Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα έργα για το περιβάλλον έπιασαν "πάτο"!

Ούτε στο 10% δε φτάνει η απορροφητικότητα των κονδυλίων, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, να αναλώνεται κάθε λίγο και λιγάκι σε ακατάσχετες εξαγγελίες, μονότονα "Θα" και κορόνες περί "αειφορίας", η σκληρή πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει οικτρά, αφού, όπως αποδεικνύεται, τα έργα για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν πιάσει "πάτο"!

Αδιάψευστος μάρτυρας η αποκαλυπτική έκθεση που συντάχτηκε πρόσφατα για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και στην οποία αξιολογούνται όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Β' "πακέτο Ντελόρ" και η οποία προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση αυτή, όλα τα υποπρογράμματα για το περιβάλλον - τέσσερα χρόνια μετά - βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενώ τα σπουδαιότερα από αυτά έχουν απορροφητικότητα κονδυλίων κάτω από 10%! Μάλιστα - επισημαίνεται στην ίδια έκθεση - ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και το Εθνικό Κτηματολόγιο, που καλύπτουν το 70% και πλέον του συνολικού προϋπολογισμού, παρουσιάζουν απογοητευτική εικόνα.

"Χάθηκαν" 45 δισ.

Την ίδια τραγική εικόνα για την απορροφητικότητα των έργων που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Περιβάλλον αποκαλύπτει και η Εκθεση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Σκέλους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συνεδρίασε το Μάη του 1998. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το περιβάλλον, λόγω ακριβώς των προβλημάτων απορροφητικότητας, συρρικνώθηκε δραστικά από τα 650 εκατομμύρια ECU (214,4 δισ. δρχ.) στα 515 εκατ. ECU (170 δισ. δρχ.). Χάθηκαν επομένως οριστικά από τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος περίπου 45 δισ. δρχ., κάτι λιγότερο από το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος! Απερίγραπτη επιτυχία για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ... Οπως λέει μάλιστα η ίδια έκθεση, η περικοπή των κονδυλίων αυτών έγινε κατά δόσεις. Αρχικά κόπηκαν 18,2 δισ. δρχ., ενώ τον περασμένο Μάη έγιναν περικοπές άλλων 26,2 δισ. δρχ.

Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι ότι ακόμη και μετά από τις τόσες περικοπές, η συνολική απορροφητικότητα του Προγράμματος Περιβάλλον δεν ξεπερνά μέχρι στιγμής - σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης - το 27% του συνολικού προϋπολογισμού! Πράγμα που προοιωνίζεται είτε την περαιτέρω περικοπή κονδυλίων από τις δράσεις για το περιβάλλον και μεταφορά τους σε άλλα έργα, είτε το ολοκληρωτικό χάσιμό τους για τη χώρα μας.

Πάντα κατά την ίδια έκθεση, περικόπηκαν 9 έργα που αφορούσαν δράσεις για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και το θόρυβο, επίσης τα "λοίσθια πνέει" συνολικά το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος από εκμετάλλευση πηγών ενέργειας - "Υγιείς Πόλεις", ενώ τρομερή καθυστέρηση παρουσιάζουν τα προγράμματα που αναφέρονται στη διαχείριση των στερεών και τοξικών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τα βάζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις παράνομες χωματερές! Πρόσφατα είναι βέβαια και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση πήρε την άδεια από τις Βρυξέλλες να περικόψει 8 περίπου δισ. δρχ. από το πρόγραμμα για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο προχωρά με "ρυθμούς χελώνας", εξαιτίας του οργίου με τις αναθέσεις των μελετών.

Ολα δείχνουν ότι η κατάρτιση του προγράμματος για το περιβάλλον έγινε "στο πόδι" και για τις ανάγκες εξυπηρέτησης δημαγωγικών καθαρά στόχων της κυβέρνησης. Αυτός είναι φυσικά και ο βασικότερος λόγος που εξηγεί τη μικρή απορροφητικότητα που σημειώνεται στα έργα αυτά.

Μάλιστα, για να μη χαθούν οριστικά τα κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν, μελετάται η χρηματοδότηση με αυτά άλλων έργων, όπως η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, και η συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων βιολογικού καθαρισμού. Επίσης 5,5 δισ. δρχ. έχουν εγγραφεί εσπευσμένα για τη χρηματοδότηση του έργου της διαχείρισης των αποβλήτων στα Χανιά, ύστερα από την καταδίκη της χώρας για τον Κουρουπητό και υπό το φόβο του προστίμου που φτάνει τα 8 εκατ. δρχ. την ημέρα...

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ