ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Περιόρισε τη ρευστότητα με επιτόκιο 13%

Καταθέσεις συνολικού ποσού 300 δισ. δραχμών έγιναν δεκτές κατά τη χτεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 13%, που διενεργήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το υψηλό επιτόκιο (13%) που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος για να περιορίσει τη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες, δείχνει ότι η περιοριστική νομισματοπιστωτική πολιτική, είναι αρκετά "ακριβή" υπόθεση.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 30,6%. Το κόστος για την Τράπεζα της Ελλάδος - που περιόρισε τη ρευστότητα των τραπεζών κατά 300 δισ. δραχμές καταβάλλοντας επιτόκιο 13% για 14 μέρες - ανέρχεται στο ποσό των 1,6 δισ. δραχμών (!). Ποσό το οποίο κατέληξε στα ταμεία των εμπορικών τραπεζών και προσαύξησε τα παχυλά τους κέρδη.

Νέες εξελίξεις στο μέτωπο της Ιονικής

Αγωγή κατά της εγκυρότητας της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής, που αποφάσισε την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής, ετοιμάζονται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι στην Ιονική

Νέες εξελίξεις στο μέτωπο της προωθούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της Ιονικής δημιουργούνται με την πρόθεση του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας να καταθέσει αγωγή κατά της εγκυρότητας της Γενικής Συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας της 19ης Ιούνη 1998, στην οποία ως γνωστόν είχε επικυρωθεί με ακραίες μορφές αυταρχισμού, η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής.

Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, ο σύλλογος εργαζόμενων της Ιονικής καταρτίζει την αγωγή κατά της εγκυρότητας της γενικής συνέλευσης που προαναφέρθηκε και σχεδιάζει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Την ίδια στιγμή είναι γνωστός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω της συνεχούς ανόδου της τιμής της μετοχής της Ιονικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αναλόγως και η χρηματιστηριακή αξία του 51% των μετοχών που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός ότι ενώ πριν ένα μήνα η χρηματιστηριακή αξία του 51% της Ιονικής, ανερχόταν γύρω στα 200 δισ. δρχ., σήμερα ξεπερνά τα 250 δισ. δρχ. Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται τώρα από την κυβέρνηση - η οποία ξεχνά ότι ο τζόγος που γίνεται στο χρηματιστήριο δεν μπορεί να είναι "κομμένος και ραμμένος" στα μέτρα της - ως "αγκάθι" στις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και ιδιαίτερα της Ιονικής η οποία υποτίθεται πως με τα νέα δεδομένα γίνεται περισσότερο... ακριβή για τους επίδοξους αγοραστές.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε χτες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Εργασίας,αποφασίστηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - η από κοινού με την Eurobank του ομίλου Λάτση κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Ιονικής. Να θυμίσουμε ότι τουλάχιστον το 11,4% της Τράπεζας Εργασίας ελέγχεται πλέον από την Eurobank (μετά τη σχετική πώληση στην οποία είχε προβεί ο μεγαλομέτοχος Εφραίμογλου). Σε ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκεται αυτό το διάστημα η Eurobank με τον έτερο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Εργασίας, της οικογένειας Στ. Φαφαλιού που έχει στην κατοχή της το 8% των μετοχών της τράπεζας.

Ας σημειωθεί τέλος ότι πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι σε ενδεχόμενη κίνηση της Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας για την εξαγορά της Ιονικής, θα συμμετέχει και η γερμανική Deutche Bank. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν παραλάβει τον ενημερωτικό φάκελο για την Ιονική, η Τράπεζα Πίστεως και η Τράπεζα Εργασίας, ενώ χτεσινές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν και την ιταλική Banca Commerciale Italiana.

ΣΟΦΤΕΧ
Παρατείνεται ο εμπαιγμός των εργαζομένων

Η απαξίωση και η υπολειτουργία της ΣΟΦΤΕΧ είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής εκποίησης της εταιρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού βεβαίως προηγήθηκε αυτών η μείωση του προσωπικού κατά 600 άτομα. Την εικόνα αυτή μετέφεραν χτες οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στους αρμόδιους υφυπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, Χρ. Πρωτόπαππα και Αννα Διαμαντοπούλου, αντίστοιχα, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μαζί τους, για να εισπράξουν ουσιαστικά εμπαιγμό και αδιαφορία. Ο Χρ. Πρωτόπαππας εμφανίστηκε να αγνοεί την απαίτηση της υποψήφιας αγοράστριας εταιρίας για περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου, που χειρίζεται το όλο θέμα, εμφανίστηκε να αγνοεί το ότι η επιχείρηση υπολειτουργεί, χάνοντας συνεχώς μερίδια αγοράς και ότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα με την είσπραξη των αποδοχών που αντιστοιχούν στην καλοκαιρινή τους άδεια. Κατά τα άλλα, οι συναρμόδιοι υπουργοί κάνουν συσκέψεις, όπου εξετάζουν το θέμα σε βάθος και με το κέντρο της προσοχής τους στους εργαζόμενους!

Οι εργαζόμενοι, παρουσία και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, έθεσαν στον Χρ. Πρωτόπαππα το θέμα της άρνησης της διοίκησης να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και το θέμα της μη καταβολής των αποδοχών της περιόδου της καλοκαιρινής αδείας. Από την πλευρά του, ο Χρ. Πρωτόπαππας δεσμεύτηκε να παρέμβει στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να άρει την εντολή περί μη υπογραφής συλλογικής σύμβασης, αφού προηγουμένως εργαζόμενοι και διοίκηση καταλήξουν σε κάποια προφορική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Αννα Διαμαντοπούλου, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις περαιτέρω επαφές και διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρία "Λόκριτς" που προκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή, βάσει των αποτελεσμάτων του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι το Σεπτέμβρη η επιχείρηση να έχει περάσει στον έλεγχο της αμερικάνικης εταιρίας.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Φτηνότερη η βενζίνη ακριβότερο το πετρέλαιο

Μειωμένες κατά 1,10 δρχ./λίτρο θα είναι από σήμερα οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, ενώ ακριβότερα κατά 0,30 δρχ./λίτρο και 0,20 δρχ./λίτρο αντίστοιχα θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας "Ελληνικά Πετρέλαια", οι παραπάνω αυξομειώσεις οφείλονται σε αντίστοιχες αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές καυσίμων και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 4,8 δρχ./δολάριο.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι νέες ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών για ολόκληρη τη χώρα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής, 216,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 200,90 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Α Ζώνη, 221,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 205,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Β Ζώνη, 224,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 208,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%, 226,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 210,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη με ΦΠΑ 13%, 226,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 201,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Δύο ιδιωτικές εταιρίες ελέγχουν την εγχώρια παραγωγή

Δύο ιδιωτικές εταιρίες έχουν "το πάνω χέρι" στην εγχώρια αγορά παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού, που αφορά τις υποδομές. Πρόκειται για την "Intracom" (του Σωκράτη Κόκκαλη) και την "Siemens Τηλεβιομηχανική". Αντίθετα, στις επιμέρους αγορές του τηλεπικοινωνιακού υλικού ιδιωτικής χρήσης, κυριαρχούν οι εισαγωγές και ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος μεταξύ των επιχειρήσεων. Εξαίρεση αποτελεί η αγορά υλικού κινητής τηλεφωνίας, όπου κυριαρχεί η "Ericsson", με ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της νέας κλαδικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο "Τηλεπικοινωνίες - τηλεπικοινωνικό υλικό", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι η ψηφιακοποίηση των δικτύου του ΟΤΕ - μέσω της υλοποίησης των προγραμματικών συμφωνιών - θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού και ότι μ' αυτήν την τεχνολογική αναβάθμιση ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως η τηλεϊατρική, η τηλεσυνδιάσκεψη κλπ.

Αλλα σημαντικά συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ - που εκπονήθηκε από τον δρ. Γ. Παναγόπουλο - είναι ότι:

  • Οι τηλεπικοινωνίες, είτε σαν υπηρεσίες είτε σαν υλικό εξοπλισμού, αποτελούν στρατηγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
  • Ο τζίρος της εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού το 1995 εκτιμάται ότι ανήλθε στο ποσό των 54,4 δισ. δραχμών (το 28,7% αφορούσε τηλεπικοινωνιακά υλικό ιδιωτικής χρήσεως και το 71,3% τηλεπικοινωνικό υλικό υποδομών).
Οι έμποροι για το θεσμό των εκπτώσεων

Την αυστηρή τήρηση των προθεσμιών προσφορών και εκπτώσεων ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με σχετικό κείμενο που απέστειλε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ζητάνε η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές να επιτρέπεται μόνο δύο φορές το χρόνο λόγω τέλους εποχής (τακτικές εκπτώσεις) κατά τις περιόδους από 15 Γενάρη έως 28 Φλεβάρη (χειμερινές εκπτώσεις) και από 15 Ιούλη έως 31 Αυγούστου (θερινές εκπτώσεις) σε όλη την Ελλάδα. Επίσης να επιτρέπεται σε κάθε εμπορική επιχείρηση να διαθέτει οποιαδήποτε αγαθά σε τιμές μειωμένες δύο δεκαήμερα το χρόνο, ένα για τη θερινή περίοδο και ένα για τη χειμερινή, αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει σχετικά τον πλησιέστερο εμπορικό σύλλογο. Οι προσφορές αυτές θα πρέπει - επισημαίνει η ΕΣΕΕ - να αφορούν μεμονωμένα αγαθά και όχι το σύνολο των διατιθέμενων προϊόντων από την εμπορική επιχείρηση που τις διενεργεί. Αντίγραφο του πίνακα με τα προσφερόμενα είδη σε μειωμένες τιμές, θα πρέπει να αναρτάται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο του καταστήματος που πραγματοποιεί τις προσφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ