ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προτείνουν μείωση επιτοκίων με κατάργηση του ΕΦΤΕ

Την πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Θ. Καρατζάς

Θέμα μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) και της ειδικής εισφοράς του νόμου 128/75, έθεσε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διοικητής της ΕΘνικής Τράπεζας της Ελλάδας Θόδωρος Καρατζάς.Την πρόταση αυτή - που εκφράζει και τη συνολική απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν στη μείωση των, υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων με τη μείωση των κερδών τους - ο Θ. Καρατζάς τη διατύπωσε με δήλωσή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.

Την ίδια πρόταση - για μείωση των επιτοκίων με την κατάργηση του ΕΦΤΕ και της ειδικής εισφοράς του νόμου 128/85 - έθεσε ο Θ. Καρατζάς και το απόγευμα, μιλώντας σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια) που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας και είχε αντικείμενο τα προβλήματα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Στα πλαίσια αυτά, ο Θ. Καρατζάς, επικέντρωσε την ομιλία του στα βασικά θέματα "κοινού ενδιαφέροντος", όπως τα προβλήματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τις τράπεζες (επιτόκια, προμήθειες, φορολογικές επιβαρύνσεις δανειακών συμβάσεων, δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων κλπ.).

Ο Θ. Καρατζάς τόνισε πως σκοπός της σύσκεψης, είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των τραπεζών και των παραγωγικών τάξεων και προανάγγειλε πως θα ακολουθήσουν και "ιδιαίτερες συσκέψεις κατά κλάδους για την κοινή προσέγγιση και αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων". Στην ουσία, η χτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και των εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων (μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων), αποτελεί παραλλαγή του "κοινωνικού διαλόγου" που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθεί με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος διάφορα μέτρα (φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά κλπ.).

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Παραδίδεται σήμερα και τυπικά στον όμιλο Λάτση

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, που συνεδρίασε χτες, έκρινε την προσφορά Λάτση ως την καλύτερη

Και τυπικά στον όμιλο Λάτση, αναμένεται να παραδώσει σήμερα η κυβέρνηση την "αμαρτωλή" Τράπεζα Κρήτης με τη μεγάλη "προίκα" (που είναι το δίκτυο των δεκάδων καταστημάτων της, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία), ενώ παράλληλα από χτες δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της 5μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του προσωρινού επιτρόπου Κων. Τσάλτα,καθώς επίσης και από τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής. Οσον αφορά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Χίου από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συνεδρίασή της η πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης της Τράπεζας Κρήτης εξέτασε και έκρινε ότι από τις 3 προσφορές που είχαν υποβληθεί για την εξαγορά της Κρήτης (Eurobank, Πειραιώς, Εργασίας), η προσφορά της Eurobank του ομίλου Λάτση ήταν η καλύτερη.

Συγκεκριμένα, με άριστα τους 50 βαθμούς, η προσφορά του ομίλου Λάτση (να διαθέσει το ποσό των 93 δισ. δραχμών με δόσεις μέχρι και το 2002 για την εξαγορά της Κρήτης) συγκέντρωσε 49,64 βαθμούς, έναντι 40,53 βαθμών που συγκέντρωσε η Τράπεζα Εργασίας και 37,83 βαθμών της Τράπεζας Πειραιώς. Η Επιτροπή θα ενημερώσει σήμερα και επίσημα με επιστολές της τόσο την κυβέρνηση όσο και τους υποψήφιους αγοραστές που είχαν υποβάλει προσφορές.

Τα κριτήρια που πήρε υπόψη της η Επιτροπή Αξιολόγησης ήταν το τίμημα, το επιχειρηματικό σχέδιο, η καταλληλότητα του προσώπου που είναι επικεφαλής της τράπεζας, η οποία υποβάλλει την προσφορά εξαγοράς κλπ. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια και την προσαρμογή των προσφορών σε ενιαία τιμή, η προσφορά του ομίλου Λάτση αποτιμήθηκε σε 79,2 δισ. δραχμές, η προσφορά της Εργασίας σε 50,5 δισ. δραχμές και η προσφορά της Πειραιώς σε 47,8 δισ. δραχμές.

Οι εργαζόμενοι στην Ιονική

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για να καταστεί άκυρη η γενική συνέλευση - παρωδία - όπως τη χαρακτηρίζουν - της Εμπορικής Τράπεζας της 19ης Ιουνίου, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα. Πρόκειται για τη συνέλευση η οποία αποφάσισε την πώληση της Ιονικής και των 7 θυγατρικών της εταιριών, μεταξύ των οποίων και την Ιονική Ξενοδοχειακή, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ιονικής Τράπεζας, με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί στους αρμοδίους ότι ήδη έχει αναθέσει σχετική εντολή σε νομικό γραφείο, καθώς και την απόφασή του να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προειδοποιεί δεν ότι "όσοι βάλουν τις υπογραφές τους στη διαδικασία πώλησης της Ιονικής, δε θα έχουν μετά το ελαφρυντικό της άγνοιας ή της ειλικρινούς μεταμέλειας". Τέλος, οι εργαζόμενοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να μην "αποδειχθεί η 24η Αυγούστου "αποφράς ημέρα" για την Ιονική Τράπεζα, το αρχαιότερο και πλέον σύγχρονο Πιστωτικό Ιδρυμα της χώρας".

Αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη ΣΟΦΤΕΞ στους Αμερικανούς

Κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΕ πρόκριναν την προσφορά της αμερικανικής εταιρίας "Λόκριτς"

Η περαιτέρω υπονόμευση της ΣΟΦΤΕΞ, που έχουν στήσει από κοινού κυβέρνηση, τράπεζες και ανταγωνιστές, αποδεικνύεται ότι είναι ο απώτερος σκοπός της ιδιωτικοποίησης, που άρχισε στην καρδιά του περσινού χειμώνα και συνεχίζεται εν μέσω θερινής ραστώνης δύο χρόνια μετά. Η κυβέρνηση - και ενώ 600 εργαζόμενοι έχουν πάρει το δρόμο της εξόδου, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης - συνδιαλέγεται μήνες τώρα, τη μια με τον ένα υποψήφιο και την άλλη με τον άλλο.

Στην τελευταία Διυπουργική Επιτροπή, προκρίθηκε η προσφορά της αμερικανικής εταιρίας "Λόκριτς", ενώ την περασμένη Παρασκευή ανάλογη απόφαση πήρε και το ΔΣ του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Σχετική απόφαση αναμένεται να πάρει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα υποτίθεται ότι θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της προσφοράς της υποψήφιας εταιρίας. Το κριτήριο είναι η εξασφάλιση από την τελευταία 1.250 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια, από τους οποίους μάλιστα το 90% θα προέρχεται από το υπάρχον προσωπικό της εταιρίας, που σημαίνει ότι το δρόμο της εξόδου θα πάρουν πάνω από 400 εργαζόμενοι ακόμη.

Στο μεταξύ, προκειμένου η εταιρία να αντέξει οικονομικά, από το βάρος των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών για χρέη που την έχει φορτώσει ο Κεφάλας, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η συμφωνία παγώματος των χρεών της επιχείρησης, που έληγε στο τέλος Ιούνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και λίστες όσων εκδίδουν πλαστά τιμολόγια

Στην κατάρτιση λίστας που θα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων κατά καιρούς έχουν συλληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι να θεωρείται συνυπεύθυνος στην παράβαση και ο λήπτης πλαστού τιμολογίου όταν αυτό προέρχεται από τους εκδότες που θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος για το νέο ποινολόγιο που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή πέρυσι, περιείχε διάταξη η οποία διαχώριζε τον εκδότη από το λήπτη πλαστού τιμολογίου, απαλλάσσοντας το δεύτερο από οποιαδήποτε κατηγορία, με το πρόσχημα της άγνοιας.

Αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στη διαδικασία κατάρτισης αυτής της λίστας, παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο αν στη λίστα θα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των εκδοτών, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ή θα γίνεται διαχωρισμός.

"Παιχνίδι με τη φωτιά" οι ρυθμίσεις για την ενέργεια

Ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ

Εκκληση στην υπουργό Ανάπτυξης "να αναλογιστεί την κρισιμότητα των αποφάσεών της, "να μην παίζει με τη φωτιά", να αντλήσει έγκυρες πληροφορίες από κάθε καλοπροαίρετη πηγή και να μην παρασυρθεί από τις "σειρήνες" των ισχυρών οικονομικών κύκλων που επιθυμούν το διαμελισμό της ΔΕΗ", κάνει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου και με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που η υπουργός Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, τονίζει μεταξύ άλλων και την αναγκαιότητα να παραμείνει η διαχείριση του συστήματος στη ΔΕΗ, δυνατότητα που δίνεται από την Κοινοτική Οδηγία και κρίνεται απαραίτητη για την ύπαρξη ενός εθνικού σχεδιασμού.

Αναφορικά με το πρόσφατο μπλακ - άουτ, τονίζει ότι οι διακοπές δεν οφείλονται στην έλλειψη παραγωγικής ικανότητας του συστήματος, αλλά σε "προβλήματα διάθεσης" της ηλεκτρικής ενέργειας προς το κέντρο κατανάλωσης (Αττική) και στην "ελλειμματική" στήριξη της παραγωγής στο νότο. Ευθύνες αποδίδει στη διοίκηση της ΔΕΗ για την παντελή απουσία τους στην ενημέρωση του κοινού τις μέρες των διακοπών, αλλά και ευθύνες για την ολιγωρία αντικατάστασης του παραιτηθέντος διευθυντή Μεταφοράς Ρ. Μαϊόπουλου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας και έλλειψη συντονισμού στο νευραλγικό χώρο της μεταφοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ