Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Δύο ιδιωτικές εταιρίες ελέγχουν την εγχώρια παραγωγή

Δύο ιδιωτικές εταιρίες έχουν "το πάνω χέρι" στην εγχώρια αγορά παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού, που αφορά τις υποδομές. Πρόκειται για την "Intracom" (του Σωκράτη Κόκκαλη) και την "Siemens Τηλεβιομηχανική". Αντίθετα, στις επιμέρους αγορές του τηλεπικοινωνιακού υλικού ιδιωτικής χρήσης, κυριαρχούν οι εισαγωγές και ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος μεταξύ των επιχειρήσεων. Εξαίρεση αποτελεί η αγορά υλικού κινητής τηλεφωνίας, όπου κυριαρχεί η "Ericsson", με ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της νέας κλαδικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο "Τηλεπικοινωνίες - τηλεπικοινωνικό υλικό", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι η ψηφιακοποίηση των δικτύου του ΟΤΕ - μέσω της υλοποίησης των προγραμματικών συμφωνιών - θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού και ότι μ' αυτήν την τεχνολογική αναβάθμιση ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως η τηλεϊατρική, η τηλεσυνδιάσκεψη κλπ.

Αλλα σημαντικά συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ - που εκπονήθηκε από τον δρ. Γ. Παναγόπουλο - είναι ότι:

  • Οι τηλεπικοινωνίες, είτε σαν υπηρεσίες είτε σαν υλικό εξοπλισμού, αποτελούν στρατηγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
  • Ο τζίρος της εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού το 1995 εκτιμάται ότι ανήλθε στο ποσό των 54,4 δισ. δραχμών (το 28,7% αφορούσε τηλεπικοινωνιακά υλικό ιδιωτικής χρήσεως και το 71,3% τηλεπικοινωνικό υλικό υποδομών).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ