Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
"Ελεύθερες" προσλήψεις στελεχών από την αγορά

Πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του κλάδου των "ράμπο" που πρότεινε η έκθεση Σπράου

Στην υλοποίηση της πρότασης Σπράου για δημιουργία ενός "εκτός ιεραρχίας" κλάδου ανώτατων στελεχών στη δημόσια διοίκηση, που θα αποτελεί βασικό όργανο για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών στον ευρύτερο και μελλοντικά και στο "στενό" δημόσιο τομέα, προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη.

Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η "ευελιξία" στις προσλήψεις των ανώτερων στελεχών στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ απευθείας από την "αγορά", κατά παρέκκλιση του "νόμου Πεπονή". Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός"σώματος" στελεχών που θα πρωτοστατούν στην εφαρμογή των επιλογών της, στην προετοιμασία δηλαδή του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και της λειτουργίας τους με"ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", χωρίς να δεσμεύονται από τις "αγκυλώσεις" της δημόσιας διοίκησης.

Το θέμα επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, όταν αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους η Β. Παπανδρέου, ο Κ. Λαλιώτης, ο Γ. Παπαντωνίου κ. ά. έθεσαν ζήτημα κατάργησης του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις ειδικών επιστημόνων, συμβούλων και συνεργατών, ιδιαίτερα στις τράπεζες και τις υπό μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Κ. Σημίτη εξέφρασε κατά σαφή τρόπο και δημόσια ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος σε διαδοχικές δηλώσεις του στα ΜΜΕ τάχθηκε υπέρ "της ευελιξίας στην επιλογή στελεχών από την αγορά και από τις άλλες τράπεζες", αναφερόμενος κατ' αρχήν στο χώρο των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει διαφορετικό καθεστώς για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, μέσω πενταμελών επιτροπών, αλλά ούτε αυτό την ικανοποιεί γιατί θέλει να έχει εντελώς "λυμένα τα χέρια" της, προκειμένου να προσλάβει τα αφοσιωμένα στην πολιτική της ανώτερα στελέχη. Επιπλέον, τα στελέχη αυτά δεν πρόκειται να υπάγονται στην ιεραρχία που υπάρχει σε κάθε φορέα του δημοσίου αλλά θα ενεργούν "αυτόνομα", δίκην ράμπο, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εντολών και σχεδίων, χωρίς να δεσμεύονται από τη "γραφειοκρατία".

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από τη δημιουργία του "κλάδου ανώτατων στελεχών διοίκησης", όπως υποδείκνυε η γνωστή έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον ορισμό που είχε δώσει η επιτροπή Σπράου, τα ανώτατα αυτά στελέχη θα είναι η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη και θα εγγυάται"την ποιότητα, την επαγγελματικότητα και τη συνοχή στη δημόσια διοίκηση".

  • Στις νομαρχίες αναμένεται να αποσταλούν σήμερα ή αύριο οι πίνακες των διοριστέων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου για την πλήρωση 2.353 θέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ