ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Μυτιλήνη δε θα γίνει επαρχία των ΗΠΑ

Καταγγελία της σχεδιαζόμενης προκλητικής "επίσκεψης" αμερικανικών πλοίων στο νησί και κάλεσμα αγωνιστικής λαϊκής κινητοποίησης για τη ματαίωσή της

Ενώ ακόμη νωπές είναι οι μνήμες και οι λαϊκές αντιδράσεις από τις "επισκέψεις" αμερικάνικων πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας μας, που πήραν περήφανη απάντηση από τον αδούλωτο φιλειρηνικό λαό και τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη, στο Φάληρο και αλλού, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δε λένε να το "βάλουν κάτω". Αυτή τη φορά διάλεξαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, για να "ξαποστάσουν" τα πληρώματα τριών πλοίων του Πολεμικού τους Ναυτικού, που μάλιστα συμμετέχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, τα πλοία αυτά σκοπεύουν να καταπλεύσουν στα τέλη του μήνα στο νησί με μεγάλο αριθμό στρατιωτών και να έχουν σειρά ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, σαν μια "ανάπαυλα" από τις πολεμικές τους προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη κλιμάκια αξιωματικών του αμερικανικού Πενταγώνου πραγματοποιούν διάφορες συναντήσεις με παράγοντες του νησιού, όπως τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Αστυνομική Διεύθυνση, για να διερευνήσουν τις συνθήκες διαμονής των πληρωμάτων των πλοίων. Ενώ υπέρμαχος της "επίσκεψης" είναι και ο ανεκδιήγητος αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που προκλητικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αιολικά Νέα", εκθειάζει την επίσκεψη ως "πραγματικά μεγάλο δώρο" από τον αμερικάνικο στόλο.

Γυρίστε την πλάτη στους ιμπεριαλιστές

Με αφορμή όλα αυτά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική "επίσκεψη" των Αμερικανών "Ράμπο" στο νησί και καλεί το λαό σε αγωνιστική κινητοποίηση για να μην πατήσουν πόδι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες τονίζει:

"Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης, σε μια περίοδο μάλιστα που κορυφώνονται τα σχέδια για τη ΝΑΤΟποίηση και το διαμελισμό του Αιγαίου, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τα βαθιά φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, αφού αυτή δεν υπηρετεί τις σχέσεις των δύο λαών, αλλά έχει σαν στόχο την παραπλάνησή του και τον εθισμό του στην παρουσία των επικυρίαρχων του πλανήτη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίσκεψη - πρόκληση του αμερικανικού στόλου και όσους συνεπικουρούν στην επίσκεψη αυτή, και καλεί τον εργαζόμενο λαό του νησιού μας σε αγωνιστική κινητοποίηση για να μην πατήσουν οι "Ράμπο" των ΗΠΑ στη Μυτιλήνη".

Καλεί επίσης τους μαζικούς φορείς, "όχι μόνο να γυρίσουν την πλάτη και να μην πάρουν μέρος σε φιέστες που τυχόν θα ετοιμάσουν, αλλά να καταγγείλουν την επίσκεψη αυτή και να καταδικάσουν τους οργανωτές της".

Καταλήγοντας η ΝΕ διακηρύσσει: "Η Μυτιλήνη δε θα γίνει τόπος αναψυχής και τουρισμού των ιμπεριαλιστών για να υλοποιούν τα δολοφονικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς. Η Μυτιλήνη δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει, αμερικάνικη επαρχία".

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
"Ελεύθερες" προσλήψεις στελεχών από την αγορά

Πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του κλάδου των "ράμπο" που πρότεινε η έκθεση Σπράου

Στην υλοποίηση της πρότασης Σπράου για δημιουργία ενός "εκτός ιεραρχίας" κλάδου ανώτατων στελεχών στη δημόσια διοίκηση, που θα αποτελεί βασικό όργανο για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών στον ευρύτερο και μελλοντικά και στο "στενό" δημόσιο τομέα, προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη.

Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η "ευελιξία" στις προσλήψεις των ανώτερων στελεχών στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ απευθείας από την "αγορά", κατά παρέκκλιση του "νόμου Πεπονή". Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός"σώματος" στελεχών που θα πρωτοστατούν στην εφαρμογή των επιλογών της, στην προετοιμασία δηλαδή του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και της λειτουργίας τους με"ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", χωρίς να δεσμεύονται από τις "αγκυλώσεις" της δημόσιας διοίκησης.

Το θέμα επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, όταν αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους η Β. Παπανδρέου, ο Κ. Λαλιώτης, ο Γ. Παπαντωνίου κ. ά. έθεσαν ζήτημα κατάργησης του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις ειδικών επιστημόνων, συμβούλων και συνεργατών, ιδιαίτερα στις τράπεζες και τις υπό μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Κ. Σημίτη εξέφρασε κατά σαφή τρόπο και δημόσια ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος σε διαδοχικές δηλώσεις του στα ΜΜΕ τάχθηκε υπέρ "της ευελιξίας στην επιλογή στελεχών από την αγορά και από τις άλλες τράπεζες", αναφερόμενος κατ' αρχήν στο χώρο των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει διαφορετικό καθεστώς για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, μέσω πενταμελών επιτροπών, αλλά ούτε αυτό την ικανοποιεί γιατί θέλει να έχει εντελώς "λυμένα τα χέρια" της, προκειμένου να προσλάβει τα αφοσιωμένα στην πολιτική της ανώτερα στελέχη. Επιπλέον, τα στελέχη αυτά δεν πρόκειται να υπάγονται στην ιεραρχία που υπάρχει σε κάθε φορέα του δημοσίου αλλά θα ενεργούν "αυτόνομα", δίκην ράμπο, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εντολών και σχεδίων, χωρίς να δεσμεύονται από τη "γραφειοκρατία".

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από τη δημιουργία του "κλάδου ανώτατων στελεχών διοίκησης", όπως υποδείκνυε η γνωστή έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον ορισμό που είχε δώσει η επιτροπή Σπράου, τα ανώτατα αυτά στελέχη θα είναι η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη και θα εγγυάται"την ποιότητα, την επαγγελματικότητα και τη συνοχή στη δημόσια διοίκηση".

  • Στις νομαρχίες αναμένεται να αποσταλούν σήμερα ή αύριο οι πίνακες των διοριστέων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου για την πλήρωση 2.353 θέσεων.
Εγκλημα εκ προμελέτης

Η τραγωδία δεν οδηγήθηκε στη λύτρωση. Το 40% του εδάφους της Κύπρου, ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ συνεχίζει να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και ο λαός βίαια διαιρεμένος. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή πραγματικότητα διαμορφώθηκε στις 20 Ιούλη 1974 και είχε προετοιμαστεί πολλά χρόνια πριν, εύλογα θα αναλογιστεί: Γιατί 24 χρόνια μετά συνεχίζει η ίδια κατάσταση; Δεν κινείται τίποτα; Και αυτό δεν είναι σωστό. Υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια έντονη δραστηριότητα για τη λύση του, αλλά σ' αυτήν συγκρούονται τα συμφέροντα αυτών που επεδίωξαν τη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ισως η υπενθύμιση της εκτίμησης του ΚΚΕ την εποχή που τα τουρκικά στρατεύματα έκαναν την εισβολή στην Κύπρο, βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί η τουρκική εισβολή δεν έγινε χωρίς την ανοχή αν όχι την προτροπή του αμερικανονατοϊκού παράγοντα. Οπως δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η αφορμή επίσης για την εισβολή (το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου), δεν έγινε χωρίς την ανοχή αν όχι την καθοδήγηση των ίδιων κύκλων, των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Μέρος συγκεκριμένου σχεδίου το έγκλημα; Τουλάχιστον η εμμονή των Αμερικανών σήμερα σε λύση που αποδέχεται αφ' ενός μεν τα τετελεσμένα, αφ' ετέρου δε αυτή να είναι προς όφελός τους, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν 24 χρόνια πριν αλλά που αποτελούν ίσως τους κρίκους της αλυσίδας ή κομμάτια του παζλ της σημερινής"νέας τάξης". Ποια ήταν η εκτίμηση του ΚΚΕ; Αν δεν απεγκλωβιστεί το πρόβλημα από τα αμερικανονατοϊκά γρανάζια, από τους εμπνευστές και καθοδηγητές των δραματικών γεγονότων, δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη λύση προς όφελος του κυπριακού λαού.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν ευθύς εξ αρχής να μείνει το πρόβλημα έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, να μην διεθνοποιηθεί και ακολούθησαν ανάλογη ταχτική δρομολόγησής του στα πλαίσια των επιδιώξεών τους. Η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα της ΕΣΣΔ, δεν άφηνε τότε περιθώρια για αποδιεθνοποίηση και εξεύρεση λύσης έξω από τον ΟΗΕ. Μόνο που ήρθαν οι αρνητικές εξελίξεις με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων για να συμβάλουν στην ευόδωση των αμερικάνικων σχεδίων. Η "νέα τάξη" στην περιοχή περνά από τα πετρέλαια. Και τα πετρέλαια, αποτελούν ζωτικά συμφέροντα για τα αμερικάνικα μονοπώλια. Την Κύπρο τη διεκδικούν ως ένα από τα στρατηγικά ορμητήριά τους για υποταγή των λαών της περιοχής αλλά και ως έδαφος προστασίας των συμφερόντων τους.

Το πρόβλημα αποδιεθνοποιήθηκε. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, το έφεραν στα μέτρα τους. Από πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων εδαφών, έγινε πρόβλημα των δύο κοινοτήτων. Ετσι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος βρίσκεται διαμελισμένο, ενταγμένο στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό,(τεράστιες γι' αυτό είναι οι κυβερνητικές ευθύνες), με τη συμβολή και επιβουλή των ΗΠΑ, γιατί έτσι το αξιοποιούν και επεμβαίνουν προς χάρη της νατοϊκής λυκοσυμμαχίας και δόξα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ωσπου μέσα από την οριστική διχοτόμηση να υποτάξουν και άμεσα τον κυπριακό λαό στη νατοϊκή ομπρέλα που μόνιμα πλέον θα μετατρέψει το έδαφος της Κύπρου, στο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πράγματι, λύση υπάρχει μόνον έξω από τα αμερικανονατοϊκά γρανάζια. Αλλά αυτή μόνο οι λαοί μπορούν να την επιβάλουν.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Παρέμβαση στην εκπαίδευση και πρόταξη της "ράβδου"!

Η ευθεία παρέμβαση της Εκκλησίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, έκδηλη όπως προκύπτει από τις δημόσιες εμφανίσεις του αρχιεπισκόπου, παίρνει μέρα με τη μέρα ευρύτερα χαρακτηριστικά. Τελευταία τέτοια κίνηση είναι η "προαναγγελία" των προθέσεων της Εκκλησίας για παρέμβαση και στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται από προχτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Βραδυνή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόθεση του Χριστόδουλου είναι η ίδρυση σχολείων και πανεπιστημίων εκ μέρους της Εκκλησίας, καθώς και η συνολικότερη επέμβασή της στο χώρο της εκπαίδευσης! Η ίδρυση πανεπιστημίου είναι στα βασικά σχέδια του αρχιεπισκόπου, κάτι για το οποίο, ας σημειωθεί, ο υπουργός Πολιτισμού είχε δόσει το "πράσινο φως" στην πρόσφατη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Επίσης η τακτική της Εκκλησίας στοχεύει στο να περάσει υπό το δικό της έλεγχο η εκπαίδευση στις ανώτερες θεολογικές σχολές, που τώρα υπάγονται στα ΤΕΙ. Δεν είναι, δε, ανεξάρτητο των γενικότερων σχεδιασμών, η παρέμβαση της Εκκλησίας και στη στοιχειώδη εκπαίδευση, μέσω της σύστασης σχολείου, στον Πειραιά, που θα λειτουργήσει σε πειραματικό στάδιο και θα αποτελέσει "πιλότο" για την επέκταση της Εκκλησίας και σε αυτό το πεδίο...

Τα παραπάνω, που συνιστούν άλλη μια εκδήλωση του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει ο αρχιεπίσκοπος, στα πλαίσια της αντίληψής του για εκκλησιαστική "επιδρομή" σε όλους τους τομείς, δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται ως "προσφορά" της Εκκλησίας, μέσω δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο και για ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών.

Ας σημειωθεί ότι αυτή η νέα εκδήλωση εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος για τόνωση του "ξεχασμένου ελληνικού πολιτισμού που στηρίζεται στα νάματα της Ορθοδοξίας".., όπως λέει η "Βραδυνή", εντάσσεται σε έναν ακόμα γύρο αρχιεπισκοπικής πολυπραγμοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χριστόδουλος δεν παρέλειψε μέσα στο Σαββατοκύριακο να αναφερθεί και στην κατοχή της Κύπρου, ενώ μόλις χτες απείλησε πως η ποιμαντορική ράβδος που κρατά μπορεί να επιπέσει επί της ράχης ορισμένων! Πρόκειται για λόγια του αρχιεπισκόπου, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "συμβολικά"...

Αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στο Συνέδριο της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς

Αναχώρησε χτες για το Βελιγράδι, ο Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, για να πάρει μέρος, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στο Συνέδριο της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ