Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
"Παιχνίδι" για ... λίγους

Το Κυπριακό, οι ρωσικοί πύραυλοι, η ελληνοτουρκική διαμάχη και η τουρκο-ισραηλινή στρατιωτική συμμαχία συνθέτουν το πολύπλοκο και επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Οι "παίκτες" που συμμετέχουν στο κυπριακό - διπλωματικό - παιχνίδι ανεβάζουν το στοίχημα, καθώς αυτά που διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τις ελληνοτουρκικές διαμάχες και η όποια εξέλιξη στο νησί συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της "νέας κατάστασης" σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτού του διπλωματικού παιχνιδιού εντάσσουν Ελληνες διπλωμάτες την επαναδιακήρυξη για την ολοκλήρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων, στην οποία προχώρησαν χτες στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Κύπρου, αλλά και την υπογράμμιση της ύπαρξης της τουρκο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας, στην οποία προχώρησε την ίδια στιγμή η Αγκυρα.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο πλησιάζει η ημερομηνία που έχει οριστεί για την παράδοση του ρωσικού οπλικού συστήματος στην Κύπρο, οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο για το Κυπριακό εξαντλούν τα όριά τους, καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να "εξαργυρώσει" τα "χαρτιά" της.

Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους, δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την παρουσία της Μόσχας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Μόσχα, έχοντας στο χέρι το συμβόλαιο της αγοράς των πυραύλων από τη Λευκωσία και αξιοποιώντας το "κοινά αποδεκτό" δικαίωμα μιας χώρας να φροντίζει για την άμυνά της, επιδιώκει να καταβληθεί το οικονομικό τίμημα στην εταιρία που κατασκεύασε τους πυραύλους και να αποκτήσει ερείσματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, πάλι, συμπλέοντας απόλυτα με τα αμερικανικά συμφέροντα, ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα κατάσταση η οποία έχει παγιωθεί.

Ισραήλ - Τουρκία

Στο μεταξύ άσκηση με σενάριο που προβλέπει το βομβαρδισμό των πυραύλων S-300 σε περίπτωση που αυτοί θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, πραγματοποίησαν στο Ισραήλ έξι τουρκικά F - 16, σύμφωνα με το χτεσινό κύριο θέμα της εφημερίδας "Χουριέτ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σενάριο της άσκησης, που έγινε στη βάση Σντέμα του Ισραήλ, περιλάμβανε ενδεχόμενη κυπριακή επίθεση με πυραύλους S - 300. Η εφημερίδα γράφει ότι, μεταξύ άλλων, οι πιλότοι των τουρκικών αεροσκαφών εκπαιδεύτηκαν στην εξουδετέρωση των ραντάρ των πυραύλων S-300. Πάντως δεν αναφέρεται η ημερομηνία της άσκησης.

Η "Χουριέτ" αναφέρει, επίσης, ότι στο τέλος του 1998 ή το αργότερο μέχρι το 2000 θα επαναληφθεί η άσκηση "Reliant Mermaid" που πραγματοποίησαν τον περασμένο Γενάρη στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές, ισραηλινές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "πιστεύουμε πως οι συνεργασίες πρέπει να είναι πολυμερείς, χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε εναντίον της πολιτικής δημιουργίας αξόνων στην περιοχή. Με αυτή την έννοια, αν έχουν βάση αλήθειας τα δημοσιεύματα, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία τόσο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην προσπάθεια που πρέπει όλες οι χώρες να καταβάλουν για τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ