Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία
  • ΑΚΕΛ: Να τερματιστεί ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς τον αμερικανικό παράγοντα
  • Προκλητικός ο Γιλμάζ στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Χτες, 24η επέτειο της βαρβαρικής τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις, που ατσάλωσαν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στην τουρκική κατοχή και να μη δεχτεί τα τετελεσμένα της εισβολής του "Αττίλα".

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε περιορισμό του δικαιώματος για άμυνα".

Διακηρύξεις προς το λαό εξέδωσαν το ΑΚΕΛ και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Το ΑΚΕΛ, στη διακήρυξή του, επισημαίνει ότι η τουρκική εισβολή ήταν το δεύτερο σκέλος του δίδυμου εγκλήματος, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε βάρος της Κύπρου. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της έδωσε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στην Κύπρο, σκορπίζοντας το θάνατο, την καταστροφή και την ερήμωση και εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι, 24 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμή του φάση. "Διαβήκαμε ήδη το κατώφλι της διχοτόμησης, συνεχίζει η διακήρυξη. Αγκυρα και Ντενκτάς αναβαθμίζουν την αδιαλλαξία και τον κυνισμό τους. Το παρατεταμένο αδιέξοδο, που προκαλεί και συντηρεί η τουρκική πολιτική, η απουσία διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού, καθώς και η μόνιμη ένταση γύρω από στρατιωτικά θέματα δημιουργούν μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε λανθασμένη εκτίμηση, κάθε λανθασμένη κίνηση θα έχει βαρύ κόστος για την Κύπρο και την υπόθεσή της".

Για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι αυτοί και να υπάρξουν προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης λύσης, το ΑΚΕΛ εισηγείται ότι πρώτα θα πρέπει να αποκατασταθεί η συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος. Η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να επαναφέρουν τις συζητήσεις και τις διεργασίες στην ουσία του Κυπριακού. Να τερματιστεί ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς τον αμερικανικό παράγοντα και να αξιοποιηθεί σωστά κάθε φιλική δύναμη και ιδιαίτερα η Ρωσία. Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι η πολιτική ενεργού ηφαιστείου και της πυραυλολογίας έχουν αποτύχει, συνέβαλαν στο να βρεθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε τραγικά αδιέξοδα και κατά συνέπεια πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ο Γιλμάζ ήρθε με απειλές

Με προκλητική πολιτική και στρατιωτική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο, οι Τούρκοι πανηγύρισαν για την επέτειο της εισβολής. Χτες το πρωί, έφθασαν στα Κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλμάζ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζεμ και ο υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις. Για τις εκδηλώσεις ναυλοχούν στο λιμάνι της Κερήνειας έξι τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια, ενώ στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου είχαν προσγειωθεί από την περασμένη βδομάδα 6 πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία πήραν μέρος χτες το απόγευμα σε επιδείξεις.

Με απειλές έφθασε ο Γιλμάζ στα Κατεχόμενα. Σε σχετικές δηλώσεις του, είπε ότι οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και συνεχίζουν τις περιπέτειες με τους "S - 300", ενώ απείλησε ότι αν χρειαστεί η Τουρκία θα ενεργήσει κατάλληλα.

Το απόγευμα, ο Γιλμάζ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ντενκτάς και αργότερα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ