ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Υποσχέσεις εκδημοκρατισμού και επιφυλακτικότητα
  • Εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου και οριστική εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος υποσχέθηκε ο στρατηγός Αμπουμπακάρ, αναγγέλλοντας και την ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών επιχειρήσεων
  • Επιφυλακτικότητα στην αντιπολίτευση, ικανοποίηση στο εξωτερικό

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Επιστροφή στους δημοκρατικούς θεσμούς και ριζική βελτίωση των συνθηκών ζωής του νιγηριανού λαού υποσχέθηκε, εν ολίγοις, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ. Οι διακηρύξεις του προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις καθώς η νιγηριανή αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, ενώ αντίθετα η διεθνής κοινότητα μοιάζει πεισμένη για τις καλές προθέσεις του Αμπουμπακάρ και δεν έκρυψε την ικανοποίησή της.

Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999 και την οριστική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς μέχρι το Μάη του ίδιου χρόνου υποσχέθηκε ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας στη Νιγηρία. Παράλληλα, ο στρατηγός Αμπουμπακάρ δεσμεύτηκε για την ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης και τόνισε ότι θα χάσουν τις θέσεις τους όλοι όσοι αναδείχτηκαν σε αξιώματα, έστω και μέσω εκλογικών διαδικασιών, κατά τη διάρκεια της διοίκησης του πρώην δικτάτορα Σάνι Αμπάχα, ενώ τόνισε ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Επιπλέον, ο Αμπουμπακάρ ανακοίνωσε τη διάλυση της εθνικής εκλογικής επιτροπής και αναφέρθηκε εκτενώς στα σχέδιά του για βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτροδοτικών υπηρεσιών της χώρας, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίησή του. Τέλος, ο επικεφαλής της χούντας υπογράμμισε ότι θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη πετρελαίου και δεσμεύτηκε ότι οι επιλογές για την κυβέρνησή του θα είναι από "ένα ευρύ λαϊκό φάσμα".

Το διάγγελμα του Αμπουμπακάρ υποδέχτηκε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα η αντιπολίτευση. Αν και ορισμένοι επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος, όπως η "Ομάδα των 34" και το Ενωμένο Νιγηριανό Κόμμα του Κογκρέσου εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία και τόνισαν ότι αναμένουν τις επιλογές του στρατηγού για τη νέα του κυβέρνηση, ώστε να εξάγουν τα τελικά τους συμπεράσματα, δεν έλειψαν και οι έντονες αντιδράσεις. Τη βεβαιότητά του για την αποτυχία του προγράμματος μετάβασης στη δημοκρατία εξέφρασε ο Γκάνι Φαγουεχίνμι, ηγέτης της Επιτροπής Ενωμένης Δράσης για τη Νιγηρία, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμπουμπακάρ ότι απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Φαγουεχίνμι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα είναι γεμάτο "ασάφειες" και υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε ο νόμος που επιτρέπει τη σύλληψη πολιτών χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Ικανοποίηση στο εξωτερικό

Την ικανοποίησή του για "τη δέσμευση του στρατηγού Αμπουμπακάρ για μετάβαση στη δημοκρατία και απελευθέρωση των κρατουμένων" εξέφρασε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόνι Λόιντ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας των πρώην βρετανικών αποικιών, Εμέκα Ανιαόκου, και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής. Την ελπίδα της να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις εξέφρασε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μ. Ρόμπινσον. Πάντως, όπως επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το Λονδίνο υπέβαλε, ήδη, αίτημα χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Νιγηρίας και συγκεκριμένα ζήτησε την άρση της απαγόρευσης εισόδου μελών του στρατιωτικού καθεστώτος της Αμπούζα σε χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΠΑΠΟΥΑ - ΝΕΑ ΓΟΥΪΝΕΑ
"Κρανίου τόπος"

ΒΑΝΙΜΟ.-

Εικόνες φρίκης που ούτε οι σκηνοθέτες των ταινιών τρόμου δε θα μπορούσαν να συλλάβουν, εκτυλίσσονται σε αυτό το κομμάτι γης στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από το γιγαντιαίο παλιρροϊκό κύμα Τσουνάμι είναι 1.211, ενώ μόλις 2.527 άνθρωποι έχουν σωθεί από τους 10.000 κατοίκους της δυτικής επαρχίας Σέπικ. Οι υπόλοιποι αγνοούνται και όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιλ Σκέιτ, που βρέθηκε δίπλα στα σωστικά συνεργεία στην πληγείσα περιοχή, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν ζωντανοί, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών πολύ πάνω από τους 3.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν ακόμα και για 8.000. Ομως, ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί, αφού εκτός από τα φυσικά θύματα του τεραστίου κύματος, η πείνα και οι επιδημίες είναι δυνατόν να σκοτώσουν ακόμη περισσότερους κατοίκους στη διάρκεια των επομένων βδομάδων, τόνισε ο ίδιος. Ενα πρόχειρο νοσοκομείο έχει στηθεί στις ακτές μαζί με ένα ειδικευμένο προσωπικό από 100 γιατρούς και νοσοκόμες από όλη τη χώρα και την Αυστραλία, για να μπορούν να παρέχουν τις αναγκαίες ιατρικές φροντίδες στους τραυματίες αλλά και τον εμβολιασμό που έχει αρχίσει κατά των πιθανών μολυσματικών ασθενειών που συνήθως ακολουθούν τέτοιες φυσικές καταστροφές.

Ενώ ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα, μόνο 700 πτώματα έχουν αναγνωριστεί και έχουν ήδη ταφεί. Ταυτόχρονα κροκόδειλοι, σκυλιά ακόμα και καρχαρίες που οσμίστηκαν τροφή και έβαλαν πλώρη για τις πλημμυρισμένες περιοχές, κατατρών τα επιπλέοντα πτώματα αλλά και επιτίθενταικατά των ζωντανών. Για το λόγο αυτό οι αρχές της περιοχής, πέρα από την ανακούφιση των πληγέντων, έχουν αναλάβει ακόμα ένα έργο, την αποστολή ειδικών εξοπλισμένων μονάδων που προσπαθούν να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία για την περισυλλογή των πτωμάτων απομακρύνοντας τα "θηρία". Τα περισσότερα σχολεία της περιοχής δεν πρόκειται να λειτουργήσουν καθώς δεν υπάρχουν πια μαθητές ζωντανοί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ολοι βρίσκονταν στα σπίτια τους για τις διακοπές όταν την Παρασκευή χτύπησε το φονικό παλιρροϊκό κύμα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κλιμακούμενες εντάσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου εγκυμονούν οι κλιμακούμενες εντάσεις στην Τσετσενία, στον οποίο ενδέχεται να εμπλακεί όλος ο ρωσικός Βόρειος Καύκασος. Ενας "εμφύλιος πόλεμος υποβόσκει στην Τσετσενία", εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ του Μασχάντοφ και των ένοπλων ισλαμιστών ανταρτών, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής Κρασνογιάρσκ, Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος είχε υπογράψει την ειρηνευτική συνθήκη με τους Τσετσένους αυτονομιστές τον Αύγουστο του 1996, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο στην Τσετσενία. "Αντιλαμβανόμενος ότι έχει αποδυναμωθεί, ο Μασχάντοφ πέρασε στην πολιτική επίθεση, ενισχύοντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Αφοπλίζοντας διάφορες ένοπλες ομάδες, επέφερε πλήγμα σ' αυτούς που τις υποστηρίζουν στο εξωτερικό. Είναι σαφές πως ορισμένες δυνάμεις δε θα το ανεχθούν αυτό", δήλωσε ο Λέμπεντ στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ωστόσο, εκπρόσωπος του προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, κατηγόρησε τα ρωσικά ΜΜΕ ότι υπερβάλλουν όσον αφορά τα προβλήματα στην Τσετσενία.

Την περασμένη εβδομάδα οι τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με ισλαμιστές αντάρτες, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων. Ο Μασχάντοφ διέταξε τη διάλυση των ισλαμικών ομάδων, κάλεσε εφέδρους και παρέτεινε το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβάλει, για δέκα μέρες.

"Αν η Τσετσενία τυλιχτεί στις φλόγες ενός εμφυλίου πολέμου, η σύγκρουση δε θα περιοριστεί εντός των συνόρων της Δημοκρατίας αυτής", δήλωσε, από τη μεριά του, και ο Ιβάν Ρίμπκιν, ο Ρώσος συμπρόεδρος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Γκρόζνι για το μελλοντικό καθεστώς της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της Τσετσενίας Καβάς Σιμπίργεφ, ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές από τις διαλυμένες ομάδες συγκεντρώθηκαν παράνομα τη Δευτέρα στο χωριό Στάρι Ατάγκι για να δείξουν την υποστήριξή τους προς τον πρώην Πρόεδρο Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, ο οποίος είναι επικριτής του Μασχάντοφ. Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι γειτονικές ρωσικές περιοχές "του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας, της Βόρειας Οσετίας και της Σταυρούπολης θα εμπλακούν αναπόφευκτα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά αυτή την περιοχή. Κανένας δεν έχει αξιωθεί να επεξεργαστεί μια στρατηγική γραμμή για τις ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Βόρειο Καύκασο", τόνισε ο Λέμπεντ επικρίνοντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στην απειλή περαιτέρω βίας στην Τσετσενία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ο ισλαμισμός βρίσκεται σε άνοδο στη ρωσική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες συνομιλίες εν μέσω απογοήτευσης και απειλών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέο τρίτο γύρο απευθείας συνομιλιών επρόκειτο να έχουν οι βοηθοί του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι και του Παλαιστινίου αξιωματούχου Μαχμούντ Αμπάς, αργά χθες βράδυ. Παρά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες και τη συνάντηση των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων την Κυριακή, δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος ενημέρωσε χθες στο Κάιρο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να υποχωρήσει καθόλου από την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% και επανέλαβε ότι δίνει προθεσμία στο Ισραήλ να απαντήσει μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός "σκληροπυρηνικός" υπουργός Υποδομής, Αριέλ Σαρόν, απείλησε τον Νετανιάχου με παραίτηση, ενώ ανάλογες απειλές εκτόξευσαν ο υπουργός Γεωργίας και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος "Τσομέτ", Ραφαέλ Εϊτάν, καθώς και ο ηγέτης του ορθόδοξου κόμματος "Σας", Αριέχ Ντερί. Οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Νετανιάχου τόνισαν ότι θα "ρίξουν" την κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδεχτεί την αποχώρηση από το 13% της Δυτικής Οχθης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου προσωπικού του Νετανιάχου, Ουρί Ελιτσούρ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε θα διστάσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν κρίνει ότι κινδυνεύει η κυβέρνησή του.

Ο Α. Αμπουμπακάρ κατά την προχτεσινή τηλεοπτική του ομιλία

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Καταστροφικές πλημμύρες

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 40 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν προχθές τη νύχτα περιοχές της ανατολικής Σλοβακίας, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων CTK επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν αναπάντεχα τις περιοχές Σαμπίνοβε και Πρέσοβ. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του στρατού κινητοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, σπεύδοντας σε βοήθεια των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Επίσημος απολογισμός για το μέγεθος των καταστροφών δεν υπάρχει ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ