Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απροθυμία για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποίηση για την πορεία αύξησης των φορολογικών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 1998 και ότι με τον προϋπολογισμό του 1999 δεν προβλέπονται ούτε επιβαρύνσεις, ούτε ελαφρύνσεις, ούτε τιμαριθμοποίηση της κλίμακας

Νέο σοβαρό πλήγμα θα υποστούν οι φορολογούμενοι το 1999, αφού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας,η οποία ουσιαστικά παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 1993, πέρα από τη γνωστή υποτιμαριθμοποίηση - "κοροϊδία" της τάξης του 5,5% που έγινε για το τρέχον έτος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία αύξησης των φορολογικών εσόδων, που και φέτος το ποσοστό αύξησης είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, που χτες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο και επανέλαβε ότι στον προϋπολογισμό του 1999 δε "θα υπάρξει καμία φορολογική ελάφρυνση, ούτε επιβάρυνση". Ομως, σε σχετική ερώτηση του "Ρ", το ίδιο στέλεχος, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται τιμαριθμοποίηση της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας.

Ουσιαστικά, η παραπάνω παράμετρος σημαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί η όποια ισχνή αύξηση προκύπτει κάθε χρόνο στα λαϊκά εισοδήματα (όπως για παράδειγμα οι ονομαστικές αυξήσεις που προκύπτουν στους μισθούς και συντάξεις από την εισοδηματική πολιτική, τη φυσιολογική ωρίμανση ή ενδεχόμενη αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης), εξανεμίζεται με το παραπάνω από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα ίδια επίπεδα και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την παραπάνω παράμετρο, τη στιγμή που ευελπιστεί ότι τα έσοδα του τρέχοντος έτους θα υπερκαλύψουν τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί με τον προϋπολογισμό, αντλώντας την αισιοδοξία της αυτή από το ρυθμό αύξησης εσόδων που εμφανίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο παραπάνω διάστημα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 14,18% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,85%.

Ας σημειωθεί επίσης ότι χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,και με τη συμμετοχή των διευθυντών του υπουργείου, προκειμένου να εξεταστούν θέματα οργανωτικής φύσης, αλλά και τρόποι επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες στο σκέλος των εσόδων. Ο Ιούλης θεωρείται ιδιαίτερα από αυτή την άποψη ιδιαίτερα δύσκολος μήνας, καθώς έχει τεθεί ως στόχος η είσπραξη εσόδων της τάξης του 1.066 δισ. δρχ. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ευρεία σύσκεψη του Γ. Παπαντωνίου με τους προϊσταμένους των εφοριών και των τελωνείων.

  • Σχετικά με το επίμαχο θέμα της μείωσης της φορολογίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και πως οι όποιες αλλαγές στη νομοθεσία θα ισχύσουν από το 1999.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ