκεύασε τους πυραύλους και να αποκτήσει ερείσματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, πάλι, συμπλέοντας απόλυτα με τα αμερικανικά συμφέροντα, ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα κατάσταση η οποία έχει παγιωθεί.

Ισραήλ - Τουρκία

Στο μεταξύ άσκηση με σενάριο που προβλέπει το βομβαρδισμό των πυραύλων S-300 σε περίπτωση που αυτοί θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, πραγματοποίησαν στο Ισραήλ έξι τουρκικά F - 16, σύμφωνα με το χτεσινό κύριο θέμα της εφημερίδας "Χουριέτ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σενάριο της άσκησης, που έγινε στη βάση Σντέμα του Ισραήλ, περιλάμβανε ενδεχόμενη κυπριακή επίθεση με πυραύλους S - 300. Η εφημερίδα γράφει ότι, μεταξύ άλλων, οι πιλότοι των τουρκικών αεροσκαφών εκπαιδεύτηκαν στην εξουδετέρωση των ραντάρ των πυραύλων S-300. Πάντως δεν αναφέρεται η ημερομηνία της άσκησης.

Η "Χουριέτ" αναφέρει, επίσης, ότι στο τέλος του 1998 ή το αργότερο μέχρι το 2000 θα επαναληφθεί η άσκηση "Reliant Mermaid" που πραγματοποίησαν τον περασμένο Γενάρη στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές, ισραηλινές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "πιστεύουμε πως οι συνεργασίες πρέπει να είναι πολυμερείς, χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε εναντίον της πολιτικής δημιουργίας αξόνων στην περιοχή. Με αυτή την έννοια, αν έχουν βάση αλήθειας τα δημοσιεύματα, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία τόσο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην προσπάθεια που πρέπει όλες οι χώρες να καταβάλουν για τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο".

Προεκλογικές "ευαισθησίες"

Αυξάνονται και πληθύνονται τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται να χαλαρώσει από το φθινόπωρο την αντιλαϊκή της πολιτική και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Στα πλαίσια αυτά κινούνται τόσο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (μας πληροφορεί ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισηγήσεις συνεργατών του, που του προτείνουν να εξαγγείλει, πριν το Σεπτέμβρη, "ένα μικρό πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής" προκειμένου να "ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης" και ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφαση "για μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων"), όσο και χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με ανάλογο περιεχόμενο.

Αν πιστέψουμε τα παραπάνω και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα - που έχουν την ίδια πηγή προέλευσης - τότε θα πρέπει περιμένουμε από το Σεπτέμβρη φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα που θα "ζεστάνουν" τις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μόνο που αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Πρόκειται για το γνωστό έργο που παίζεται παραμονές κάθε εκλογών. Το ίδιο αυτό έργο - που οι κυβερνώντες υπόσχονται "καλύτερες μέρες" και παροχές για το λαό - το βλέπουμε να παίζεται και τώρα καθώς σε 3 μήνες ανοίγουν οι κάλπες των εκλογών για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Οσο και να θέλει κανείς να πιστέψει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, δεν μπορεί να μη διακρίνει ότι οι "έγκυρες" πληροφορίες - που θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να χαλαρώσει τη σφιχτή αντιλαϊκή της οικονομική πολιτική για να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους - είναι εκ του πονηρού. Γιατί, κακά τα ψέματα, και να θέλει να χαλαρώσει η κυβέρνηση την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, δεν μπορεί, γιατί έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προς το κεφάλαιο, λόγω ΟΝΕ, να συνεχίσει την ίδια πολιτική τουλάχιστον μέχρι το 2000. Εξάλλου, τις απώτερες επιδιώξεις διοχετευμένων πληροφοριών σε μερίδα του Τύπου δεν τις κρύβουν ούτε και οι εφημερίδες που τις φιλοξενούν, καθώς επισημαίνουν ότι τα μέτρα που "σχεδιάζει" να πάρει ο πρωθυπουργός έχουν διπλό στόχο. Την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μέτρα με "στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του κυβερνώντος κόμματος εν όψει δημοτικών εκλογών") καθώς επίσης και "για να αντιμετωπιστούν οι φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης"!

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν περιοριστεί μόνο σε κάποιες εξαγγελίες και "θα", αλλά βρει τρόπο να δώσει κάποια "ψίχουλα" στους συνταξιούχους (που αναγκάζονται να τα φέρουν βόλτα με συντάξεις ντροπής και πείνας) ή κάποια μικροεπιδόματα σε άλλες κατηγορίες απόρων και των οικονομικά ασθενέστερων, θα πρόκειται για παροχές καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα. Τις γνωστές παροχές - που έχουν στόχο την ψηφοθηρία και ημερομηνία λήξης - τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο λαός με το νέο προϋπολογισμό. Αν λοιπόν δε θέλουμε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και προκλητικές δηλώσεις του τύπου "ο λαός μας ψήφισε για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας", καλό είναι να μην ξεχνάμε τη λαϊκή παροιμία που λέει πως "όπου ακούτε πολλά κεράσια, πάρτε μικρό καλάθι" και κυρίως το αρχαίο ρητό "φοβού τους Δανούς και δώρα φέροντας"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ