ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συσπείρωση και ενότητα στη βάση

Σε μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση χτες βράδυ στην πλατεία Πλαστήρα της Καρδίτσας, ανακηρύχτηκε υποψήφιος νομάρχης ο Βαγγέλης Μπούτας

Ο λαός της Καρδίτσας έδωσε χτες την πρώτη του απάντηση για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της πορείας των "μπλόκων" σε επίπεδο νομαρχίας στο νομό, με τη μαζική του συμμετοχή στη χτεσινή ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΑΣ Καρδίτσας στην πλατεία Πλαστήρα. Πλήθος κόσμου, συναγωνιστές αγρότες από τα μπλόκα, εργαζόμενοι, νεολαία συγκεντρώθηκαν για να δώσουν την εντολή στον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΠΑΣΕ Βαγγέλη Μπούτα, να δώσει τη μάχη των νομαρχιακών εκλογών σαν υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ.

Πολλές συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, με τους αγρότες να συναντιούνται, να αγκαλιάζονται και να συζητάνε μεταφέροντας το κλίμα των μπλόκων στην καρδιά της πρωτεύουσας του νομού, ενώ αυτό το κλίμα ενισχυόταν και από τα τραγούδια και τη μουσική της... εθνικής οδού. Ηταν ολοφάνερο και από την ατμόσφαιρα και από τις κουβέντες μεταξύ των συγκεντρωμένων, πως η πράξη του Βασίλη Αναγνωστόπουλου, να αποκλείσει τον Βαγγέλη Μπούτα από το ενωτικό ψηφοδέλτιο, έπεσε στο κενό.

Τον Βαγγέλη Μπούτα παρουσίασε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της γραμματείας της ΝΑΣ ο Βασίλης Παπαλίτσας, ο οποίος τόνισε ότι "η ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη νικηφόρα πορεία του αγώνα μας". Πρόσθεσε ότι "οι εκλογές του Οκτώβρη πρέπει να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης των ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, πρέπει να δώσουν μήνυμα αντίστασης στην καταστροφική πολιτική, πρέπει να δυναμώσουν την ελπίδα του λαού για καλύτερες μέρες".

Η φράση του προς τους συγκεντρωμένους, "η γραμματεία της ΝΑΣ αποφάσισε να σας προτείνει για υποψήφιο νομάρχη τον Βαγγέλη Μπούτα" πνίγηκε στα χειροκροτήματα.

Στη λογική των μπλόκων

"Να δοθεί ένα πρώτο μάθημα στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν στις νομαρχιακές εκλογές" κάλεσε ο Β. Μπούτας, μιλώντας μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του. Πρέπει, είπε, να δυναμώσει η λογική του αγώνα, που είναι μονόδρομος κόντρα στην υποταγή, το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Θέλουμε ο νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο "να εκφράζουν τους αγώνες και τη λογική των "μπλόκων" αγροτών, εργαζομένων, ΕΒΕ, νεολαίας, για να πάει αυτός ο αγώνας ένα βήμα παραπέρα για τα συμφέροντα των κατοίκων του νομού".

"Η προσπάθεια για συσπείρωση και ενότητα στη βάση - που μπορεί να φέρει το επιδιωκόμενο από τη ΝΑΣ αποτέλεσμα - δε σταματάει",σημείωσε αναφερόμενος στην απόσυρση της υποστήριξης της ΝΑΣ από την υποψηφιότητα τουΒ. Αναγνωστόπουλου.Αντίθετα η ΝΑΣ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους αγωνιστές των μπλόκων, ό,τι και να ψηφίζουν, να στηρίξουν την προσπάθεια συσπείρωσης, να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για να εκφραστεί αυτό που λέμε όλοι ότι "δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει".

Σε αυτή την προσπάθεια άλλωστε εντασσόταν εξαρχής και η απόφαση της ΝΑΣ να δώσει τη στήριξή της στον Β. Αναγνωστόπουλο, ύστερα από τη συμφωνία να είναι ο συνδυασμός που θα συγκροτηθεί ανεξάρτητος από κόμματα και κατεστημένα συμφέροντα. Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στην αποδοχή που είχε συναντήσει αυτή η πρωτοβουλία από την πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, αλλά και τις λυσσώδεις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, όπως και τα κατεστημένα συμφέροντα και τον Τύπο. "Ο ανυπότακτος λαός που πρωτοστάτησε στους πρόσφατους αγώνες, μπήκε στο μάτι της άρχουσας τάξης και τράβηξαν το αυτί της ηγεσίας της ΝΔ, ώστε η τελευταία να πιέσει ασφυκτικά και να πείσει τελικά τον Β. Αναγνωστόπουλο, να παραβεί τις δεσμεύσεις του αποδεχόμενος την απόφαση της ΝΔ" είπε ο Β. Μπούτας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "πολιτική, με βάση την ταξική της αντίληψη και επιλογή, κόντρα στο τι θέλει η βάση της ακόμα και το νομαρχιακό της όργανο, με στόχο να μη γίνει η Νομαρχία Καρδίτσας παράδειγμα και για τους άλλους νομούς"!Υπογράμμισε όμως ότι οι εξελίξεις αυτές, δεν μπορούν να ακυρώσουν τη σταθερή επιδίωξη της ΝΑΣ για τη δημιουργία στην πράξη ενός μετώπου που θα συμμετέχει ο απλός εργαζόμενος και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του".

Αλλωστε δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είπε Β. Μπούτας, την ώρα που η πολιτική κατάσταση είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων, η κυβέρνηση θέλει να πάρει έγκριση από τις εκλογές του Οκτώβρη ακριβώς για να συνεχίσει αυτή την πολιτική με πιο σκληρά, πιο αντιλαϊκά μέτρα μετά. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η στήριξη κυβερνητικών νομαρχών και δημάρχων, που θα τη βοηθήσουν μετά στο αντιλαϊκό της έργο. Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Καρδίτσας σημείωσε ότι με την ουσία αυτής της πολιτικής δε διαφωνεί η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Για τις προεκλογικές εξαγγελίες

Αναφερόμενος στο προεκλογικό "πυροτέχνημα" της κυβέρνησης για τις δίκες των αγωνιστών αγροτών, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα της καταδίκης της πολιτικής της. "Αυτό μαρτυρούν οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνει για τη διαγραφή των δήθεν αδικημάτων. Αλλά το πόσο επικίνδυνη είναι, φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο πάει να κάνει αυτή τη ρύθμιση. Σήμερα, ο κ. Ρέππας δήλωσε, ότι θα συνεχιστούν οι διώξεις των ηγετών του αγροτικού κινήματος, των μελών των Συντονιστικών Επιτροπών, σε αντίθεση με τους αγωνιστές αγρότες. Αυτό το κάνει για να εξοντώσει τη φυσική ηγεσία του αγροτικού κινήματος, να χτυπήσει τους αγώνες και παράλληλα, να μετριάσει όσο γίνεται τις πολιτικές απώλειες".

Οσον αφορά στις... "αερομεταφερόμενες" περιοδείες κυβερνητικών κλιμακίων στο νομό, υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση δε διστάζει με το σύγχρονο μάρκετινγκ να περιφέρεται με τα ελικόπτερα παντός καιρού και πάσης μίζας, έχοντας επιβάτες τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες, να επαναεξαγγέλλει παλιά έργα σαν καινούρια".

Αναφέρθηκε επίσης στην προεκλογική "εξαγγελία" για διαγραφή των χρεών των κοινοτήτων του νομού προς την ΑΤΕ, σημειώνοντας ότι "όταν το αγροτικό κίνημα πάλευε για τη ρύθμιση και τη διαγραφή των χρεών, η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας μας έλεγε ότι κάνουμε λαϊκισμό".

Επισήμανε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών των συνεταιρισμών, δεν εγκρίνεται από την ΕΕ, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει αυτή η διαγραφή και συνέχισε: "Τότε, ο κ. Τζουμάκας έδειχνε το "φιλολαϊκό" τάχατες, πρόσωπο της κυβέρνησης. Σήμερα, ενόψει δημοτικών εκλογών, ο λαϊκισμός του κ. Τζουμάκα - που είναι υπεύθυνος από το ΠΑΣΟΚ για να καθοδηγήσει τις εκλογές στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα - αφορά τις κοινότητες. Είναι βέβαιο ότι κοροϊδεύει το λαό, με στόχο να υφαρπάξει την ψήφο του". Και κατέληξε λέγοντας: "Δε θα τους περάσει όμως. Οι αγρότες θα δώσουν απάντηση και με τους αγώνες τους και με την ψήφο τους στις εκλογές".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλήθος μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών συντονιστικών επιτροπών αγροτών. Μεταξύ αυτών τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Νομού Καρδίτσας Θωμάς Κυρίτσης,Γιώργος Φαλάγκος,Θωμάς Δολόπουλος,Βαγγέλης Γάκης,Αχιλλέας Γακόπουλος,Σωτήρης Γιαννακός,Σωτήρης Μανώλης,Βασίλης Τσιτόγλου,Μπάμπης Τζιοβάρας,Δημήτρης Κωστόπουλος,Στέφος Μπικιάρης και Απόστολος Μαγουιώτης.


ΔΗΜΟΣ ΕΝΙΠΠΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο Θανάσης Τσαλόπουλος υποψήφιος δήμαρχος

Πλατύ αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, με υποψήφιο δήμαρχο τον Θανάση Τσαλόπουλο,αποτέλεσμα και της κοινής πάλης που αναπτύχθηκε στα μπλόκα των αγροτών, την εμπειρία και τις παρακαταθήκες των οποίων φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να υπηρετήσει, με ορμητήριο το νέο Δήμο Ενιππέα,που αποτελούν οι κοινότητεςΑγίου Γεωργίου,Βασιλή,Κατωχωρίου,Κρήνης,Μεγάλου Ευυδρίου,Πολυνερίου,Σταυρού και Υπερείας του Νομού Λάρισας συγκροτεί η"Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία".

Οι εκλογές αυτές, μπορεί να μην εκλέγουν κυβέρνηση, έχουν όμως σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι η ψήφος του λαού θα λειτουργήσει ως επιδοκιμασία ή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, χτες το βράδυ από την πλατεία του Μικρού Ευυδρίου. Από όπου, όπως έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια, ώστε την επομένη των εκλογών να είναι το ψηφοδέλτιο της νίκης, αυτό της ΔΑΣ.

Ο Θ. Τσαλόπουλος, από τους πρωτεργάτες των αγροτικών κινητοποιήσεων, στέλεχος της ΠΑΣΕ, κάλεσε "όλους όσοι δε συμβιβάζονται με την κατάσταση που υπάρχει γύρω τους σήμερα και θέλουν να την αντιπαλέψουν, να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της μονόπλευρης λιτότητας, της υπονόμευσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, στις αρνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της ΤΑ - όπως με τις αναγκαστικές συνενώσεις".Κάλεσε σε αγώνα για ένα δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό, δημοκρατικό, κοντά στο λαό, όχι μηχανισμό επιβολής πρόσθετης φορολογίας, ανταποδοτικών τελών, εκχώρησης υπηρεσιών του στους ιδιώτες και χειροκροτητή της εκάστοτε αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης απέναντι στην αγροτιά και στα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί γενικότερες αρνητικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο ήδη αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΤΑ, που τελικά μετατρέπεται σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο Θ. Τσαλόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη πλατιάς και συντονισμένης αντίστασης στην πολιτική που ευθύνεται για τη φθίνουσα πορεία της αγροτιάς, τη μείωση του εισοδήματος του λαού της περιοχής, την ανεργία που αντιμετωπίζει η νεολαία, τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στα χωριά, τη μη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, την έλλειψη επί χρόνια σοβαρών υποδομών...

"Ετσι, υπογράμμισε, στόχος της κίνησής μας είναι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να αναδειχτεί το ψηφοδέλτιό μας, με τις ψήφους των συνδημοτών μας, πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ώστε και απ' αυτή τη θέση να προωθεί και να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη λύση των λαϊκών προβλημάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κάθε κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν".

Ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε όσους συνδημότες μας αποδέχονται αυτές τις θέσεις και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για αυτές, να πλαισιώσουν ενεργά ή να στηρίξουν το συνδυασμό. "Επιδιώκουμε, είπε, τη συζήτηση και τη συνεργασία με κάθε συνδημότη μας, που συμφωνεί με την αντίληψή μας για την ΤΑ και ενδιαφέρεται να συστρατευτεί μαζί μας, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Κριτήριο για μας είναι η πολιτική - κοινωνική στάση και δράση του καθένα, η ανιδιοτέλεια, η τιμιότητα, η διάθεση για προσφορά και όχι η όποια ένταξή του σε κάποιο χώρο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ