Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Εχουμε σπείρει σπόρο που αποδίδει

Αναφερόμενος στην αισιοδοξία που διακατέχει την Οργάνωση, ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διευκρίνισε πως αυτή απορρέει κατ' αρχήν από την πολιτική του Κόμματος, η οποία επιβεβαιώνεται και δικαιώνεται. Τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως σήμερα διαπιστώνεται μια εκτεταμένη δυσαρέσκεια, η οποία αρχίζει να παίρνει και χαρακτηριστικά πάλης, αντίστασης. "Το ότι έχουμε διεργασίες, έντονο προβληματισμό σε έναν κόσμο που προσεγγίζει τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος, ορισμένες βασικές επιλογές του - είπε - είναι θετικό. Μπορεί να μην συμφωνεί σε όλα ή να μη βλέπει το βάθος της σκέψης μας και των λύσεων, να μην είναι έτοιμος να μπει στον αγώνα και να στρατευτεί, ωστόσο, όμως, προβληματίζεται σοβαρά. Και αυτό αποτελεί νέο ποιοτικό στοιχείο".

Εξηγώντας την έξαρση αντικομμουνισμού και αυταρχισμού απέναντι στο λαϊκό κίνημα και το Κόμμα, σήμερα, ανέφερε πως αυτό έχει τη βάση του στην ανησυχία των αντιπάλων για την πολιτική του Κόμματος που τη θεωρούν επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους: "Βλέπουμε τι δυσκολίες έχουν σήμερα τα άλλα κόμματα να πείσουν τα μέλη τους, τις επιρροές τους, για τις πολιτικές επιλογές που κάνουν. Και σε όλα αυτά έχει τη συμβολή του το Κόμμα. Εχουμε σπείρει σπόρο που αποδίδει", είπε ο Δ. Γόντικας και στη συνέχεια έθεσε ξεκάθαρα το κύριο καθήκον για όλο το Κόμμα, όπως αναδεικνύεται μέσα από την κατάσταση που διαμορφώνεται: "Αυτές οι διεργασίες, οι εμπειρίες που αποκτιούνται μέσα από τους αγώνες και την πολιτική δράση, θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος, συνείδηση, σε ό,τι αφορά τη διέξοδο, τη λύση. Δηλαδή, αυτό που λέμε Μέτωπο, συσπείρωση δυνάμεων, πάλη, αναμέτρηση με αυτές τις πολιτικές, με αυτό το μπλοκ εξουσίας. Πάλη για ανάδειξη άλλης πολιτικής και εξουσίας που θα παλεύει για τα συμφέροντα του λαού". "Αυτό όμως, διευκρίνισε, σημαίνει πως θα πρέπει το Κόμμα να συγκεντρώσει τις προσπάθειές του στην αποτελεσματική προβολή και εκλαϊκευση της πολιτικής του, πλατιά, μαζικά, ολοκληρωμένα, μόνιμα και σταθερά. Να μπαίνει στο κέντρο του προβληματισμού η λύση που προτείνει το ΚΚΕ, δεμένη με τα προβλήματα και με τους αγώνες. Αυτό για να γίνει χρειάζεται δυνάμωμα του Κόμματος και βελτίωση της ποιότητας δουλιάς. Και αυτό είναι θέμα καθοδήγησης. Απαιτείται να δουλεύουμε την πολιτική μας, να την επεξεργαζόμαστε σε κάθε χώρο συγκεκριμένα και στη βάση αυτή να προσδοκούμε αποτελέσματα".

Πλατιά δουλιά στους εργαζόμενους, στο λαό

Για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, που είναι το άμεσο πολιτικό καθήκον όλης της Οργάνωσης, ο Δ. Γόντικας επισήμανε πως θα είναι μια μάχη σκληρή, σύνθετη και θα ασκήσει παραπέρα επιδράσεις και στη διαμόρφωση συσχετισμού δυνάμεων. Γι' αυτό, σε τούτη τη μάχη - είπε - θα πρέπει να μπει το Κόμμα με όλες του τις δυνάμεις.

"Είναι ευκαιρία να ανοίξουμε πλατιά δουλιά στους εργαζόμενους, στο λαό. Οι άλλες δυνάμεις προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα για να ξεγελάσουν τον κόσμο. Εμείς πρέπει να καλέσουμε το λαό να ψηφίσει με κριτήριο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να ψηφίσει με κριτήριο, το αν οι υποψήφιοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας, ενάντια στον αυταρχισμό, για την ειρήνη στην περιοχή, για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Αν είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε σύγκρουση και ρήξη".

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις επιδιώξεις των άλλων κομμάτων μέσα από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκρατήσει δυνάμεις, γιατί έχει απώλειες μέσα στο λαό. Γι' αυτό οι υποψήφιοί του θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να ξεγελάσουν τον κόσμο και να τον παρασύρουν στα επιμέρους τοπικά προβλήματα. Την άλλη μέρα όμως, το ΠΑΣΟΚ, αν εγκλωβίσει την ψήφο του λαού, θα βγει και θα πει πως δικαιώνεται η πολιτική του και επόμενα μπορεί να τη συνεχίσει. Η ΝΔ επιδιώκει να συγκεντρώσει δυνάμεις για να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Επειδή όμως δεν έχει άλλη εναλλακτική πολιτική λύση, μπορεί να πολιτικοποιήσει τη μάχη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, σε δευτερεύοντα ζητήματα. Το ΔΗΚΚΙ προσπαθεί να καρπωθεί αυτή τη δυσαρέσκεια του λαού, ασκώντας γενικά κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ουσία δεν προτείνει τίποτε συγκεκριμένο, που να θίγει αυτή την πολιτική. Ο ΣΥΝ, από τη μια μεριά, προσπαθεί να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, από την άλλη, συνεργάζεται μαζί της και παζαρεύει, κρυφά ή φανερά, θέσεις για νομάρχες, δημάρχους, συμβούλους. Προσπαθεί να συγκρατήσει δυνάμεις, για να παζαρέψει αύριο με το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικές θέσεις".

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Δ. Γόντικας ξεκαθάρισε πως "το μεγάλο πρόβλημα της αλλαγής πολιτικής και εξουσίας έχει τεθεί μπροστά μας σήμερα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, παρά μόνο μέσα από σκληρούς, ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες, που θα έχουν σαν στόχο την αλλαγή πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ