Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Ζήτω οι "σωστοί" και "δίκαιοι" φόροι της ΟΝΕ!

Δεν αρκεί να μπούμε, αλλά πρέπει και να διατηρηθούμε εντός της ΟΝΕ, είπε ο πρωθυπουργός στη σαββατιάτικη, προεκλογικού τύπου ομιλία του, όπου, αμέσως μετά την "προειδοποίηση" για αιώνια συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, επιδόθηκε σε μια ακατάσχετη δημαγωγία

Τελευταίο σταθμό του περιοδεύοντος κυβερνητικού θιάσου με μοναδικό ρεπερτόριο το έργο... "Ζήτω η ΟΝΕ", αποτέλεσαν το Σαββατοκύριακο η Λευκάδα και το Αντίρριο, όπου ο πρωθυπουργός επιδόθηκε, αφ' ενός, σε μια προεκλογικού τύπου ομιλία, και, αφ' ετέρου, εγκαινίασε... τα σχέδια για το έργο της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου.

Ο Κ. Σημίτης,μιλώντας το Σάββατο βράδυ σ' ένα σχετικά ολιγάριθμο ακροατήριο, από ένα βάθρο στημένο στην πλατεία της πόλης, διακοσμημένο με το σύνθημα "Συμβαίνει στη Λευκάδα, τώρα"..., επιδόθηκε στην επανάληψη της γνώριμης εμμονής του: στη διαφήμιση του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και στην εκτόξευση μιας ακατάσχετης καταστροφολογίας που θα επιφέρει τυχόν μη υλοποίηση του "εθνικού στόχου", όπως αποκάλεσε ο Κ. Σημίτης τη νέα "μεγάλη ιδέα" της ολιγαρχίας.

Πάντως, όσο θα πλησιάζει ο καιρός για να γίνουν απολύτως ορατά στο λαό τα"καλά" της ΟΝΕ, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ψελλίζει και κάποιες αλήθειες για να προκαταλάβει την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη: "Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, είπε ο πρωθυπουργός στους συγκεντρωμένους. Η ΟΝΕ δεν αποτελεί το μαγικό ραβδί που θα εμφανίσει τα προβλήματα, που θα εξουδετερώσει τις δυσκολίες, που θα απαντά αυτόματα στα μεγάλα ζητήματα, σαν κι αυτό της ανεργίας"... Αλλωστε, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, το θέμα δεν είναι μόνο η συμμετοχή στην ΟΝΕ, αλλά και "η διατήρηση" της χώρας εντός της αυτής. Το μήνυμα της αιώνιας λιτότητας είναι σαφές...

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε για μια ακόμα φορά να πει πως "αν δεν κατορθώσουμε" να μπούμε στην ΟΝΕ, που "δεν είναι μόνο στόχος οικονομικός, είναι στόχος εθνικός", τότε "η θέση της Ελλάδας μπορεί να κλονιστεί", αφού "έξω από την ΟΝΕ θα αποδυναμωθεί η θέση μας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων"!

Φυσικά μετά την επιχειρηματολογία της... τρομολαγνίας, ο πρωθυπουργός πέρασε στην τακτική του "θα φάτε με χρυσά κουτάλια": "Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια κάθε Ελληνας πολίτης θα κάνει τις συναλλαγές του με ΕΥΡΩ, θα έχει στα χέρια του ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου"..., είπε στους ακροατές του.

Συνεπής στο δίπτυχο που έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα ο Κ. Σημίτης- προεκλογικού τύπου φαμφαρολογία, από τη μια, επίδειξη αντιλαϊκής"αποφασιστικότητας", από την άλλη - αμέσως μετά επιδόθηκε σε αναφορές υπέρ της "αναγκαιότητας" υλοποίησης των λεγόμενων "διαρθρωτικών αλλαγών": "Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, οι μετοχοποιήσεις του ΟΤΕ, των Ελληνικών Πετρελαίων και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων που ακολουθούν, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης... είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση", δήλωσε ο Κ. Σημίτης.

Αυτού του τύπου η προπαγάνδιση μιας πλέον αντιδραστικής πολιτικής δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί και από ένα ανέξοδο "φιλολαϊκό" πολιτικαντισμό:"Οι πιο βαριές αναλογικά φορολογίες που επιβλήθηκαν είναι στις τράπεζες, τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία" (!), ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Εκεί, όμως, που η δημαγωγία άγγιζε τα όρια της ευθείας πρόκλησης ήταν όταν ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι "αυτοί που διαμαρτύρονται για τους σωστούς (!) και δίκαιους (!) φόρους είναι όσοι καλομάθανε στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή"!

Στο πλαίσιο του παραπάνω δημαγωγικού οίστρου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του "στέκεται στο πλευρό των αγροτών", μίλησε για "αύξηση των αγροτικών συντάξεων και τιμαριθμοποίησή τους από φέτος", ισχυρίστηκε ότι επί κυβερνήσεώς του "προστατεύσαμε τα εισοδήματα των εργαζομένων" και "διατηρήσαμε σε υψηλό επίπεδο τις κοινωνικές δαπάνες"! Κατόπιν όλων αυτών, δήλωσε ευτυχής γιατί "οι θυσίες του Ελληνα πολίτη αποδίδουν"...

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρέλειψε να κάνει και πάλι μνεία των χρημάτων από το ΚΠΣ, που φαίνεται ότι θα γίνουν σε κατάλληλη στιγμή το ταμείο για τις... εκταμιεύσεις εξαπάτησης του λαού, υπερηφανεύτηκε για το νόμο "Καποδίστρια" και ενημέρωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνησή του δίνει έμφαση "στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού"...

Τέλος, καταλήγοντας την ομιλία του, ο Κ. Σημίτης σε μια υψίτονη κορόνα του, είπε στους ακροατές του: "Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ελληνες ότι η πορεία που ακολουθούμε είναι η μονή ρεαλιστική λύση...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ