Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Παραδίδεται σήμερα και τυπικά στον όμιλο Λάτση

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, που συνεδρίασε χτες, έκρινε την προσφορά Λάτση ως την καλύτερη

Και τυπικά στον όμιλο Λάτση, αναμένεται να παραδώσει σήμερα η κυβέρνηση την "αμαρτωλή" Τράπεζα Κρήτης με τη μεγάλη "προίκα" (που είναι το δίκτυο των δεκάδων καταστημάτων της, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία), ενώ παράλληλα από χτες δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της 5μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του προσωρινού επιτρόπου Κων. Τσάλτα,καθώς επίσης και από τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής. Οσον αφορά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Χίου από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συνεδρίασή της η πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης της Τράπεζας Κρήτης εξέτασε και έκρινε ότι από τις 3 προσφορές που είχαν υποβληθεί για την εξαγορά της Κρήτης (Eurobank, Πειραιώς, Εργασίας), η προσφορά της Eurobank του ομίλου Λάτση ήταν η καλύτερη.

Συγκεκριμένα, με άριστα τους 50 βαθμούς, η προσφορά του ομίλου Λάτση (να διαθέσει το ποσό των 93 δισ. δραχμών με δόσεις μέχρι και το 2002 για την εξαγορά της Κρήτης) συγκέντρωσε 49,64 βαθμούς, έναντι 40,53 βαθμών που συγκέντρωσε η Τράπεζα Εργασίας και 37,83 βαθμών της Τράπεζας Πειραιώς. Η Επιτροπή θα ενημερώσει σήμερα και επίσημα με επιστολές της τόσο την κυβέρνηση όσο και τους υποψήφιους αγοραστές που είχαν υποβάλει προσφορές.

Τα κριτήρια που πήρε υπόψη της η Επιτροπή Αξιολόγησης ήταν το τίμημα, το επιχειρηματικό σχέδιο, η καταλληλότητα του προσώπου που είναι επικεφαλής της τράπεζας, η οποία υποβάλλει την προσφορά εξαγοράς κλπ. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια και την προσαρμογή των προσφορών σε ενιαία τιμή, η προσφορά του ομίλου Λάτση αποτιμήθηκε σε 79,2 δισ. δραχμές, η προσφορά της Εργασίας σε 50,5 δισ. δραχμές και η προσφορά της Πειραιώς σε 47,8 δισ. δραχμές.

Οι εργαζόμενοι στην Ιονική

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για να καταστεί άκυρη η γενική συνέλευση - παρωδία - όπως τη χαρακτηρίζουν - της Εμπορικής Τράπεζας της 19ης Ιουνίου, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα. Πρόκειται για τη συνέλευση η οποία αποφάσισε την πώληση της Ιονικής και των 7 θυγατρικών της εταιριών, μεταξύ των οποίων και την Ιονική Ξενοδοχειακή, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ιονικής Τράπεζας, με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί στους αρμοδίους ότι ήδη έχει αναθέσει σχετική εντολή σε νομικό γραφείο, καθώς και την απόφασή του να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προειδοποιεί δεν ότι "όσοι βάλουν τις υπογραφές τους στη διαδικασία πώλησης της Ιονικής, δε θα έχουν μετά το ελαφρυντικό της άγνοιας ή της ειλικρινούς μεταμέλειας". Τέλος, οι εργαζόμενοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να μην "αποδειχθεί η 24η Αυγούστου "αποφράς ημέρα" για την Ιονική Τράπεζα, το αρχαιότερο και πλέον σύγχρονο Πιστωτικό Ιδρυμα της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ