ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα έργα για το περιβάλλον έπιασαν "πάτο"!

Ούτε στο 10% δε φτάνει η απορροφητικότητα των κονδυλίων, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, να αναλώνεται κάθε λίγο και λιγάκι σε ακατάσχετες εξαγγελίες, μονότονα "Θα" και κορόνες περί "αειφορίας", η σκληρή πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει οικτρά, αφού, όπως αποδεικνύεται, τα έργα για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν πιάσει "πάτο"!

Αδιάψευστος μάρτυρας η αποκαλυπτική έκθεση που συντάχτηκε πρόσφατα για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και στην οποία αξιολογούνται όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Β' "πακέτο Ντελόρ" και η οποία προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση αυτή, όλα τα υποπρογράμματα για το περιβάλλον - τέσσερα χρόνια μετά - βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενώ τα σπουδαιότερα από αυτά έχουν απορροφητικότητα κονδυλίων κάτω από 10%! Μάλιστα - επισημαίνεται στην ίδια έκθεση - ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και το Εθνικό Κτηματολόγιο, που καλύπτουν το 70% και πλέον του συνολικού προϋπολογισμού, παρουσιάζουν απογοητευτική εικόνα.

"Χάθηκαν" 45 δισ.

Την ίδια τραγική εικόνα για την απορροφητικότητα των έργων που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Περιβάλλον αποκαλύπτει και η Εκθεση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Σκέλους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συνεδρίασε το Μάη του 1998. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το περιβάλλον, λόγω ακριβώς των προβλημάτων απορροφητικότητας, συρρικνώθηκε δραστικά από τα 650 εκατομμύρια ECU (214,4 δισ. δρχ.) στα 515 εκατ. ECU (170 δισ. δρχ.). Χάθηκαν επομένως οριστικά από τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος περίπου 45 δισ. δρχ., κάτι λιγότερο από το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος! Απερίγραπτη επιτυχία για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ... Οπως λέει μάλιστα η ίδια έκθεση, η περικοπή των κονδυλίων αυτών έγινε κατά δόσεις. Αρχικά κόπηκαν 18,2 δισ. δρχ., ενώ τον περασμένο Μάη έγιναν περικοπές άλλων 26,2 δισ. δρχ.

Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι ότι ακόμη και μετά από τις τόσες περικοπές, η συνολική απορροφητικότητα του Προγράμματος Περιβάλλον δεν ξεπερνά μέχρι στιγμής - σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης - το 27% του συνολικού προϋπολογισμού! Πράγμα που προοιωνίζεται είτε την περαιτέρω περικοπή κονδυλίων από τις δράσεις για το περιβάλλον και μεταφορά τους σε άλλα έργα, είτε το ολοκληρωτικό χάσιμό τους για τη χώρα μας.

Πάντα κατά την ίδια έκθεση, περικόπηκαν 9 έργα που αφορούσαν δράσεις για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και το θόρυβο, επίσης τα "λοίσθια πνέει" συνολικά το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος από εκμετάλλευση πηγών ενέργειας - "Υγιείς Πόλεις", ενώ τρομερή καθυστέρηση παρουσιάζουν τα προγράμματα που αναφέρονται στη διαχείριση των στερεών και τοξικών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τα βάζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις παράνομες χωματερές! Πρόσφατα είναι βέβαια και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση πήρε την άδεια από τις Βρυξέλλες να περικόψει 8 περίπου δισ. δρχ. από το πρόγραμμα για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο προχωρά με "ρυθμούς χελώνας", εξαιτίας του οργίου με τις αναθέσεις των μελετών.

Ολα δείχνουν ότι η κατάρτιση του προγράμματος για το περιβάλλον έγινε "στο πόδι" και για τις ανάγκες εξυπηρέτησης δημαγωγικών καθαρά στόχων της κυβέρνησης. Αυτός είναι φυσικά και ο βασικότερος λόγος που εξηγεί τη μικρή απορροφητικότητα που σημειώνεται στα έργα αυτά.

Μάλιστα, για να μη χαθούν οριστικά τα κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν, μελετάται η χρηματοδότηση με αυτά άλλων έργων, όπως η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, και η συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων βιολογικού καθαρισμού. Επίσης 5,5 δισ. δρχ. έχουν εγγραφεί εσπευσμένα για τη χρηματοδότηση του έργου της διαχείρισης των αποβλήτων στα Χανιά, ύστερα από την καταδίκη της χώρας για τον Κουρουπητό και υπό το φόβο του προστίμου που φτάνει τα 8 εκατ. δρχ. την ημέρα...

Ν. Π.

Περί ρατσισμού και άλλων τινών...

Πολλή συζήτηση γίνεται για το φαινόμενο του ρατσισμού, που παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη. Λέγεται, ότι η μετανάστευση μαζών, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, από τις φτωχές χώρες στις ευημερούσες ευρωπαϊκές, προκάλεσε αυτήν την αντίδραση των Ευρωπαίων. Αντίδραση, που την αποκαλούν ρατσισμό, όπερ σημαίνει, για να ερμηνεύσουμε τη λέξη, ότι οι κύριοι της Ευρώπης ανησυχούν, μήπως νοθευτεί, από την επιδρομή των ξένων, ιδίως των έγχρωμων, η ευγενής ράτσα τους...

Μάλιστα. Ετσι εμφανίζεται το πράγμα. Αλλά είναι εντελώς έτσι; Για τη ράτσα τους ανησυχούν οι καλοβαλμένοι κάτοικοι των ευρωπαϊκών χωρών; Η κυρίως για κάτι άλλο, ουσιαστικότερο; Εξεταστέον, δηλαδή, μήπως ανησυχούν πιο πολύ για τα αγαθά τους, τα οικονομικά τους αγαθά, στα οποία δε θέλουν, να επιπέσουν οι ξενηστικωμένοι και λιμασμένοι μετανάστες. Με άλλα λόγια, έχουμε, να κάνουμε με θέμα οικονομικού συμφέροντος, για να δικαιωθεί άλλη μέρα μια φορά ο αιώνιος Μαρξ.

Το ότι τα πράγματα έχουν έτσι, καταφαίνεται και από το γεγονός, ότι οι φτωχοί κάτοικοι των ευρωπαϊκών χωρών θεωρούν τους μετανάστες αδελφούς τους. Αδελφούς εν πτωχεία. Και δεν τα 'χουν μαζί τους. Δε στρέφονται εναντίον τους. Εκείνοι, που δεν τους θέλουν, που έχουν ξεσηκωθεί, να τους διώξουν, είναι οι καλοβαλμένοι, πολύ ή λίγο, Ευρωπαίοι.

Και δε σκέφτονται, οι αχάριστοι, ότι πολλά από τα αγαθά τους τα οφείλουν στους λαούς των χωρών, από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Τις χώρες αυτές οι κύριοι Ευρωπαίοι τις είχαν αποικίες τους και τις απομύζησαν επί πολλά έτη, ακόμα και επί αιώνες. Αρα οι μετανάστες έχουν κάποιο δικαίωμα, να 'ρθουν και να εγκατασταθούν στις μητροπόλεις των αποικιών. Αυτό ακριβώς θύμισε σ' έναν Ευρωπαίο κύριο ένας έγχρωμος μετανάστης. Είδαμε τη σκηνή στην τηλεόραση.

Ο μετανάστης κάθεται σ' ένα καφενείο του Παρισιού, με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του. Περνάει ένας αυτόχθων, "ευγενής" Παρισινός και του λέει:

- Μαύρε, να πας στην πατρίδα σου.

- Στην πατρίδα μου είμαι, του απαντά ο μαύρος.

Ριζωμένος καλά στο γαλλικό έδαφος ο Αφρικανός, μαζί με την πολυμελή οικογένειά του, θα μπορούσε, να πει στον αναιδή Παριζιάνο ένα λατινικό ρητό, αν το ήξερε.

Το αναφέρω εδώ με ελληνικά γράμματα:

"Ούμπι πάτερ σουμ, ίμπι πάτρια".

Και το μεταφράζω πρόχειρα:

"Εκεί όπου είμαι πατέρας, όπου γεννάω, εκεί είναι η πατρίδα μου".

Αυτή η πεποίθηση του προλετάριου έγχρωμου στο δίκιο του και αυτή η πίστη στη ζωή του πολύτεκνου γονιού, μου θυμίζει ένα ποίημα του Εσρα Πάουντ. Σ' αυτό ο ποιητής περιγράφει μια σκηνή του δρόμου.

Ενα τσούρμο αλητόπαιδα, τα περισσότερα έγχρωμα, παίζουν, τρέχουν, κυλιούνται, χτυπιούνται, φωνάζουν, χαλούν τον κόσμο. Περνάει μια κοπελίτσα της αριστοκρατίας, πλούσια ντυμένη, λεπτή, ωχρή, προχωρεί ακατάδεκτη και χάνεται, σαν μια εξαϋλωση της τάξης της. Ο Πάουντ ξανακοιτάει τα αλητόπαιδα και αποφαίνεται:

"Τα αλητάκια θα κατακτήσουνε τη γη". Ο Χριστός στην επί του Ορους ομιλία είπε: "Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσωσι την γην". Λέτε, να εννοούσε "πραείς" τους φτωχούς και αδικημένους αυτής της κοινωνίας; Πιθανόν...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο για την Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί... "πολυτέλεια" τα μέτρα για την καταπολέμησή της

Φοβερές καθυστερήσεις σημειώνονται και στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ